Tåg

På vår Sverigeroadtrip mötte vi upp vänner i Abisko som hade tagit tåget från Stockholm dit. Här är deras berättelse om att resa med tåg i Sverige med barn.

Resa med tåg genom Sverige är något vi verkligen rekommenderar. Om man är sugen på att semestra i norra Sverige, närmare bestämt Abisko, kan man som vi gjorde, ta nattåget från Stockholm för att på ett bekvämt sätt ta sig dit. Resan tar ungefär 17 timmar och då sover man (förhoppningsvis) största delen av tiden. Det är perfekt om man reser med rastlösa barn som har svårt att sitta stilla i flera timmar.

Resa med tåg

Vi valde nattåget med avgång klockan 18 eftersom det inte var några byten på den avgången. Man kommer då hela vägen till Abisko turiststation, som endast ligger ett stenkast från fjällstationen. Vi hade fjällstationen som bas och utgångspunkt för våra vandringar.

Eftersom vi klev ombord på tåget, som bestod av 20 vagnar, vid 18-tiden hade vi tid att installera oss, spela spel och äta middag innan vi förvandlade vår egna kupé till ett minihotellrum med sex sovplatser. Vi valde att betala för 6 personer trots att vi bara är 5 i vår familj. För den tomma platsen behövde vi betala barnpris för extraplatsen. Vi har hört att barn åker gratis om man bokar via Kalmar resecentrum så det kan vara värt att kolla upp.

Det fanns en restaurangvagn i tågsetet och där fanns det vanliga utbudet som räkmackor, bullar och kaffe. Dessutom fanns varm mat inklusive pannkakor till barnens stora glädje. Vi hade också med lite dricka och snacks som vi kalasade på medan vi spelade spel.

Sova på tåget

Barnen som är 11, 9 och 6 år gamla tyckte att det var supermysigt att bädda iordning och krypa ner i sängarna. Varje bädd är utrustad med kudde, filt, lakan och det går snabbt att förvandla sittplatserna till sängplatser. Sängarna är inte de bekvämaste sängarna som finns men absolut helt okej. Vi tyckte att det var ganska lyhört så ta med öronproppar om du är lättstörd. Vi tyckte dock att det var skönt att susa fram genom Sverige och vi sov oss förbi platser som Umeå och Gällivare.

Någon timma innan Kiruna var alla i familjen vakna och vi gjorde om sovkupén till vanliga sittplatser igen. Vi köpte lite frukost och tittade på det vackra landskapet utanför fönstret. Eftersom vi valde att resa i andra klass fick vi använda de gemensamma toaletterna i tåget, men väljer du att resa i första klass har du dock lyxen att ha egen toa och dusch i din kupé.

Resa med tåg genom Sverige var en lyckad upplevelse för oss. Vi tyckte att det var både spännande, roligt och bra att åka nattåg genom Sverige och vi kommer absolut att resa med tåg igen. Vi hoppas att det blir en tågresa genom Europa nästa gång. Resan gjordes 27 juni-7 juli. För en familj med tre barn och två vuxna kostade resan i andra klass tur och retur 8000 kr.

Våra bästa tips för en lyckad tågresa:

  • Ta med våtservetter, toaletterna är ganska äckliga framåt morgonen.
  • Ta gärna med öronproppar. Det är lyhört så om du är lättväckt kommer du behöva det.
  • Fundera på om du behöver hyrbil. Boka i så fall i förväg så kan någon i familjen hoppa av i Kiruna och hämta upp den.
  • Du bör boka i god tid, gärna så snabbt biljetterna släpps. Vi bokade i mars på sj:s hemsida. Biljetterna släpptes knappt tre månader innan och då gäller det att vara beredd för de tar slut väldigt snabbt, speciellt om du vill ha en egen kupé.
  • Ta gärna med något spel och lite snacks för en myskväll ombord.

Läs mer om vår resa: Vandra i svenska fjällen med barn och Treriksröset.

Du kanske också gillar

2 Comments

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *