Hällristningarna i Tanum. Resa med barn i Sverige.

Sista dagen på vår Nordenroadtrip i somras, när vi var på väg hem till Kalmar från Oslo, såg vi en skylt om Tanumshede och det ringde en liten klocka i mitt huvud om att det nog skulle finnas hällristningar där. Jag frågade min vän Google och jovisst, här finns ett stort område med olika klippor med hällristningar. Det är dessutom sedan några år tillbaka ett världsarv.

Vi körde till Tanum där det finns ett museum, ett café och gångstigar för att nå hällristningarna. Det är lätttillgängligt att ta sig fram och några hällristningar kan man nå med barnvagn eller rullstol. Museet och informationen vid hällristningarna känns modernt och fräscht och smälter fint in med naturen. Vi var här en lördagskväll i juli och det var ganska lugnt. Bara några hundra meter från museet ligger Vitlyckehällen där den kända ristningen Brudparet finns. Men hela hällen är full av ristningar och många av dem tror man har med fruktbarhet att göra.

Under bronsåldern när ristningarna gjordes var vattennivån mycket högre så klipporna låg närmare vattnet än idag och det finns också en del motiv bland hällristningarna som visar att närheten till havet var viktig. Det finns bland annat en ristning som ser ut som en blåval.

Jag tycker det är spännande att tillsammans med barnen tänka på varför just dessa motiv finns här och vad de kan ha haft för symboliskt värde för dåtidens människor.

Hällristningarna i Tanum. Resa med barn i Sverige.

Hällristningarna är stora och det finns många olika motiv på dem. De flesta är från yngre bronsåldern men några är eventuellt från tidig järnålder. De största hällristningarna har man hittat där övergångar mellan hav och land fanns. De hällristningarna är oftast de största och tros vara maktsymboler.

Närmare människornas boplatser finns mindre ristningar som forskarna tror har haft mer betydelse för den enskilda människan. Till exempel tror man att skålgropar kan ha gjorts för att ge bättre skörd och friskare djur.

Härllristningarna i Tanum. Resa med barn i Sverige.

När barnen tröttnade på att titta på hällristningarna gick de ut i skogen och plockade blåbär istället.

Hällristningarna i Tanum.

Läs även om Storforsens vattenfall som vi besökte på samma resa eller om att vandra i fjällen med barnen, som vi också gjorde.

You might also enjoy:

3 Comments

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *