älg på älgsafari

Inlägget är ett betalt samarbete med Stugknuten. Dock är alla tips och åsikter som alltid mina egna.

I Småland finns något för alla. Från bad vid kusten och i sjöar till lugnet i de djupa skogarna. Om du planerar en semester i Småland med familjen så har jag några tips till dig om vad du kan hitta på som passar både barn och vuxna.

Älgsafari

Jag har varit på safari i Sydafrika och sett the big five men jag har också varit på älgsafari utanför Kosta i Småland. Båda har sin charm. I Glasrikets älgpark kan man köra egen bil men vi åkte istället en guidad tur i vagnar efter en traktor. När vi var där var det bara vårt sällskap som var bokade på samma tur så vi fick hela vagnen och guiden för oss själva. Turen tar cirka 50 minuter och du kommer garanterat se älgar. Det finns ett grillhus där det grillas älgkorv och älghamburgare runt lunch. Det finns också en butik där man kan köpa det mesta på temat älg.

Det låter kanske som ett paradis för tyska och danska turister och det är det nog också men safarin var även kul för vår familj. Vi fick se älgar på väldigt nära håll och lära oss mer om dem. Vi fick också mata några av dem och en älg stack till och med in med huvudet i vår vagn så vi fick träffa den på riktigt nära håll.

Isaberg

Isaberg mountain resort ligger i Hestra i Gislaveds kommun och passar den aktiva familjen perfekt. Här finns allt du kan tänka dig i aktivitetsväg som höjer pulsen. På vintern åker du skidor men även andra årstider finns mycket att göra. Du kan hyra mountainbike och välja på 25 olika uppmärkta banor på och runt berget. Det finns också några teknikbanor. Du kan också prova på rodel på en 1.5 km lång bana uppifrån berget och ner på en räls som slingrar sig kring berget. Redan från 3 år funkar det att åka med vuxen – om ni vågar!

Är höjder inget som skrämmer finns också Isaberg tree top adventure som är en höghöjdsbana bland trätopparna. Totalt finns det 67 utmaningar att försöka klara av och de är av olika slag. Det finns till exempel zipline, klätternät och balansgång. Högsta höjden är 16 (!) meter upp. Banorna är märkta med olika färger efter svårighetsgrad och de gröna banorna får barn från 6 år prova. De svarta måste man vara minst 12 år för att få göra. Se till att boka så du är säker på att få en plats.

Det finns boende, restaurang, äventyrsgolf och hinderbana också på området. Dessutom kan du hyra kanot, bada, fiska och basta. Allt för en aktiv semester i naturen.

Kleva gruva

Kleva gruva ligger i närheten av Vetlanda i norra Småland. Det är en gruva som inte längre används för att bryta malm i men den öppnades i slutet av 1600-talet när en man hittade en sten som glimmade som guld på ett berg. Tyvärr var det inte rent guld men det fanns höga halter av koppar i stenen. Senare upptäcktes även nickel som blev det som främst bröts under 1800-talet. Efter första världskriget stängde gruvan och nu kan den alltså besökas som ett turistmål istället.

På området finns ett litet museum, grillplatser, hinderbana och guldvaskning. Det du vaskar får du ta med dig hem. Du kan gå på guidad tur i gruvan eller köpa ett häfte som du kan guida dig själv med hjälp av. Alla som går in i gruvan ska ha hjälm, ficklampa och stövlar och detta kan lånas gratis. Klä dig varmt för det är aldrig varmare än 3 grader i gruvan.

Man kan även gå på skattjakt i och utanför gruvan. Kartorna och uppgifterna finns i olika svårighetsnivåer för att passa alla åldrar och skattjakten är utmärkt att göra som en familjeaktivitet. Mellan november och april är gruvan stängd eftersom fladdermössen som bor där sover då.

I närheten av Kleva finns en sjö där det går att bada och fiska. Det går också bra att kombinera ett besök vid Kleva gruva med Astrid Lindgrens värld eftersom de endast ligger 1 timme ifrån varandra.

Astrid Lindgrens värld

Alla barn borde få besöka Astrid Lindgrens värld (ALV) någon gång under barndomen. Det är en magisk plats för barn som läst böckerna eller sett filmerna om Emil, Ronja och Pippi. ALV ligger i Vimmerby och mitt tips är att helst planera in två dagar i rad i parken. Om ni vill hinna se teatrar, leka i miljöerna och inte stressa så är en dag alldeles för lite. ALV är till skillnad från många andra ställen kul även för vuxna.

Pippi Långstrump

Maten är tillagad med lokala råvaror och inga halvfabrikat används, och det finns många ställen att välja på när du blir hungrig. Alla miljöer tillåter lek och vilket barn vill inte leka i Villa Villerkulla eller på Hoppetossa? En av de mysigaste sakerna på ALV är att karaktärerna ofta rör sig i parken. Du kan till exempel möta Kling och Klang på tandemcykel eller se Prussiluskan fika på samma café som du. Vi gillar ALV så mycket att vi lånade med oss en av barnens kusiner så vi skulle kunna gå dit igen förra året när våra egna barn blivit lite för stora. Jag har skrivit mycket mer om våra besök på ALV här.

Boda borg

Boda borg finns på flera platser men i Småland ligger den i Sävsjö. Stället är kul för både barn och vuxna och kan kanske enklast beskrivas som en variant av “Fångarna på fortet”. Det gäller att klara av så många rum som möjligt och ni väljer själva vilka rum ni ska göra. Rummen har olika färgkoder utifrån svårighetsgrad. En del rum innehåller olika slags quiz, en del kräver mer fysisk aktivitet. Oftast behöver du kombinera hjärna och kropp för att lösa vad du ska göra och hinna i tid. Jag har besökt Boda borg med vänner, barnen och kollegor och det passar fint i alla de konstellationerna. Boka i förväg!

Boendealternativ på Smålandssemestern

Om du inte redan har bokat ditt boende så kommer det några tips här! Vad passar bättre än att bo i en stuga när du besöker Småland? Hos Stugknuten finns många stugor att välja på och de har stugor i hela landet! Vill du hellre bo på hotell rekommenderar jag booking.com. Hyr du helst en lägenhet eller någons boende så är Airbnb alltid ett bra ställe att leta på.

Vill du läsa mer om resmål i Sverige så hittar du dem här! Jag rekomenderar också senaste avsnittet av Jordenruntpodden som handlar om mina och Cornelias 20 sommarpärlor i Sverige.

Du kanske också gillar

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *