korrö

För några lördagar sedan visade det sig att båda barnen skulle sova borta över natten och att vi alltså kunde planera en utflykt i vårt Småland enbart utifrån sådant som vi vuxna gillar. Försommarsverige måste vara något av det vackraste som finns så vi valde att bara köra dit näsan pekade. Det hade liksom varit vackert åt vilket håll vi än körde. De här ljusa kvällarna och den gröna naturen är fantastisk. Vi började med att lämna Vilja på ett teaterläger söder om Kalmar och utgick sedan därifrån.

Vissefjärda café & choklad

Jag har velat besöka Vissefjärda café & choklad ett tag nu så vi styrde kosan dit. Det var lite urplockat eftersom de skulle ha semsterstängt dagen efter vi var där men vi köpte varsitt varmt pitabröd med ost och skinka. Caféet ligger i ett vackert hus och har sittplatser både inomhus, utomhus på altanen och i växthuset. Inne i caféet kan man se chokladtillverkning genom en glasruta och det finns också många olika fina gjutna chokladfigurer att köpa. Vi tänkte oss fler fikastopp under dagen så vi lämnade faktiskt Vissefjärda utan att köpa någon choklad.

Duvemåla

Nästa stopp blev Duvemåla. För några år sedan gjorde vi en utflykt i utvandrarnas fotspår i Småland. Någon månad senare gjorde vi en liknande resa fast i Minnesota på andra sidan Atlanten. Jag inser nu att vi aldrig skrev något inlägg om hur exakt vi reste och vad vi besökte där. Men några inlägg från Minnesota finns det och jag sätter genast upp det på min to-do-list att skriva ihop ett sådant inlägg.

När vi besökte Duvemåla i Småland då, för några år sedan, var det för tidigt på säsongen så det var stängt. Den här gången hade de öppet så vi kunde gå in i huset. Vän av ordning kanske funderar på hur man kan besöka ett hus i Duvemåla som har med utvandrarna att göra eftersom Mobergs Utvandrarepos och karaktärerna i böckerna är uppdiktade. Och det är ju helt rätt. Men i Duvemåla finns rester av ett hus där Mobergs mormor bott och det är från henne han lånat mycket till Kristinas person. Mitt emot ligger Rundqvistagården som egentligen inte har med Utvandrarna att göra förutom att det är ett hus som är bevarat och visar hur människor levde under 1800-talet i Duvemåla.

När vi var där fanns det, i Rundqvistagården, en utställning med fotografier från den nya filmen om Utvandrarna som kommer ha premiär juldagen 2021. I trädgården står vita trämöbler och i ett litet hus säljs fika och entrébiljetter. Det går också att be om guidning i Rundqvistagården. Vi var mest intresserade av Utvandrarhistorien så vi gick runt i huset själva och sedan körde vi vidare.

Skrufs glasbruk

Vi ville nämligen även hinna till Skrufs glasbruk där de säljer den snygga och trendiga vasen Kolonn till bra pris. Det sägs att det är andrasortering men de flesta vaser såg vi ingen defekt på alls. Självklart finns det annat fint glas också. Dessutom tillverkas Dagg till Svenskt tenn här men den får bara säljas av Svenskt tenn själva.

Jag var även inne en kort sväng i en söt retrobutik som låg bredvid men dagens inköp blev bara en kolonn. På en av de fina skogsvägarna vi körde vidare på plockade jag en bukett lupiner som passade perfekt i vasen.

Korrö restaurang

Efter glasbruksbesöket började vi bli ordentligt hungriga. Jag såg på kartan att det mest fanns pizzerior kring Skruf och det var ingen av oss så sugna på. Då hittade jag Korrö restaurang som låg på perfekt avstånd och hade bra recensioner. Och vad glad jag är att vi hittade stället! Det ligger så mysigt vid Ronnebyån och maten vi åt var riktigt bra! Jag brukar inte beställa in fisk men nu gjorde jag det och vilken fullträff det var! Smörstekt Bolmengös med citronsås, ingefärspicklad fänkål, krispiga nässlor och ramslöksolja, allt smälte i munnen. Det var en så fin kväll och vi satt ute på deras uteservering precis vid ån och vi ville aldrig åka därifrån. Vilken tur att det finns efterrätt! Vi beställde in varsin Pavlova med lättvispad grädde, färska bär, lemoncurd och vit choklad. Ett perfekt avslut på en fin dag.

Vilka är dina bästa utflyktstips i Småland?

Du kanske också gillar

4 Comments

  1. Vilka bra tips! Jag har konstigt nog aldrig varit i Duvemåla trots att jag älskar Mobergs böcker och är väldigt intresserad av emigrationen. Måste se till att åka dit i sommar.

    1. Tack! Utvandrarserien är mina absoluta favoritböcker och ändå dröjde det länge innan jag besökte platserna som nämns i böckerna. Men för några år sedan tog vi tag i det och det blev också en jättebra utflyktsdag. Det finns ett blogginlägg om det också om du vill läsa det.

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *