Stensjö by. Resa med barn.

Stensjö by är verkligen byn där tiden stått stilla! Det är en gammal by med anor från 1300-talet. Den ligger strax norr om Oskarshamn, där jag är uppvuxen. När jag gick i grundskolan brukade vi besöka Stensjö by då och då. Och ja, jag kan redan nu erkänna att jag inte tyckte det var så väldigt spännande då. Att vår rektor var en riktig friluftsperson och bror till en man som bodde i byn gjorde kanske att vi besökte platsen extra ofta.

Jag har ju, sedan jag blivit äldre, förstått att min bild kanske inte är helt rättvisande. Så jag har länge tänkt återvända och besöka Stensjö by. Igår på väg hem från Norrköping uppenbarade tillfället sig i form av att det var en fin eftermiddag och barnen behövde sträcka på benen ungefär samtidigt som vi passerade skylten mot Stensjö by.

Så fort vi svängde av motorvägen och kom in på de slingrande vägarna med långa gärdesgårdar längs sidorna förstod jag att jag skulle tycka bättre om byn än när jag var barn. Delar ur Astrid Lindgrens filmer är filmade här och det är precis den känslan man får på vägen fram till byn. Idyll.

Det som är speciellt med byn är att den gamla kärnan i centrum har bevarats eftersom gårdarna ligger kvar tillsammans. De flyttade inte ut till sina ägor under skiftesreformen. Under 1940 och 1950-talen var det svårt att få lönsamhet i jordbruket. Det gjorde att många sålde sin mark och flyttade. Men som tur är så har Stensjö by fått nytt liv. Idag bor det nya familjer som brukar jorden ekologiskt och småskaligt där.

Det finns flera kortare vandringsleder att gå och ett litet museum som är öppet hela tiden. Alla hus som har en nyckelsymbol på utsidan är okej att utforska. Det tyckte Signe var väldigt intressant. Hon hittade bland annat ett gammalt utedass och fascinerades av att man “förr i tiden” satt flera stycken tillsammans på toaletten.

Stensjö By passar för ett kort stopp om du har vägarna förbi eller vill sträcka på benen när du kör E 22:an mellan Norrköping och Kalmar. Men nästa gång gör vi ett längre besök och tar med en fikakorg och ger oss ut på någon av vandringslederna som leder ut i kohagarna.

Skulle du vilja besöka Stensjö by?

Läs även våra inlägg om Kalmar och Öland.

Du kanske också gillar

1 Comment

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *