Resa i Sverige, Storforsen

Storforsens vattenfall. Alltså det är ju något speciellt med vattenfall. Eller kanske med vatten i naturen överhuvudtaget. Vi kom fram till Storforsen på vår väg mot Jokkmokk i tisdags kväll. Direkt när jag hörde vattnet forsa så kände jag mig så lugn. Barnen hittade en lekplats, jag satte mig på en bänk i solen. Magnus gick bort mot fallet med kameran i handen. Efter en stund sa han att det var så fint nära fallet så vi verkligen borde gå en runda hela familjen. Så det gjorde vi.

Det var små träbroar över en lugn del av forsen och sedan en fin stig i skogen innan vi kom fram till själva vattenfallet. Det dånade högt och vattnet forsade fram riktigt snabbt. Vi fortsatte en liten bit till uppåt och hittade små vattendrag och forsar bland klipporna. Barnen frågade om de kunde dricka vattnet. När Mange svarade att han bara skulle kolla med google först skrattade vi allihop och kom fram till att vi självklart skulle prova det iskalla vattnet. Eftersom vi inte hade några muggar med oss ville barnen dricka direkt med munnarna i forsen. De blev riktigt blöta men vi hade en väldigt mysig kväll tillsammans runt fallet.

Vi hade alla svårt att slita oss därifrån och det innebar att när vi väl kom fram till Jokkmokk var klockan nästan 23 och inga restauranger alls öppna. Så middagen fick bli fil och yoghurt från en mack. Men det funkar fint det också ibland.

Storforsens vattenfall ligger i Piteälven. Storforsen är den största oreglerade forsen i Europa och den fryser aldrig till is. Det som är så fint med sådana här platser i Sverige är att det trots att de är populära känns det aldrig överfullt. Årligen besöker minst 180 000 människor det här området. Det finns ett stort hotell nära forsen och även ett litet kapell.

Läs om första delen av vår Road trip i Sverige.

You might also enjoy:

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *