I somras, när vi var på vår Sverige-roadtrip, reste vi en dag i arbetarhistoriens tecken. Vi började i Sandviken. Där jobbade min pappas föräldrar på Jernverket, som det hette då. Numera är det Sandvik. I pappas hem, där i 30- och 40-talets Sverige, var arbetarrörelsen viktig. På Bågspännarvägen växte min pappa upp i skuggan av andra världskriget.

bågspännarvägen i sandviken

Ibland var stekt gröt det som fanns till middag och när hans föräldrar var på fest stannade han ibland hemma och åt vaniljsås till middag. Under kriget var det svårt att äta sig mätt och då fick pappa åka ut på landet och äta upp sig om somrarna. Han gick tidigt med i SSU och började sjunga Joe Hills sånger. När andra barn fick höra “Sov du lilla videung” sjöng pappa Joe Hill för mig och min syster. Därför känns det naturligt att vi på vår väg vidare norrut gör ett stopp i Gävle där Joe Hill växte upp.

Joe Hills plats i Gävle

Joe Hills Gävle

I Gävle finns Joe Hills plats med två statyer. Gå en bit längre upp på gatan så kommer du till Nedre Bergsgatan 28. Det var där Joel Hägglund växte upp med föräldrar som var medlemmar i Svenska missionsföreningen. Det var speciellt Joels pappa som var väldigt troende. Joel spenderade mycket tid hos Frälsningsarmén och gjorde gärna om texterna på sångerna han hörde där. Och det är en annan anledning till att vi ville följa i Joe Hills spår. För några år sedan var vi i Oklahoma på Woodie Guthrie folk festival. Ni vet Guthrie som bland annat har skrivit “This land is your land”. Han var influerad av Joe Hill och skrev till och med en sång om honom. Även Bob Dylan var fascinerad av Joe Hill och planerade i sin ungdom att skriva en ny version av “I dreamed I saw Joe Hill last night”, berättar han i sin självbiografi. Så Joe Hill har påverkat både musiker och fackföreningsrörelsen i både USA och Sverige.

Läs mer om när vi besökte Woodie Guthrie folk festival.

Joe Hills plats i Gävle

Joel delade ett litet rum på övervåningen i huset på Nedre Bergsgatan med en av sina bröder. Hans mamma fick totalt nio barn, men bara sex överlevde. Pappan jobbade vid järnvägen vilket gav högre status än ett vanligt arbetaryrke. När han dog av narkos under en operation gjorde familjen en omvänd klassresa och Joel fick börja jobba när han egentligen skulle gå i skolan. Han drabbades av tuberkulos och när hans mamma dog sålde de hemmet och Joel och hans bror köpte en biljett till Amerika för sitt arv. I Amerika vet vi hur det gick. Joel Hägglund blev så småningom Joe Hill, fackföreningsmannen som skrev sånger som sjungs än idag och som inspirerat Dylan, Lennon och Woodie Guthrie.

Gävle

Gävle

Jag som är intresserad av historia och emigrationen hade missat att många av de tidiga Amerika-emigranterna gav sig av från Gävle. Att Gävle blev en emigrationshamn berodde dels på att det bodde många människor som tillhörde andra trossamfund än den statliga kyrkan i området. Det rådde inte religionsfrihet i Sverige under 1800-talet. Många flyttade därför för att få utöva sin religion i Amerika. Eftersom det exporterades mycket järn från hamnen i Gävle var det lätt att få plats på ett fraktfartyg därifrån. Järn är så tungt att fartygen inte kunde fyllas helt utan det fanns plats för passagerare.

Joe Hillgården

Medan vi körde mot Gävle läste jag högt ur Göran Greiders bok “Städerna som minns Joe Hill.” I boken berättar Greider om Joel Hägglunds liv genom att berätta om städerna han bott och levt i. Greider berättar om Joes liv från uppväxten i Gävle till arkebuseringen i Salt lake city. Jag rekommenderar varmt boken om du är nyfiken på Joe Hill eller livet i Sverige och USA under den här tiden. Vi lyssnade också på några av Joe Hills visor på Spotify. Vi tycker att det gör mycket för känslan för en plats eller person att lyssna på passande musik när man är på roadtrip. Så det brukar vi ofta göra.

Lunde och Ådalen -31

Vi hade från början planerat att vi också skulle få en dos av arbetarhistoriens i Sundsvall. Men det hann vi helt enkelt inte med. Däremot ger böckerna om Bricken på Svartvik en bra inblick i livet som arbetare på ett sågverk där. Istället för att köra in till Sundsvall valde vi att åka till Lunde.

Ådalen

Utanför Folkets hus i Lunde finns nämligen ett minnesmonument över skotten i Ådalen 1931. Som ni säkert känner till demonstrerade arbetare mot strejbrytare som tagits in för att jobba under en strejk. Inkallad militär sköt fem arbetare i demonstrationståget. Därför passade det väldigt bra att Lunde blev sista stoppet i arbetarhistoriens tecken den här dagen. Vi hade det här soundtracket i bilen på vägen dit.

Lunde folkets hus

Vi tycker det är viktigt att både vuxna och barn lär sig något när vi reser. Därför brukar vi blanda nytta med nöje. Efter att vi hade pratat om Ådalen och kommit fram till hur bra villkor vi som jobbar i Sverige faktiskt har det idag, spelade vi volleyboll tillsammans på gräset vid minnesmonumentet i Lunde.

resa med barn

Brukar du också försöka lära dig eller barnen något av platserna ni besöker?

Läs också andra inlägg från samma resa:

You might also enjoy:

2 Comments

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *