matnatten Linköping 2019

För några helger sedan besökte vi Matnatten i Linköping. Vi har tidigare varit på två matnätter i Kalmar och älskar konceptet. Om ni inte känner till Matnatten så går det helt enkelt till så att en köper ett klippkort för 395 kr och så får en besöka 8 restauranger och äta ett smakprov av något de lagat.

Matnatten i Linköping

De restauranger som förstått vilken bra reklam det här kan vara, välkomnar såklart gästerna i dörren och berättar vad som serveras. Att sälja passande dryck i halvglas är också smart, men det viktigaste av allt är ju att servera något som gör att gästerna blir nyfikna och vill komma tillbaka och äta en hel middag där vid senare tillfälle. Det har några restauranger tagit fasta på och det är också efter besöken på de restaurangerna vi känner oss nöjdast när vi går därifrån.

På Matnatten i Linköping fanns det två olika rundor att välja mellan, röd och orange och båda innehöll 8 restauranger, men inte samma. Vi valde den här gången den orangea rundan. Vi var inne i stan vid halv sju ungefär och hann med ett stopp på alla åtta restauranger innan tiden var ute. De flesta har öppet mellan 16 och 22.

Gallo champagne bar

Första stoppet visade sig också vara kvällens sämsta. På Gallo fick vi en brödskiva med någon form av röra på. Röran smakade inte hemlagad utan snarare som att den kom ur en plastburk och personalen var noga med att vi bara tog en bit bröd var.

Funky corks

Nästa stopp blev däremot en glad överraskning. Vi besökte Funky corks som är en ganska ny restaurang i Linköping. Här var det trångt men stämningen var glad. En kvinna tog emot oss i dörren och visade oss till baren där vi fick en specialitet från Santorini. Det var något slags potatismos med ansjovis. Det smakade väldigt annorlunda, lite likt hummus. Mannen bakom baren var dessutom väldigt trevlig och föreslog ett vin som såldes på halvglas och passade till rätten. Han berättade om maten och om restaurangens koncept. De vill servera grekisk mat med en twist. Hit är vi sugna på att komma tillbaka och äta från deras ordinarie meny.

Alfama

Några steg senare var vi framme vid den portugisiska restuarangen Alfama där det var kö ut genom ytterdörren. Men det fanns speciella bord avsedda för Matnattens gäster och vi hittade ett bord med ståplatser. På restaurangen hade de en Matnattsmeny där de presenterade kvällens rätt och också ett vegetariskt alternativ. Jag tog arroz Malandro som var tomatbaserat ris med svamp, sparris och ost. Det var riktigt gott. De andra i sällskapet provade Bacalhau à Brás som innehöll strimlad salttorkad torsk med äggröra och strimlad pommes bland annat. Vinet de rekommenderade till var riktigt gott!

Backen

Matnatten Backen

Nästa stopp blev ölcaféet Backen. Ett mysigt litet ställe som drivs av ett par. Här finns mängder av olika ölsorter och personalen mötte oss i dörren och hälsade oss välkomna. Det gör verkligen stor skillnad när en får det bemötandet. Vi fick sittplatser och dagens smakprov var en mindre version av deras smörrebröd Osten. Den bestod förutom av brödskivan även av picklad rödlök och en rejäl bit skotsk cheddar. Mycket gott och extra plus för att vi kunde köpa fyra små öl för att prova olika sorter. Sorterna vi provade var Tizzle tazzle, Radio the Mothership, Folkets val 001 och Swarte Draak.

Von Dufva

Restaurangen Von Dufva drivs av Stadsmissionen i Linköpings och de serverar också lunch, brunch och julbord. Restaurangen var ny för oss men vi kommer gärna tillbaka. På Von Dufva serverade de en skaldjursbuffé som såg fräsch ut till övriga gäster. Smakprovet som serverades till matnattens gäster var en riktigt bra bouillabaisse med aioli och vi tog ett glas prosecco till.

Matnatten i Linköping, von Dufva

Stångs magasin

Stångs magasin

Stångs magasin ligger mysigt i ett gammalt magasin precis vid Stångån. Vid det här laget var det lagom att ta en promenad ner dit. Restaurangen är indelad i olika delar så det kändes inte stimmigt även om det var mycket folk. Här serverades vi rödbetstartar på rågbröd med rökt majonäs och kapris. Rödbetorna var närproducerade från Östergötland och brödet och majonäsen hade tillverkats på restaurangen.

Stångs magasin Matnatten 2019

Hela restaurangen är KRAV-certifierad. De hade dessutom en liten meny för matnattens gäster, om man skulle vilja köpa till något extra. Egentligen blir man verkligen mätt nog av alla smårätter men vi delade ändå två toast Skagen på fyra personer. Stångs skulle vi gärna gå tillbaka till och äta en hel middag i framtiden. Den enda nackdelen var att den första servitören som kom till vårt bord inte hade något vinförslag som passade till maten.

Bishops arms

Bishops arms är en trevlig pub. Vi beställde maten i baren och sedan kom personalen ut med den till vårt bord. De hade gjort iordning ett speciellt rum för Matnattens gäster. Rätten vi fick smaka var en rätt som skulle komma på menyn veckan efter. Det är ett smart sätt att få nya besökare! Tyvärr var maten väldigt salt men annars var det ett trevligt stopp. Det som serverades var långkokt högrev med parmesanpolenta. Jag tog en god G&T här och det fanns ett bra utbud av både giner och tonics.

Bishops arms Matnatten

Harrys

Det var många som valde Harrys som sitt sista stopp. Dels för att Harrys var de enda som serverade efterrätt. Men också för att Matnattens efterfest ägde rum där. Här bjöds vi på chokladmousse med kola, och karamelliserade popcorn. Eftersom några i sällskapet var väldigt trötta valde vi att avsluta vår kväll på Harrys innan efterfesten började så vi tog bussen hem runt 23.

Harrys Matnatten Linköping

Matnatten

Har du aldrig besökt Matnatten och gillar mat så är det verkligen något jag kan rekommendera! Evenemanget utökas till fler städer hela tiden och biljetterna brukar ta slut ganska fort. I Kalmar sålde de slut samma dag som de släpptes till exempel. Jag brukar hålla koll på Matnattens Facebooksida för att få uppdateringar när nya städer och biljettsläpp är på gång.

Linköping är en stad som vi besöker då och då och de flesta av de här restaurangerna var nya för oss. Och det är ju precis det som är en stor del av charmen med matnatten; att hitta nya pärlor som man inte besökt tidigare. Eller kanske återupptäcka en gammal favorit.

Har du varit på Matnatten i någon stad och vilken stad tycker du att de ska utöka med nästa gång? Svara gärna i kommentarsfältet!

Om du gillar inlägg om mat kanske du skulle uppskatta det här inlägget om Ölands restauranger.

You might also enjoy:

1 Comment

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *