10 gratisaktiviteter i Kalmar

För fjärde året i rad är Kalmar framröstad som årets sommarstad. Det finns många saker att göra här som inte kostar skjortan. Många kretsar kring musik men det finns även annat att göra och se på som inte kostar något alls. Här har jag skapat en lista med 10 gratisaktiviteter som du kan uppleva i Kalmar i sommar.

Musik på Larmtorget

En riktig klassiker i Kalmar som återkommer på sommaren år efter år. Under tisdagar och torsdagar med start 3 juli kommer olika artister uppträda på Larmtorgets scen. Det finns en del sittplatser framför scenen men mysigast är att boka bord på någon av alla uteserveringar som finns runt torget. I sommar uppträder bland andra Jessica Andersson, Sonia Aldén, Hep Stars och Larz-Kristerz. Det börjar klockan 19 men kom i god tid för bra sittplatser.

Kalmar stadsfest

I augusti firas stadsfesten i Kalmar. Det finns scener på flera ställen i stan och alla konserter är gratis. Den håller på i tre dagar från 9-11 augusti. Staden fylls då av musik, dans, shower, tävlingar och andra uppträdanden. 2018 kommer bland annat Hammerfall, Linnea Henriksson, Doug Seegers, Wictoria, Rolf Wikström och Kodjo.

Sandskulpturfestivalen

Det här också ett återkommande evenemang som brukar uppskattas av både barn och vuxna. Årets festival är den sjätte i ordningen och den börjar den 9 juli och avslutas den 13 juli då ett vinnarlag koras. Det är besökarna som får vara med att utse vinnaren. Under veckan kan du gå ner till Kalmarsundsbadet och se konstverken i sand från första till sista spadtaget. Det är en internationell festival och över 30 lag ansökte om att vara med i år. En jury valde ut sju lag och det är medlemmar från 11 olika länder som deltar.

Kalmar dancing days

20-22 juli anordnas Kalmar dancing days som är ett dansevenemang. Bland annat är det tävlingen Dansslaget på Larmtorget på lördagen och sedan dans till Titanix på kvällen.

Konserter i Kalmar slottskyrka

I en av de vackraste kyrkorna jag vet bjuds det på konserter under några söndagskvällar i sommar. Bland annat blir det konserter med Monica Zetterlunds sånger, Lina Sandels psalmer och sommarjazz. Jag kan tänka mig att det blir välbesökt så det gäller att vara där i god tid.

Tango i Stadsparken

Det här har jag inte hört talas om tidigare år men det låter riktigt kul. Under tisdagarna i juli samlas tangodansare på scenen utanför Konstmuseet i Stadsparken för att dansa tango tillsammans. Kontakta Kalmarsunds tangoförening för mer information.

Kyrkogårdsteater på Norra kyrkogården i Kalmar

Det här är ett återkommande event och det är elever från Jenny Nyströmsskolans teaterprogram som spelar teater för besökare på Kyrkogården. Det handlar om Kalmars historia och deltar gör även en historiker från Kalmar Läns museum. Det kostar inget och samling är vid Norra Kapellet.

Picknick i Stadsparken

Parken som ligger nära Kalmar slott heter Stadsparken och den är alltid välskött och vacker. Här finns skyltar vid växterna som berättar vad de heter och det finns även en liten lekplats för barnen. Men det bästa är att bara ta med sig en filt och en fikakorg och sitta i solen med slottet i bakgrunden. Bullarna köps med fördel från Mormors stenugnsbageri som sedan några månader har en filial i Kalmar. Det brukar också gå att köpa glass utanför Park Hermina om picknickkorgen känns för avancerad att fixa ihop. Det är ju ändå semester.

Krusenstiernska gården

En riktig oas i gamla stan i Kalmar. Bakom ett högt plank ligger en trädgård med scen och kafé. Här spelas varje sommar olika farser men på dagarna är det öppet och det kostar inget att gå in. Har du tur är kaféet öppet och så du kan köpa hembakade bullar och ett glas saft gjort på trädgårdens bär.

Skälby gård

Här finns Kalmars bästa lekplats, men det finns också ett utegym, en sagostig, en 4H-gård med djur, grillar, fotbollsplan och ett kafé. En perfekt plats att tillbringa en halvdag på en dag med fint väder alltså.

Årets sommarstad Kalmar bjuder alltså på fullt av aktiviteter och platser du kan njuta av alldeles gratis!

 

Om du vill se vilka familjeföreställningar som visas i Kalmar sommaren 2018 kan du läsa om det här.

Du kanske också gillar

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *