julmarknad

Jul i Kalmar. Snart är det december! En av årets mysigaste månader enligt mig. Några saker jag har planerat att göra i vår stad under december tänkte jag tipsa er om idag.

Kalmar slott.

Jul på slottet

Vad är väl en jul i Kalmar utan ett besök på slottet? Redan idag startar Jul på slottet som är en slags marknad/mässa på Kalmar slott. Den håller på hela helgen och brukar vara väldigt välbesökt. Det kostar 90 kr att gå in men barn under 12 går in gratis. Det är få miljöer som passar så bra för en julmarknad som Kalmar slott.

Det finns verkligen allt som hör julen till att handla på marknaden som mathantverk, godis, marsipan, glögg, halmbockar, fårskinnstofflor och mycket mer. I Paradvåningen finns ett historiskt julbord uppdukat för beskådan och i Slottskyrkan bjuds på stämningsfull julmusik.

Kalmar slott.

Julfika på Krusenstiernska gården

Krusenstiernska trädgården förknippar jag mest med sommar eftersom det är så mysigt att sitta där under deras fruktträd och fika. Fikat är hembakat och med sig får man en rutig duk och en picknickkorg. Dessutom spelas alltid någon fars på scenen under sommaren. Men nu är det ju vinter och 5-7 december kommer det istället att serveras julfika där.

Då det inte är så mysigt under fruktträden den här årstiden så är det istället i Trädgårdsmästarbostaden som fikat kommer serveras. De håller bara öppet de här tre dagarna så det gäller att passa på. Förutom fika kommer det finnas inlagda päron från trädgården, must och valnötter till försäljning.

Jul i Kalmar. Julmarknad.

Jul på Skälby

Skälby är ett annat ställe som är härligt på sommaren men även deras julmarknad brukar vara mysig. I år är det den 8 december mellan 11-15 som den äger rum. Barnen får träffa tomten, det blir dans kring granen och såklart också en gammaldags marknad. Inträdet är gratis men parkeringen kostar 20 kr. Ytterligare en anledning att ta bussen!

Tomteracet 2019

En galen tradition är Rotarys tomterace som i år hålls 7 december 12.00 på Larmtorget. Alla som vill får vara med och springa, det gäller bara att ta på sig en tomtedräkt. Vill du hellre promenera funkar det lika fint. Det är ingen tidtagning utan det är mer som en manifestation för människor som har det svårt och i år går alla deltagaravgifter och sponsorpengar till barn till ensamstående mammor. Allt för att skapa fina barndomsminnen och motverka utanförskap. Även om du inte vill vara med och springa är det kul för hela familjen att heja på tomtarna!

Julpyssel på Kalmar slott

Söndagen den 8 december kan barnen julpyssla och fika med sina föräldrar i Borgstugan på Kalmar slott. Biljetter köps samma dag i slottsbutiken. Det här evenemanget är verkligen juligt och mysigt men brukar också locka mycket folk så kom i god tid! Det kostar 90 kr för alla över 2 år och i år kan man också stöpa egna ljus för 60 kr extra. Annars ingår allt pyssel och fikan i biljettpriset.

Det här är några av våra favoriter på temat jul i Kalmar. Har du några fler som vi har missat? Berätta gärna i kommentarsfältet!

Du kanske också gillar

1 Comment

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *