I utvandrarnas spår - Sverige

Detta inlägg innehåller ad-links

Mina favoritböcker all-time är böckerna om utvandrarna Karl-Oskar och Kristina i Utvandrarserien av Vilhelm Moberg. Jag läste böckerna första gången en sommar när jag gick på gymnasiet och andra gången som kurslitteratur på universitetet. Det blev två helt olika läsupplevelser eftersom jag hade olika förväntningar och utgångspunkter när jag läste dem. Men båda gångerna var böckerna fantastiska! Pocketversionerna har kommit med riktigt snygga omslag de senaste åren för dig som ännu inte läst böckerna.

Det är egentligen konstigt att jag inte besökt platserna som anknyter till Vilhelm Moberg och boken tidigare med tanke på att vi bara bor någon timme bort. Men eftersom vi om några veckor ska resa i utvandrarnas spår i norra USA ville vi besöka de svenska platserna innan resan. Vi gjorde utflykten i Småland i början av juni och det var skönt för vi var ensamma på alla platser vi besökte. Alla ställen var dock inte öppna så vill man gå in i husen och kanske köpa fika så passar det bättre att göra rundturen i juli.

Ljuder

Det är ju i Ljuders socken människorna i Utvandrarna bor. Idag besökte vi Ljuders kyrka dit Ulrika i “Sista brevet till Sverige” skickar en brudkrona. Kyrkan byggdes 1844 så den stod redan på plats när den svenska utvandringen satte fart. Mittemot kyrkan finns en skulptur av Karl-Oskar och Kristina och deras barn.

Bredvid kyrkan finns en hembygdspark där de ibland anordnar olika aktiviteter som har med utvandringen att göra. Bland annat firas här i augusti Minnesotadagen där man uppmärksammar den starka kopplingen mellan Sverige och de amerikanska svenskbyggderna som fortfarande finns kvar. Där står några olika stugor och torp som flyttats dit från andra platser. Hembyggdsföreningen har sommarservering som öppnar i mitten av juni.

En av de bästa sakerna vi gjorde idag, var enligt barnen, att gå runt på kyrkogården runt Ljuders kyrka och läsa på gravstenarna. Det ska finnas gravstenar som tillhör svenskamerikaner som återvänt men vi hittade inga sådana. Det finns också en sockenstuga som innehåller ett amerikarum, den var dock inte öppen när vi var där.

Åkerby vägskäl

Det var här som många utvandrare från trakten träffades för att gemensamt påbörja sin resa till Karlshamn och vidare mot Amerika. Här samlades även människorna i “Utvandrarna”. Det man kan se här är en vägvisare som visar vägen åt fyra håll och en minnessten med en karta över Ljuder på baksidan. Jag tyckte platsen, trots att det nu går en asfalterad väg här, gav en känsla av svunnen tid och jag kunde se människorna som lämnade sitt land, för att kanske aldrig mer komma tillbaka, framför mig.

Korpamoen

Av en slump körde vi förbi en skylt som det stod Korpamoen på och givetvis svängde vi av. Korpamoen var där Karl-Oskar och Kristina Nilsson bodde innan de emigrerade. Eftersom de är fiktiva personer finns ju inte Korpamoen på riktigt men Moberg pekade en gång ut var han tänkte sig att Korpamoen låg. Ett gammalt drängatorp, liknande det som Moberg själv växte upp i flyttades till platsen och kan nu besökas sommartid.

Moshult

Moshult är den lilla byn där Vilhelm Moberg föddes. Huset han föddes och levde sina första 9 år i är rivet men på platsen finns nu en minnessten över honom. Skolan han gick i finns kvar och den kan man även gå in i. Det kostar 20 kr per person.  Skolan är öppen 8-19 varje dag.

Duvemåla

Det sägs att Kristina i “Utvandrarna” är baserad till stor del på Mobergs egen farmor som bodde i Duvemåla. Han har också tagit drag från sin syster Signe som emigrerade till Amerika när han skapade Kristina, framför allt led de båda av en stark hemlängtan. Farmoderns hus i Duvemåla finns inte längre men mittemot det ursprungliga huset finns ett rött hus som nu används som Kristinas hus och där finns det guidningar under sommaren och man kan även sitta ute i den mysiga trädgården och fika. Bredvid trädgården finns en fin staty över Kristina. Jag har skrivit mer om ett besök i Duvemåla här. En spontan utflyktsdag i Småland.

Utvandrarnas hus

Utvandrarnas hus ligger vid Helgasjön i Växjö. Det kostar 90 kr att gå in men är gratis för barn och ungdomar. Inträdet gäller även till glasmuseet och Smålandsmuseum som ligger precis bredvid. I museet finns ett litet café som heter Mammornas café och de serverar libanesisk mat.

I Utvandrarnas hus finns en permanent utställning som heter “Drömmen om Amerika” och där skildras den svenska emigrationen till, framför allt Amerika. Det finns också en liten del om emigrationen till Kanada. Under åren 1850-1930 utvandrade cirka 1,3 miljoner människor, det var ungefär en fjärdedel av Sveriges befolkning.

Det finns också ett rum som kallas “Mobergrummet” där många av Vilhelm Mobergs saker och brev finns bevarade.

När vi var där fanns också en tillfällig utställning som hette “Jag kom ensam – om flykt i barn- och ungdomen”. Den visades till slutet av augusti 2017. Vår äldsta dotter blev helt fascinerad av den delen och ville aldrig sluta läsa om de olika människoöden som tagit barn och ungdomar till Sverige utan sina föräldrar.

Du kanske också gillar

2 Comments

  1. […] jag du ska passa på i sommar. Vill du sedan resa i utvandrarnas spår i Småland kan du läsa mer här. I sommar ska vi dessutom resa i deras spår i USA. Jag […]

  2. […] stopp blev Duvemåla. För några år sedan gjorde vi en utflykt i utvandrarnas fotspår i Småland. Någon månad senare gjorde vi en liknande resa fast i Minnesota på andra sidan […]

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *