Båtmansgränd i Västervik

Västervik blev framröstad till årets sommarstad både 2020 och 2021 och petade ner Kalmar från tronen som staden haft i många år! Eftersom Västervik är en härlig sommarstad som kanske fler blivit nyfikna på när den blev årets sommarstad igen så har jag skrivit ihop en liten guide till sommar i Västervik. Det är en uppdaterad variant av ett inlägg om Västervik som jag skrev förra året. Tipsen är både från saker vi provat själva och från stolta Västerviksbor jag pratat med. Västervik ligger på Sveriges ostkust, 14 mil norr om Kalmar och 11 mil söder om Norrköping.

Okej, nu kör vi!

Innehåll

Boende

Bad

Uppleva & Se

Mat & fika

Glass

Barnens Västervik

Boende

Självklart finns det många olika ställen att välja på om ni vill stanna i Västervik över natten och det rekommenderar jag verkligen att ni gör.

 • Slottsholmen on water

Ett alldeles nybyggt och mycket bra alternativ är Slottsholmen on water. Här finns 33 rum i den flytande delen av hotellet och det finns även 10 sviter på land. Hotellet ägs av Björn Ulveus och drivs av hans dotter Anna. Maten i restaurangen är inspirerad av Björns uppväxt i trakterna.

 • Gränsö slott

Ett annat alternativ i Västervik som är mycket populärt och bra är Gränsö slott som ligger vid havet på halvön Gränsö. Det finns ett SPA med 8 olika pooler och ett flytande beachhouse som innehåller en stor bastu med panorama fönster. Det finns också en stege ner i havet om man vill svalka sig. På beachhusets tak finns ett soldäck med vilstolar under sommaren.

På hotellet finns också en stor utomhuspool. Frukosten serveras i orangeriet och innehåller bland annat våfflor och egengjord skagenröra. På slottet finns även ett café och en restaurang. Alla jag pratat med som har bott på hotellet har varit väldigt nöjda med både boende och SPA.

 • Fängelset hotell & konferens

Ett annorlunda boende. Det är ett gammalt fängelse från sent 1800-tal som gjorts om till hotell och vandrarhem. Läget är bra, precis vid resecentrum och nära till stadens centrum. Det serveras en stor frukostbuffé och hotellet erbjuder också gratis parkering. Det finns också en museidel där du får lära dig om fängelsehistoria.

 • Lysingsbadet

Ett billigare alternativ som också är mycket populärt är att campa på Lysingsbadet. Där kan du välja att sova i tält, husvagn, husbil eller hyra en stuga. Du kan också komma med egen båt. Campingen är populär och det är alltid mycket folk där. Trots det känns det aldrig trångt eftersom det är en stor yta som består av olika områden.

För barnen finns Upplevelsebadet som är ett stort äventyrsbad med bland annat vattenrutschkana, klättervägg, badtunnel och vågströmmar. Det finns också möjlighet att bada från både klippor och sandstrand, spela äventyrsgolf och hyra trampcyklar.

 • Gamleby och Björnsholm

Två bra alternativ som ligger lite utanför Västervik är Gamleby B&B och Björnsholms B&B.

Bad

Västervik ligger vid havet så självklart finns det många härliga platser att bada på.

 • Centralt, vid Slottsholmen, ligger den nybyggda, runda Myntbryggan med badstege till vattnet. Perfekt för ett kvällsdopp.
 • Lysingsbadet är välskött och har både klippbad, sandstränder och äventyrsbad.
 • Bondbacken passar fint för mindre barn eftersom det är långgrunt. Det finns dessutom grillplats, sittplatser och en aktivitetsplats där.
 • Sandviken hittar ni längst ut på Gränsö. Här är det också långgrunt med fin utsikt och kvällssol. Perfekt för kvällsdoppet med andra ord.
 • Hammarsbadet ligger i Gamleby, en bit utanför Västervik men det är ändå värt att överväga att åka dit eftersom det finns både hopptorn och flytande studsmatta i vattnet. Det går också att campa där.
 • Lysingsbadet som jag tidigare skrev om när det gäller boende har både klippbad och sandstrand utöver äventyrsbadet som finns där.

Uppleva & se

 • Västerviks visfestival

Varje sommar sedan 1966 har visfestivalen ägt rum i Västervik vecka 28. De senaste åren har arrangemanget sett lite annorlunda ut pga Corona men annars hålls konserter i ruinen. 2020 livestreamades konserterna gratis på Vastervik.com/live. Det fanns få biljetter för att se artisterna i ruinen och de såldes inte utan delades ut bland vårdpersonal. Artister som uppträdde 2020 var bland annat Jill Johnsson, Jack Vreeswijk och Toni Holgersson. 2021 uppträdde bland annat Lisa Nilsson, Miss Li, Albin Lee Meldau och Stefan Sundström.

 • Båtmansstugorna

På Båtmansgränd ligger små, låga, röda stugor som kallas för båtmansstugorna. Gränden hittar du centralt i Västervik. Det som slog mig när jag promenerade där var hur lågt till tak det var i husen. Stugorna är från 1700-talet och var bostäder till båtsmän. Nu finns här ett café och ett vandrarhem och det är mysigt att strosa omkring i området.

 • Kulbacken med Unos torn

Kulbacken ligger nere vid vattnet och högst upp står Unos torn. På Kulbacken finns flera gamla hus som tillhör Västerviks museum. Museet har också utställningar om Västerviks historia och en utställning om krigsfartyget Mars Makalös som sjönk i ett sjöslag utanför Öland 1564.

Unos torn är ett utkikstorn som också är Västerviks högsta punkt. Missa inte att ta de 98 trappstegen upp i det 18 m höga tornet och få en fantastisk utsikt över stan och vattnet.

 • Psykiatriska museet

Redan 1912 grundades Västerviks hospital eftersom det var stort behov av vårdplatser för psykiskt sjuka patienter. Sjukhusområdet fungerade som ett eget samhälle eftersom personalen bodde i bostäder i närheten och området var självförsörjande med många saker. Under 1980-talet började avdelningar läggas ner. Nu finns istället ett psykiatriskt museeum här.

Det är en fascinerande historia hur psykvården har utvecklats från början av 1900-talet till idag. Museet har inte öppet så mycket eftersom det drivs ideellt, men under sommaren är det öppet tisdagar och torsdagar. Man kan boka en gratis guidad visning under öppettiderna och det rekommenderas verkligen för att rätt känsla ska infinna sig.

 • Fiskartorget

Fiskartorget är den naturliga samlingsplatsen under sommaren. Här ligger många av Västerviks bästa matställen. Här finns en scen där det ofta är uppträdanden på sommaren. Det är också här Träbåtsbryggan ligger som enbart träbåtar får lägga till vid.

 • BANK! Västervik streetart

Västervik har sin egen street art festival. Runt om i staden finns coola målningar på elskåp och hus. De kom till under Bank 2019. 13-19 juni 2021 ägde BANK! återigen rum. Några av världens främsta street art-konstnärer kom för att skapa murals. Den här gången uppfördes målningarna i södra delen av kommunen. Karta över var målningarna från tidigare år och 2021 hittar ni här.

 • Gränsö kanal

Under sommaren är båttrafiken tät och längs med kanalen finns bord och stolar där många sitter och äter medan de tittar på båtarna som kör förbi. Det är mysigt att ta med sig mat eller fika och sitta här.

 • Skärgårdsbåt

Västervik har en fin skärgård och har man inte egen båt finns det skärgårdsbåtar som går ut till öarna.

Mat & fika

 • Smugglaren är en av Västerviks bästa restauranger. Den ligger i en liten röd träkåk vid Fiskartorget. Menyn är inte stor men maten är bra och vällagad med fokus på lokala råvaror.
 • Kebabmästaren sägs ha Västerviks godaste kebab. Det är fräscht, gott och det finns sittplatser både inne och ute. Det ligger nära Fiskartorget och funkar fint för take away om en hellre vill sitta nere vid vattnet och äta.
 • Guldkant är ett populärt ställe. De har goda drinkar och stenungsbakade kalljästa pizzor. Utöver pizza finns bland annat burgare, råbiff, abborre och moules frites. De har några rätter på barnmenyn men hela den vanliga menyn går att få i halvportion till barn. Det gillas!
 • Tant Grön är ett mysigt café med innergård. Här serveras matiga mackor och fräscha sallader.
 • Gränsö Slottscafé ligger vackert i en flygel från 1800-talet med svårslagen utsikt över vattnet. De serverar enklare rätter och gott fika.
 • Tofvehult ligger en bit utanför Västervik och där finns en riktig pärla i form av ett mysigt café och en liten butik som heter Böcker, blad och kuriosa. Det går även att övernatta här. Dock är öppettiderna lite begränsade så kolla om det är öppet innan.
 • Almviks café ligger också strax utanför Västervik. Jag rekommenderar verkligen ett besök här. Beställ en pizza i deras utekök, ät hemgjordglass eller ta en fika. Miljön är mysig och det finns platser ute i den stora trädgården men även inomhus.

Glass

 • Guldkants glassbar serverar både gräddglass, gelato och shakes och ligger på Grönsakstorget.
 • Glasskiosken på Fiskartorget där du kan äta glass samtidigt som du tittar på folk eller de klassiska träbåtarna som brukar lägga till vid Träbåtsbryggan.
 • Bosses glassbar ligger också nere vid Fiskartorget och är ny för i år. Bosses har länge funnits i Linköping och i år finns de alltså också i Västervik. Glassen görs på plats varje dag och det finns många sorter att välja mellan. Trots det är det inte mitt favoritställe eftersom glassen smakar alltför konstgjort. Men det är ett populärt ställe.
 • Almviks café ligger någon mil utanför staden och de gör sin egen glass där. Både i bägare och på pinne. Väl värt ett besök även för de fina omgivningarna och den mysiga stämningen.

Barnens Västervik

När solen skiner är bad det första våra barn tänker på. Och i Västervik finns många bra badställen som jag skrivit om lite längre upp. Upplevelsebadet på Lysingsbadet är kul liksom alla aktiviteter som erbjuds på campingen.

I Stadsparken finns en lekplats som nyss fräschats upp och är uppskattad av barn. Här finns också minigolf.

Att gå upp i Unos torn och titta på utsikten är också något barn kan gilla.

Består familjen också av yngre barn rekommenderar jag att ni tar en tur till Garpedansberget i Gamleby där det finns en skulpturpark. En konstnär har skapat stora skulpturer längs en 300 meter lång bergvägg. De föreställer troll och väsen ur lokala sägner. Konstnären har som mål att skulpturerna ska smälta in och integreras i naturen.

Har du besökt något i Västervik som borde finnas med i den här guiden? Skriv gärna en kommentar så kollar vi upp det. Om du provar något av ställena som nämns här eller bara bli inspirerad att besöka Västervik så blir vi jätteglada om ni berättar om det i kommentarsfältet här nedanför.

Du kanske också gillar

4 Comments

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *