stjärnor julbord på stufvenäs
stjärnor Julbord på Stufvenäs

Julbord på Stufvenäs. När jag tänker på julen är det en sprakande brasa, avslappnade människor med magar fulla av julmat jag ser framför mig. Det får gärna spelas några brädspel också.

I lördags firade vi jul med ena delen av släkten. Och just för att kunna uppnå lite av den mysiga julkänslan valde vi att inte laga eget julbord utan vi åkte till Stufvenäs Gästgifveri, som ligger i skogen, några mil utanför Kalmar, för att äta deras julbord. Hade det legat snö på marken hade idyllen varit komplett men det var mysigt i alla fall.

När vi hängt av oss ytterkläderna fick vi sitta och dricka glögg eller must innan vi blev hämtade och visade till vårt bord. Jag kan erkänna att barnen tidigare varit lite skeptiska till att äta på en restaurang som “bara” har julbord. Men när de gick igenom efterrättsrummet, ja ett helt rum, ändrade de sig snabbt! Ett helt skåp fullt av gammeldags godis! Efterrätter i mängder och så ett ostbord och ett fruktbord. Det allra mesta var hemlagat men det som köpts in var närproducerat. Det gillar vi!

Vad fanns att äta då?

Julmaten var också fantastisk. Västerbottensill, rullströmming, lingon och timjansill, kryddsill, svartvinbärssill, Kirresill, senaps sill, pepparrot och baconsill, senapsströmming, Brantevikssill, matjesilltårta, romgravad strömming, sillsallad och skagenröra men även vegetariska varianter som shitakesill och zucchinisill. Ja, det här är långt ifrån allt som stod på sillbordet. Det fanns också flera varianter av lax och torsk. Kallrökt, gravad, varmrökt, rödbetsgravad och inkokt lax till exempel. Det fanns även laxpaté, gravad torsk, rökt makrill och ål på samma bord.

Julskinka är inte min favorit men här fanns en mängd annat kallt kött. Något fick mig att tänka på julbordet som Emil i Lönneberga fixade i Astrid Lindgrens bok. Det kan ha varit kalvsyltan, rullsyltan eller pressyltan kanske. Mina köttfavoriter blev tjälknulen av älg, köttbullarna och hjortrostbiffen. Men min favorit på hela julbordet var nog omeletten med svampstuvning. Klassiskt men ack så gott. Vad gillar du bäst på julbordet?

När det gäller efterrätt är jag som ett barn på julafton eller en kalv på grönbete. Jag lämnar plats i magen så att jag ska kunna smaka det mesta! Så när de andra vuxna gick ett eller två varv till runt matborden så gick jag och barnen till gotterummet. Ostkaka blev det såklart, ett måste om man äter julbord i Småland. Men det blev även lite saffranspannkaka, chokladmousse, kanelpannacotta och marängsviss. Från skåpet fyllt av godis slank det ner några skumtomtar, knäck, brända mandlar och wienernougat.

Efter maten kom tjejerna som serverat glöggen och hämtade med sig barnen till ett pysselrum så att vi vuxna kunde äta eller sitta kvar med kaffekoppen i lugn och ro. Verkligen uppskattat!

En dröm jag har är att fira även julafton på ett ställe som Stufvenäs. Tänk vad skönt att någon annan fixar allt och familjen bara kan julmysa och spela spel! Nej, det här inlägget är (tyvärr) inte sponsrat, jag bara gillar Stufvenäs!

Om några månader åker Signe och jag business class till New York tillsammans. Och vi betalar faktiskt inte för biljetterna! Hur vi lyckas med det ska jag berätta mer om i nästa inlägg men så länge kan du läsa lite mer här och här.

Du kanske också gillar

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *