Fyr på Käringön

Sommar i Sverige; det är svårt att slå! Jag tror att många fler än jag och min familj har återupptäckt Sverige de senaste åren på grund av ni-vet-vad. Men jag tror också att vi är många som har tyckt om att resa runt i vårt eget land. I avsnitt 9 av Jordenruntpodden berättar Cornelia och jag om 10 av våra bästa sommarpärlor och i det här inlägget kan du läsa om mina 10. Lyssna gärna när vi berättar om våra 10 var. Vill du inte missa ett enda avsnitt får du gärna följa Jordenruntpodden på Instagram.

Abisko-Narvik

Det här måste vara en av världens vackraste vägar sommartid. Första gången jag var så långt norrut kommer jag ihåg att jag tänkte att det här känns inte som Sverige. Men det är ju det! Sverige är så unikt eftersom det är så långsträckt och därför innehåller så många olika slags natur. Vad är det då som är så bra med just vägen mellan Abisko och Narvik? Jo, framför allt är det ju naturen! Och att det är ganska ödsligt på vägen. Och du kan stanna och dricka rent vatten direkt i en bäck eller fors. Jag har kört bil på vägen mellan städerna några gånger men det går minst lika bra att ta tåget så du fullt ut kan fokusera på allt det vackra utanför fönstret.

Är du i Abisko vintertid så är det ett av Sveriges norrskenssäkraste ställen. Väl värt ett besök enbart därför! Är du där sommartid så får du istället uppleva vandring, iskalla fjällsjöar, lapporten, hjortron, dramatiska landskap och midnattssol.

Utvandrarbygderna i Småland

Jag älskar historia och jag älskar Vilhelm Mobergs böcker om Karl-Oskar och Kristina i hans utvandrarepos. Då är det inte så konstigt att jag tycker att en av de bästa sakerna en försommardag är att resa i deras fotspår i Småland. Eftersom Utvandrarna inte är en skildring av några personer som levt ,utan ett ihopkok av många olika öden som Moberg satt ihop till personerna i boken, så kan man inte besöka deras barndomshem till exempel. Däremot har Moberg berättat vilka platser han haft som förlaga till bokens platser och en del platser finns också i verkligheten även om Karl-Oskar och Kristina aldrig varit där.

åkerby vägskäl Utvandrarna

Jag brukar börja med att besöka vägskälet i Åkerby. Det var här många emigranter sammanstrålade för att tillsammans ta sig till Karlshamn och båten västerut. I Växjö finns Utvandrarnas hus där fakta om Moberg, Utvandrarserien men också om alla de emigranter som tog sig till Amerika på 1800-talet samsas. Det finns mer att läsa om när vi besökt utvandrarbygderna här och här.

Käringön

Det finns vissa ställen som verkligen förknippas med svensk sommar och för mig är det bland annat Sveriges västkust. Jag har trots det enbart varit där några få gånger sommartid. Men för ett par år sedan bodde vi på Orust en långhelg och gjorde utflykter med färjorna till Käringön och Åstol. Så magiskt vackert! Färjan till Käringön tar cirka 45 minuter och den stannar också i Gullholmen. När vi besökte Käringön var det riktigt varmt så vi promenerade runt ön och stannade på olika badplatser. Vi åt också goda crepes i hamnen till lunch och underbar fisk på Petersons krog till middag innan vi tog färjan hem.

käringön

Miljön på Käringön är mysig med sjöbodar, bryggor och båtar överallt. Det finns också en hel del liv i havet och vi såg krabbor, maneter och ostron från bryggorna. För den är sugen på lite mer frihet i havet så finns det även ett nakenbad med omklädeshytter på ön och det var välbesökt när jag var där. Biltrafik är förbjuden på Käringön så det är promenad som gäller men det är en liten ö så det funkar fint.

Storforsens vattenfall

Storforsens vattenfall ligger i Piteälven och är ett av de coolaste vattenfall jag besökt. Det fryser aldrig till is och är Europast största oreglerade fors. Vi besökte vattenfallet på en road trip på väg till Jokkmokk för några somrar sedan. Det finns restaurang och boende vid parkeringen nära fallet men det var ändå inte alls trångt där. Det är så fantastiskt med Sommarsverige i norr, det finns plats till alla! Så fort vi gick ur bilen hörde vi ett öronbedövande dån. Forsen far fram med en otrolig kraft och hastighet. Men jag blev så lugn av att stå där och lyssna och titta. Vi tog små träbryggor upp till forsen. Det går också att promenera bland mindre fall där vattnet brutit sig ur forsen och rinner fram långsammare. En otroligt vacker plats som jag gärna besöker igen.

Nora

Nora ligger i Bergslagen och är en av de tre trästäderna i Sverige. De andra två är Eksjö och Hjo. Nora ligger vid Norasjön och staden är full av trånga gränder och gamla, vackra hus. Men det som är speciellt är att det gamla blandas fint med det moderna. I Nora får du inte missa att smaka den dagsfärska Noraglassen som tillverkats i staden sedan 1923. Det du verkligen inte heller få missa är Bryggerikrogen som ligger i ett kvarter där gamla fabrikslokaler har fått nya användningsområden. Maten är fantastisk! Vi åt en avsmakningsmeny när vi var där och den rekommenderas verkligen. Annars serverar de smårätter och även några fullstora rätter. Miljön, servicen och drinkarna är också riktigt bra.

I Nora kan man också lära sig att göra praliner på Nora chokladskola. Det gjorde jag och det var väldigt kul och gott. Men det gäller att vara ute i väldigt god tid eftersom kurserna blir fulla samma dag de släpps. I Nora finns också många second hand-butiker och loppisar och turistbyrån har en bra karta över dem.

Är man i Nora och har bil med sig rekommenderar jag också en tur kring Norasjön. Där finns små gårdsbutiker och såklart vacker natur.

Kalmar

Ja, såklart kan jag inte skriva om mina sommarpärlor utan att ta med min hemstad Kalmar. Här flockas turisterna på somrarna och det med rätta. Många använder Kalmar som utgångspunkt för besök i Glasriket eller på Öland och det passar perfekt. Men Kalmar som stad har också mycket att erbjuda.

Kalmar slott står alltid i fokus i staden. Vart du än vänder dig så ser du slottet och ett besök där är självklart. Om du inte har mycket tid så kan du gå på vallarna kring slottet när de stängt för dagen. Men det allra bästa är såklart att ta en guidad tur i slottet och få se insidan och borggården också. På somrarna anordnas många aktiviteter för barn på slottet som är väl värda att delta i. Slottsbutiken har många fina saker och Slottsrestaurangen har mycket bra mat i fin miljö.

Kalmar slott

Andra saker jag rekommenderar i Kalmar på sommaren är att promenera på Svinö, bada på Kattrumpan, promenera omkring i gamla stan, fika i Krusenstiernska trädgården, hänga på en filt i parken kring slottet och äta god mat på Slipkajen på Varvsholmen eller på Kött och bar vid Larmtorget. Ett besök på Kalmar läns museum och en glass på Gelato factory på Kvarnholmen rekommenderas också.

Stora Karlsö

Stora Karlsö ligger utanför Gotlands kust och är lätt att ta sig till med färja. I bröllopspresent fick vi en övernattning i fyren där. Du som känner mig vet att fyrar har en speciell plats i mitt hjärta. De står ofta på lite karga, svåråtkomliga platser och har varnat sjöfarare i forna tider. Ja, ni hör ju. Jag går igång direkt. Och eftersom det stod på min bucket list att övernatta i en fyr så var det en extra uppskattad present.

I fyren på Karlsö sov vi i det som kallas skolsalen eftersom fyrmästarens barn hade undervisning där en tredjedel av året. Övriga året reste läraren runt och undervisade på andra öar. Till middag serverades det buffé med bland annat helgrillat lamm och till efterrätt saffranspannkaka med salmbärssylt.

De flesta som besöker Stora Karlsö gör det över dagen och då är det så magiskt när alla dagsbesökare åkt hem och ön blir lugn och tyst. Vi promenerade den korta vägen från restaurangen upp till fyren i den gotländska sommarnatten. Fantastiskt!

Stensjö by

En bit utanför Oskarshamn på ostkusten ligger den lilla byn Stensjö by. När man besöker byn så känns det som att tiden stått stilla några hundra år. Byn har anor från 1300-talet och det som är speciellt med byn är att den gamla kärnan i centrum har bevarats eftersom gårdarna ligger kvar tillsammans. De flyttade inte ut till sina ägor under skiftesreformen. Jag hör ju själv att det här inte låter som något kul stället. Och nej, kul är nog fel ord. Idyll passar bättre! Det är ett otroligt idylliskt ställe, som taget direkt ur en Astrid Lindgren – bok. Kring byn finns kortare vandringsleder och mysiga badplatser. I byn kan du se hur jordbruk bedrevs förr i tiden och det finns ett litet museum som är öppet även om ingen är där. Alla hus som har en nyckelsymbol utanför är fria att utforska.

stensjö by

Norra Öland

Borgholm och Böda; det är väl det som de flesta tänker på när de tänker på sommar på Öland. Men ön har så mycket mer! Jag älskar ju Öland och det är nog den norra delen som jag tycker allra bäst om. Böda i all ära men där är otroligt många andra och stranden vid Böda sand är ibland så full att det är svårt att hitta en plats att lägga ut handuken på.

Jag föredrar istället Byxelkrok, Byrum och Djupvik. Det är absolut inte folktomt där heller på sommaren men det är mer hanterbart. Men när du ändå kör förbi Böda ska du inte missa att ta en pizza och en glass på Kaffestugan där.

Byrums raukar är en av mina absoluta favoritplatser på ön! Det är så vackert och annorlunda att se raukar på Öland. Raukarna är klättervänliga och barnen kan springa omkring och leka och klättra. Från Byrum har du fantastisk utsikt över Blå Jungfrun, denna mytomspunna ö i Kalmarsund. Ta gärna med lite middag eller fika och se solnedgången här.

En annan plats som solnedgången brukar vara fantastisk i är Djupvik. Djupvik har en liten naturcamping precis vid havet. Stranden består av rundade, flata stenar som uppmuntrar till att kasta macka. Restaurangen har varierat genom åren men just nu är det bra mat där och utsikten är underbar när solen går ner.

Astrid Lindgrens värld i Vimmerby

Det kan tyckas konstigt att en park för barn kommer med på min topplista men ända sedan barnen var riktigt små har vi älskat ALV. Miljöerna, teatrarna, karaktärerna som går runt i parken och maten. Ja, allt är idylliskt och bra. Det är så långt ifrån till exempel Kolmården. Maten lagas från grunden, skådespelarna rör sig i parken och interagerar med barnen och de uppbyggda miljöerna uppmuntrar till lek och utforskande. Jag har skrivit mer om ALV här.

Läs även Cornelias 10 tips om sommarpärlor i Sverige. Och vilka är dina bästa Sverigetips? Dela gärna med dig i kommentarsfältet!

Du kanske också gillar

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *