Ölandstips – Ölands bästa restauranger skrev jag första gången 2019 men nu har jag uppdaterat det med dagsfärskt innehåll och med ännu fler av våra favoritrestauranger. Öland lever verkligen upp på sommaren och det finns hur många bra ställen som helst att äta på. Några av våra favoriter följer här. Du kan klicka på rubrikerna om du vill komma till restaurangernas egna sidor.

Ölands bästa restauranger

Restauranger i Färjestaden

I Färjestadens hamn finns flera bra ställen att äta på och det är också mysigt att strosa runt där och kanske till och med ta ett kvällsdopp. För några år sedan fräschades hela området upp och nu är det väldigt mysigt att bada och ta en glass där. Färjan Dessi går mellan Kalmar och Färjestadens hamn, så det kan bli en mysig utflykt av middagsbesöket om man bor i Kalmar.

Sea salt kitchen

Sea salt kitchen har legat på Färjestadens hamnplan ganska många år nu. De serverar bra och god mat och på sommarkvällarna har de även livemusik ibland. Deras räkmackor är vida kända. Sittplatser finns både inne och ute men de tar inga bordsbokningar. De brukar inte ha någon speciell barnmeny men flera av rätterna går att få i barnportion.

Nytt för i år är att ägarna även öppnat en sommarrestaurang på Talludden i Färjestaden. Den heter Barefoot by the beach och är så nyöppnad att vi inte hunnit prova den än. Tanken är att det ska vara en beach club med utländsk stämning, bra mat, musik och drinkar. Låter lovande, eller hur?

Ölands choklad

Ölands choklad ligger på samma ställe som Sea salt kitchen, alltså på hamnplan i Färjestaden. Även här finns det en stor uteservering. De har handgjord choklad i många olika former och de gör även sin egen fantastiskt goda gelato och sorbet. Caféet har fullständiga rättigheter så de säljer också alkoholhaltiga drycker här. De har en del mat som charktallrik, sallader och soppor.

På sommaren har de grill och bar på uteserveringen. Då kan man bland annat beställa nygrillade hamburgare gjorda av kött från en gård i närheten. Scrocchiarella är ungefär som pizza men lite luftigare och tjockare och det finns i många olika varianter på restaurangen. Ölands choklad finns med i White guide.

Restauranger i Borgholm

Norrings creperi

Norrings creperie i Borgholm är verkligen en favorit i vår familj. De har öppet en stor del av året vilket gör att vi har ätit där ganska många gånger nu. De har både galetter och söta crepes och dessutom är ägarna väldigt trevliga. Läs mer om ett av våra besök här.

Creperie Norrings

Brasserie tack och bock

Brasserie tack och bock är ett ställe vi hört talas om ett tag men inte besökt förrän i våras. Vi är glada att vi hittat det för det är ett jättebra ställe mitt i Borgholm. God mat, goda drinkar och trevlig personal. De har också ett eget bryggeri och det finns en liten barnmeny. Inte med öl utan med maträtter såklart. Under sommaren serverar de lunch och middag och att boka bord rekommenderas starkt under högsäsong. Vi har varit där ett par gånger och allt vi ätit och druckit har varit mycket gott.

Restauranger på övriga Öland

Eksgården krog & rum

Här kan du både äta gott och sova över. Under sommaren har de grillkvällar på onsdagar där det grillas närproducerat kött, fisk och kyckling. Miljön är riktigt mysig och under sommaren har de öppet för både lunch och middag. Eksgården har stenväggar och balkar högt i taket och miljön är sådär härligt traditionellt öländsk. Du hittar Eksgården på östra Öland i Gårdby nära Alvaret. Restaurangen finns med i White guide och även boendet verkar mysigt men det har vi inte haft chans att prova ännu.

Rällapaviljongen

Rällapaviljongen är en gammal danspark som nu innehåller en restaurang i form av en American diner dit gäster vallfärdar. Stället drivs av två entusiaster och många amerikanska bilar brukar stå parkerade utanför. Allt är i lite rockabilly-stil och maten är väldigt prisvärd men hit går man mest för miljön och stämningen. Passar utmärkt med barn. De har också olika temakvällar med quiz eller musik ibland.

Lammet och grisen

Lammet och grisen ligger långt norrut på Öland, nära Löttorp. Restaurangen har funnits sedan 1969 och är omåttligt populär. De helgrillar gris och lamm i restaurangen och så står kockar och skär upp de delarna du vill ha. Det finns också en stor buffé av såser, tillbehör och sallader. Dessutom finns det lite varma tillbehör i form av potatisgratäng, bakad potatis och grönsaker.

Vuxna betalar 429 kr och då ingår all mat. Barn 3-15 år kostar 19 kr/år. Dryck tillkommer om man vill dricka något annat än vatten. Det är ofta trubadurunderhållning kvällstid och stannar man kvar sent blir det ibland dans och lite festligt när borden flyttas undan. Ett måste är att boka bord i god tid. Efter maten kan man gå upp på terrassen med utsikt över alvaret och ta en drink eller en kaffe medan solen går ner. Säg gärna till vid bokningen att du vill ta med vagn in eller behöver barnstol så fixar de det.

StrandNära

StrandNära i Stora Frö har öppet hela året men under somrarna serverar de även riktigt god middag. Det är Ölands äldsta bevarade badpensionat. Det är populärt så det gäller att boka bord i tid. Vi har skrivit mer om Strandnära här. Tidigare hade de fantastisk fika men nu riktar de istället in sig på konferensgäster och boende men under några perioder under året har de restaurangen öppen för alla. I sommar är nästan varje kväll fullbokad redan. Men om du får chansen att äta middag eller sova där ska du ta den. Fantastisk mat och miljö och även StrandNära omnämns i White Guide.

Kaffestugan i Böda

Kaffestugan i Böda ligger i såklart i Böda och är egentligen mer ett café men det serveras fantastiska pizzor där. Dessutom har de egengjord gelato på somrarna. Skynda er dit, helt enkelt! Läs mer om ett av våra besök här.

kaffestugan i Böda. En av Ölands bästa restauranger.

Gamla Televerket Vin och Bistro – GT

Vi upptäckte GT förra våren när vi åt Morsdagsmiddag där. De kallar sig själva för en öländsk bistro och bistron ligger inhyst på markplan i Gamla Televerkets Bed & Breakfast, precis vid torget i Borgholm. Maten håller hög kvalitet och lokalerna är trevliga. Ostarna kommer till exempel från Ölands köksmejeri. Jag älskar när restauranger använder sig av lokalproducerad mat och det gör många av restaurangerna i den här guiden. På sommaren är det mysigt att sitta utomhus på deras gård.

GT

Ölandsrestauranger som jag är nyfiken på att besöka i sommar

Elise i Djupvik, enligt ryktet ser man Ölands bästa solnedgång här

Hamnkontoret i Borgholm

Lundgrens garage i Borgholm

Matbaren i Parken, Borgholm

Solnedgång, Djupvik

Har du något mer tips på restauranger på Öland? Dela gärna med dig! Vi besöker gärna nya, bra ställen.

You might also enjoy:

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *