Blå jungfrun

Den där staden man växte upp i, den känner man väl alltid lite hat-kärlek till skulle jag tro. Oskarshamn är min barndomsstad, där jag föddes och bodde under mina 19 första år. När jag var tonåring kunde dagen då jag fick flytta därifrån inte komma fort nog. Men när jag ser på staden utifrån, med andra ögon, så ser jag många saker som är bra. Bland annat ligger Oskarshamn vid havet och har en vacker skärgård och många bra badplatser. Här får ni min guide till Oskarshamn, eller solkustens pärla som den också kallas. Guiden bygger på mina erfarenheter men även på vänner och släktingars input för att den ska bli så komplett som möjligt.

Oskarshamn känner kanske de flesta till mest som staden färjan till Visby går ifrån. Andra saker Oskarshamn är känt för är att det ligger ett kärnkraftsverk strax utanför och att Döderhultarn kommer från staden. Geografiskt hittar vi Oskarshamn på Sveriges östkust, mellan de båda städerna Västervik och Kalmar som båda fått utmärkelsen “årets sommarstad” flera år i rad. Här kan du läsa en guide till Västervik.

Nytt för i år är att du även lätt kan besöka Oskarshamn med egen båt. Längs bryggan vid Badholmen kan båtar nu lägga till gratis i tre timmar. Perfekt om du bara vill göra ett kort stopp i Oskarshamn. Men när du har läst den här guiden vill du nog stanna ett par dagar i alla fall.

Innehåll:

Boende

Mat & fika

Shopping

Bad

Upplevelser

Dagsutflykter

Boende

Hotell

Det finns en hel del alternativ för övernattning i Oskarshamn. Mycket tack vara kärnkraftsverket som har många övernattande gäster. Några av ställena jag kan rekommendera kommer här.

Best Western Hotel Corallen Under sommartid måste det här vara stans bästa hotell. I alla fall om man har något fordon med sig. Det ligger inte i centrum och inte riktigt på gångavstånd heller. Men det ligger precis vid havet. Man kan se Gotlandsfärjan passera precis utanför hotellrummet och de har stans bästa frukostbuffé. Det finns också gott om parkeringar som är gratis. De har också utomhuspool som byggs om nu under våren, en badstege ner i havet och en relaxavdelning utomhus med bastu och bubbelbad. Restaurangen har bra mat och många besökare kommer och äter här, inte bara de som bor på hotellet. Byggnaden i sig är lite tråkig men flera av rummen är nyrenoverade. När priset är okej är det här mitt absoluta förstahandsval i Oskarshamn.

Clarion Collection Hotel Post har trevliga lokaler mitt i centrum. Förr i tiden hade de också en väldigt bra frukost. Under Corona har man istället erbjudits en färdigpackad frukost som faktiskt var riktigt dålig. Kvällsmat brukar ingå och när jag var där var det en bit smörgåstårta som ingick. Det är säkert annorlunda när omständigheterna är som vanligt. Läget är bra, mitt i stan och det finns gott om parkering på torgen utanför. Det finns rum både i huvudbyggnaden och i gamla Stadshotellets lokaler på andra sidan gatan. Tack vare Corona hade jag tur att bli uppgraderad till sviten trots att jag bara bokat ett vanligt rum. Där var badrummet riktigt bra och fräscht med bland annat dubbla duschar.

Adel lågprishotel ligger i ett hus nära Gotlands terminalen men ännu närmare den gamla terminalen. Rummen är okej trots att huset är äldre och de flesta rum har nyrenoverade badrum. Här finns ingen personal utan man checkar in själv och hämtar en frukostpåse i kylen. Priset brukar vara bra här.

Forum ligger mitt i erbjuder både rum med vandrarhemsstandard och hotellrum. Det finns också parkering precis i närheten. Forum är också en samlingsplats för teater, kultur och konserter.

Badholmen Under sommaren är läget perfekt här på den lilla ön mitt i hamnen. Det är nära till restauranger och till centrum. Restaurangen har varit riktigt bra tidigare men på senare tid har både jag och vänner till mig upplevt att det kanske inte är så längre. Middag brukar ingår om man bor på Badholmen. Under lågsäsong när Badholmens egen restaurang är stängd promenerar man bort till Kråkan för att äta. I rumspriset har det då ingått att välja vad man vill från menyn på Kråkan och de brukar ha indiskt, burgare, köttbitar och annat gott. Frukosten har fin hamnutsikt men du får plocka fram den själv ur kylskåpet.

Hotel New bed är ett lite annorlunda hotell med trevliga ägare. Huset är äldre och riktigt pampigt och var tidigare äldreboende. Rummen är stora och har köksdel och matbord. Ingen lyx men perfekt med barn. Gratis parkering och enklare frukostbuffé ingår.

Camping

På Brädholmen, precis innan den lilla gångbron till Badholmen finns ställplatser för husbilar. Läget är riktigt bra och det ligger fint vid havet.

First Camp Gunnarsö ligger fint vid havet och erbjuder stugor och plats för tält, husvagnar och husbilar. Vid campingen finns vackra vandringsleder, soliga klippor och barnvänliga stränder. Hit åker många för att bada även om de inte bor på campingen. Det finns en servicebutik, en bistro och under högsommaren finns det även barnklubb och kvällsunderhållning.

Havslätts camping har ungefär 100 platser och 5 stugor för uthyrning. Det ligger också fint vid vattnet. I närheten finns ett motionsspår med ett utegym. Det finns också volleybollplan och badstrand som även har en rullstolsramp ner till havet.

Mat & fika

Pub Kråkan serverar klassisk pubmat i trevlig miljö. De har en uteservering och även en inbygd uteservering med värme om det skulle behövas. Det finns bland annat indiskt, burgare och sallad på menyn. De allra flesta gånger jag varit där har jag varit nöjd med maten.

Nilssons konditori & bageri var populärt redan på den tiden jag bodde i stan. Men sedan dess har det fräschats upp och renoverats en hel del och framför allt har sortimentet bytts ut. Deras ägare och konditor har fått många priser; bland annat årets konditor och årets konditori. Det finns både klassiska bakverk och mer moderna skapelser att köpa här. Dessutom gör de egna praliner och egen glass. Inget besök i Oskarshamn är komplett utan en fika på Nilssons.

Torget kök och bar ligger vid Lilla torget i Oskarshamn. De serverar bra mat och de har även en deli man kan köpa med sig godbitar ifrån.

Glassbåten i Oskarshamn är så ny att jag inte hunnit prova den ännu. Men jag tror starkt på att det är ett bra ställe. Hemmagjord gelato i hamnen, kan det bli bättre? Jag lovar att återkomma så fort jag har testat. Om du har testat får du gärna skriva en kommentar och berätta!

Grand station restaurang ligger inhyst i järnvägsstationen. När jag var liten gick många tåg från Oskarshamn så för mig är det nostalgi att gå in i stationshuset. Men även för er som inte är nostalgiskt intresserade av stationen är restaurangen värd ett besök. De serverar fräsch libanesisk mat men också mer klassisk snabbmat. Sitt gärna på uteserveringen med utsikt över hamnen.

Bad

Oskarshamn ligger vid kusten så badmöjligheterna är många. Här är några av mina favoriter.

Havsbad

Stångehamn är ett sommarstugeområde vid havet där det går att bada på flera olika ställen. Det finns både klippbad och sandstränder. Åsvallesund är ett klippbad med stege vid Badvägen finns ett litet bad, perfekt för barn med skyddad sandstrand men det finns även stege för klippbad.

Gunnarsöbadet ligger vid campingen. Här finns strand- och klippbad, äventyrsgolf och hopptorn. 

Havslätts badplats ligger vid campingen och består av en sandstrand med brygga. Här finns även minigolf, beachvolleyplan och hopptorn. Badet har också handikappramp. Deras bistro är nyrenoverad och även flera av deras stugor.

Ernemars klippor – härifrån kan du också se Blå jungfrun och promenera omkring i småbåtshamnen. Skön morgonpromenad hit om du bor på Corallen.

Dragskär har badplats med sandstrand och handikappramp men även klippbad och grillplatser.

Sjöbad

Fårbosjön är ett insjöbad med sandstrand med brygga, grillplats, gungställning och hopptorn.

Forshultssjön hittar vi någon mil utanför Oskarshamn. Här finns bryggor och omklädningsrum. Ett insjöbad med sandstrand. Här badade jag ofta som liten.

Kärnkraftsverket – där kärnkraftsverket släpper ut sitt kylvatten är det varmt och säkert att bada. Det råder lite oklarheter om det fortfarande går att bada där eller om det är förbjudet nu för tiden. Kanske någon av er vet?

Shopping

Det vore synd att säga att Oskarshamn har bra shopping men det är inte heller därför man åker dit. På senare år har dock de vanliga klädkedjorna öppnat butiker i stan men om du är ute efter något annat finns det några ställen som är värda ett besök.

Liljeholmens fabriksbutik – inredning, ljus och andrasortering av ljus. Enkelt fik. En del gamla detaljer från ljustillverkningen att titta på.

Butik Majne är en kombinerad inrednings och blombutik. Bra att besöka om man letar presenter.

Maria Pohl är en keramiker som jag har köpt flera fina och lite annorlunda saker ifrån.

Dagsutflykter

Stensjö by är en by strax norr om Oskarshamn där det känns som tiden stått stilla. Det som är speciellt med byn är att den gamla kärnan i centrum har bevarats eftersom gårdarna ligger kvar tillsammans. De flyttade inte ut till sina ägor under skiftesreformen. Byn och omgivningarna är idylliska och scener ur Astrid Lindgrenfilmer är filmade i området. Det finns också några kortare vandringar som utgår från byn. Vägen som leder fram till byn går delvis längs en sjö och kantas av gärdesgårdar.

Stensjö by. Resa med barn.

Byxelkrok ligger på norra Öland och på sommaren går färjan M/S Solsund två gånger om dagen från Oskarshamns hamn till hamnen i Byxelkrok. Givetvis går den även två gånger om dagen åt andra hållet. Detta gör att turen lämpar sig fint för en dagsutflykt. Om du tar första färjan vid 8 från Oskarshamn kan du vara i Byxelkrok ända till färjan går tillbaka vid 18. Det gjorde vi ofta när jag var liten och därför förknippar jag verkligen Byxelkrok med bad och semester. Att köra bil den vägen är 19 mil så det är betydligt skönare att göra resan med båt. I Byxelkrok finns en fin strand och det är också mysigt att strosa runt och kika i sjöbodarna eller sätta sig på en brygga och äta glass.

Blå jungfrun har nog de flesta hört talas om. Den mytomspunna ön som häxorna kallar för Blåkulla när de flyger dit på sina kvastar på skärtorsdagen. Men om man förväntar sig att få se häxor vid ett besök på Blå jungfrun blir man besviken, det är inte därför ön är värd ett besök. Blå jungfrun är en nationalpark och passar bäst för de som gillar friluftsliv och vandring. Det går att övernatta i ett enkelt vindskydd som måste bokas i förväg.

Under sommaren går det båt ut till Blå jungfrun men det går också att åka dit i egen båt. Vid dagsturerna är båten vid Blå jungfrun 3 timmar innan det är dags för återresa. Bra att tänka på är att det är 3.5 km vandring runt hela ön och bitvis kan vandringen vara lite svår. Ibland kan det vara svårt för båtar att lägga till vid Blå jungfrun så det är bra att ha flexibla planer och att ta med sig lite extra att tugga på.

Äspölaboratoriet, där det forskas om framtida kärnförvar, brukar gå att besöka på sommaren och under vissa lördagar resten av året. Det finns guidade turer där guiderna bland annat berättar om hur det använda kärnbränslet ska kunna förvaras säkert under lång tid. Laboratoriet ligger 450 meter under jord.

Bråbo är en liten gammaldags by några mil från Oskarshamn. Byn är urtypen för en levande landsbygd. Här finns ett café och ett B&B på sommaren. Det finns också en fin badplats. Området kring byn är fyllt av slåtterängar, gärdesgårdar och vackra vandringsleder.

Astrid Lindgrens värld är ett självklart utflyktsmål om du reser med barn. Det ligger i Vimmerby ungefär en timme bort från Oskarshamn. ALV är en av de bästa temaparkerna vi besökt. Allt känns genuint och som min dotter sa när vi var där för någon månad sedan “Mamma, det känns inte ens som att de vill tjäna pengar. Det känns som att de som äger ALV har det för att de ska ha roligt och göra det roligt för andra.”

Astrid Lindgrens Näs och Filmbyn i Småland är också värda ett besök om Astrid Lindgren och hennes figurer lockar.

Pippi Långstrump

Sevärdheter

Besväret & Fnyket är två områden som ligger bredvid varandra. De ligger fint med utsikt över Kalmarsund och Blå jungfrun och du når dem via en trappa nedifrån hamnen. Området består egentligen mest av två gränder med kullerstenar och de tillhör Oskarshamns äldsta och bäst bevarade men det är riktigt mysigt att gå omkring och titta på husen och trädgårdarna. Husen är små och av trä och de flesta trädgårdar är härligt grönskande på sommaren. Husen byggdes på 1800-talet och jag har sett att minst ett av dem ibland hyrs ut till turister på Airbnb.

Badholmen är en liten holme i hamnen. Det är mysigt att promenera över den lilla bron från Brädholmen till Badholmen och ta en fika, spela minigolf eller bara slå sig ner på en bänk med utsikt över hamnen.

Långa soffan är en 72 meter lång bänk med ryggstöd där man kan sitta med utsikt över hamnen. På en skylt vid bänken står det att det är världens längsta soffa. Om det är sant är kanske tveksamt. Det sägs att det tidigare var fiskargubbarnas fruar som satt där och väntade på sina hemvändande sjömän.

Döderhultarmuseet ligger i Oskarshamns kulturhus. Axel Petersson är nog den mest kände oskarshamnaren genom tiderna, ändå är det få som kan hans namn. Han är nämligen mer känd som Döderhultaren eftersom han föddes i Döderhults socken. Han snidade träfigurer och många av dessa finns att se på Döderhultarmuset i Oskarshamn som har funnits sedan 1911. I rondellen vid en av infarterna till staden kan man se en stor kopia av hans staty “Bröllopet”. Under sommaren kan man även besöka Döderhultarens gamla bostad och ateljé.

Sjöfartsmuseet ligger i kulturhuset tillsammans med Döderhultarmuseet och biblioteket. Ibland känns det som att det finns ett sjöfartsmuseeum i varje kuststad och Oskarshamn är inget undantag. Eftersom staden länge varit känd för sitt båtvarv så finns en del att visa på museet. Det finns också en lekhörna för barn.

Aktiviteter

Oskarshamns temalekpark ligger på Norra Strandgatan 21 och innehåller en del av traktens sevärdheter i miniatyr. Bland annat finns en liten stenlabyrint som liknar den på Blå Jungfrun. Dessutom finns en linbana.

Arena Oskarshamn består av ett äventyrsbad, en idrottspark och en ishall. Ishallen är kanske just nu mest känd för att det är där laget Eagles i tv-serien med samma namn spelar.

Friluftsliv är något som Oskarshamn med omnejd lämpar sig fint för. Du kan fiska och paddla i Emån, vandra Ostkustleden och bo i vindskydd till exempel.

Latitud 57 är en festival som återkommer till Brädholmen varje sommar. Bokade artister för 2022 är bland andra Tomas Ledin och The Ark.

Ostkustleden startar en liten bit utanför Oskarshamn i Lilla Hycklinge. Det är en vandringsled som är cirka 16 mil lång och är uppdelad i 8 etapper. Vid varje etappmål finns möjlighet att övernatta i en stuga. Jag tror att alla som är uppväxta i Oskarshamnstrakten har gått minst en etapp på Ostkustleden någon gång. Själv har jag gått etapper både med familjen, skolan och en kompis. Jag har dock aldrig gått hela leden utan endast enskilda etapper och det är nog det vanligaste sättet att ta sig an leden på.

Jailbreak är en samling escape rooms i centrala Oskarshamn. Vi älskar att lösa escape rooms så det gör vi gärna när vi kommer till en ny stad. På Jailbreak provade vi ett av rummen och hela familjen inklusive Signe som då var 10 år tyckte det var riktigt kul. Jag tror 10 år är den nedre gränsen för att det ska vara kul för alla. Jailbreak har också portabla kistor med olika klurigheter och kistorna kan man hyra till sitt boende.

Har du fler tips som borde finnas med i den här guiden? Hör gärna av dig och berätta! Och skriv gärna en kommentar om du provar något av ställen i guiden.

Du kanske också gillar

1 Comment

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *