I helgen öppnade ALV, eller Astrid Lindgrens värld som det egentligen heter, för säsongen. Förra året fick parken hålla stängt så nu var vi extra taggade på att ta med lill-kusinen dit. Hon fick nämligen det i julklapp av oss för över ett år sedan nu. Det var inte bara vi som var taggade utan i år måste biljetterna förbokas så att man är säker på att komma in.

Guide till ALV

På grund av restriktionerna tar de inte in lika många som vanligt och att döma av alla kommentarer i deras sociala medier så är det många som vill åka dit i år. Lill-kusinen har hunnit bli fyra år nu och det är en ganska bra ålder för ett besök där. Signe var också med men eftersom hon är 11 år nu så var hon inte lika entusiastisk som när hon var yngre men hon hade ändå kul. Att åka dit i försäsong är så mycket bättre än att åka dit under sommarlovet. Det var lugnt och skönt i parken och inga köer någonstans.

Astrid Lindgrens värld i Vimmerby måste vara ett av de mysigaste ställena vi besökt med barnen. En period när barnen var yngre besökte vi det varje år. Det är inte som ett stort nöjesfält fullt av karuseller och action utan det är precis som Astrids böcker, mysigt och roligt. Vi brukar åka dit över dagen eftersom vi bor hyfsat nära men för några år sedan sov vi över på Vimmerby stadshotell. Det var skönt att kunna vara på plats när parken öppnade utan att behöva gå upp alltför tidigt på morgonen. Dessutom är Vimmerby en söt liten stad och precis utanför Stadshotellets uteservering ligger ett torg med små röda lekstugor och Pippis Hoppetossa som barnen kan klättra på.

Det här året hyrde vi istället ett stort hus på landet via Airbnb. Det finns såklart boenden som hör till parken men vi tycker det är skönare att inte bo precis bland alla andra, speciellt i år.

Allt du behöver veta inför ditt besök på Astrid Lindgrens värld

Innan vi ska åka till något nytt ställe är det guld värt att läsa när någon berättar hur det verkligen är och vad man kan förvänta sig av stället. Så i det här inlägget har jag sammanställt våra tips och erfarenheter för att ni ska få en så lyckad vistelse i Astrid Lindgrens värld som möjligt.

Har jag glömt något eller om du undrar något så får du gärna skriva en kommentar!

Astrid Lindgrens värld: Innehåll

Miljöer

Tid

Mat och fika

Teaterföreställningar

Boende

Biljetter

Praktisk info & tips

Miljöer

På senare tid har de satsat på att bygga om de populäraste miljöerna och nytt för oss i år var att Villa Villekulla och området där omkring hade fått sig ett ansiktslyft. Det finns fler sittplatser för publiken nu vilket är bra eftersom Pippi Långstump nog är den figur som är allra populärast hos barnen. I Pippis miljö fanns nu också ett plaskområde med små fontäner, klättervägg och sköna stolar. Det var nog mest populärt av allt i hela parken hos fyraåringen och i sommar när det är riktigt varmt kommer det nog vara trångt där.

Plaskområdet

Förutom Villa Villekulla så finns det några fler stora miljöer som Mattisborgen, Törnrosdagen & Körsbärsdalen, Katthult, och Karlssons tak. Vid Karlssons tak finns det roliga rutschkanor. När det inte är teater så får barnen leka i alla dessa miljöer.

Den lilla, lilla staden är Vimmerby som det såg ut på Astrids tid och det är kul att se husen kring torget i miniatyr för att sedan se dem på riktigt inne i Vimmerby. Barnen kan se in i husens fönster och till exempel se godisaffären där Pippi köpte 18 kg godis. Även Vimmerby Stadshotell finns i den lilla, lilla staden och fungerar som glasskafé.

Bullerbyn, Kajsa Kavat och Lilla Bråkmakargatan består av små hus som barnen kan gå in i. I början av parken finns Stora Bråkmakargatan som användes i filminspelningarna. I Nils Karlsson pysslings hus är möblerna jättestora så att barnen kan känna hur det känns att vara liten som en pyssling.

En favorit är Inte-stöta-marken-banan som också var omgjord och flyttad nu. Den är längre nu och tydligen kul även för 44-åriga pappor. På några ställen finns risk att plurra i grunt vatten så ombyte är ett hett tips att packa ned. Givetvis råkade lill-kusinen hamna i vattnet och blev riktigt blöt. Det gick att hälla vatten ur hennes skor. Som tur var det varmt så det blev inte så obehagligt att gå med blöta skor.

Inte stöta mark

Det finns många platser att leka på i parken och barnen kan gå överallt. Det finns mindre skogar som inbjuder till lek men även en hel del lekplatser. Vid Karlsson på takets hus finns rutschkanor som  är ganska höga och mycket populära.

 

Tid

Det funkar att besöka parken på en dag men om barnen ska hinna se alla teatrar de vill se och hinna leka i lugn och ro i alla fina miljöer så rekommenderar jag 2 dagar. Vi brukar åka dit i försäsong eller i september när de vanligtvis har helgöppet, eftersom det då är billigare och lugnare i parken. Då har inte allt öppet och teaterutbudet är mindre men om man bara är där en dag så är det fullt tillräckligt ändå. Vi maxar alltid och ser till att vara där direkt när parken öppnar och åker inte hem förrän de stänger.

Mat och fika

Maten i parken är fantastisk! Det finns inga trista hamburgare eller halvfabrikat på restaurangerna. Maten är vällagad och god! Det finns flera restauranger och även kaféer och glasställen. Alla matställen har sitt eget tema och utbud. Vi brukar äta köttbullar med hemgjort potatismos, lingonsylt, sås och inlagd gurka på Majkens mat alldeles i början av parken. Blir man inte mätt kan man be om mer mat utan extra kostnad. De kallar maten för “redig småländsk husmanskost” och maten lagas på plats, från grunden med lokala råvaror. Tänk om fler parker kunde ta efter det!

Pannkaksbuffén på A. Larssons pannkakor är också populär. Barnen tycker det är kul att se när pannkakorna gräddas i maskinen. För barn kostar det 70 kr och då får de äta tills det sprutar grädde ur öronen på dem. A.Larssons har en trevlig innergård som man kan sitta på när man äter.

Vill man äta något snabbt så säljs det varmkorv i en liten kiosk i närheten av Karlsson på takets-hus. Vid Villa Villekulla finns Hamnmagasinet där de bland annat säljer pannkaksrullar.

Våffelhuset, som ligger nära Katthult är en liten kiosk som säljer nygräddade våfflor. Det går att få våfflorna med rabarberkompott, bär eller chokladsås.

Det finns också picknickställen och grillplatser där man kan äta sin egen medhavda mat, ett bra alternativ om man vill spara pengar. Vid varje grillplats finns grillkol och tändvätska som ingår så det är bara att ta det man behöver. Om man vill ha picknick kan man köpa med sig bullar och kakor från A. Larssons Bageri inne i parken eller ta med sig eget såklart.

Teaterföreställningar

Kling & Klang

En sak som är väldigt uppskattat hos både barn och vuxna är att karaktärerna ur böckerna går runt i parken mellan föreställningarna. Vi har ofta sett Kling & Klang cykla runt på tandemcykel eller sitta och fika med Prussiluskan.

Något som vi brukar gå på varje gång vi besöker Astrid Lindgrens värld är “Prussiluskans allsång”. Det passar hela familjen. Det är klassisk allsång med Kling & Klang och Prussiluskan på scenen och i år spelas den på Logen.

I Villa Villekulla är Pippi på plats många gånger under dagen och då blir det teater utanför huset eller på Hoppetossa. Det brukar vara ganska fullt under högsäsong så ta en plats tidigt om du vill sitta ner. I Katthult är Emil och hans familj också på plats större delen av dagen och även här spelas många föreställningar varje dag. I Mattisborgen är Ronja och rövarna också många gånger under dagen och även här spelas teater flera gånger.

Även Karlsson på taket, Rasmus på luffen och Madicken har teatrar i sina miljöer, dock något kortare och färre gånger än Emil, Ronja och Pippi.

Törnrosdalens scen är en av de nyare och här kan man se scener ur “Bröderna Lejonhjärta”. Vi såg “Sista striden”  och den var läskig tyckte barnen, den är rekommenderad från 9 år. I Törnrosdalen och Körsbärsdalen kan man vissa tider under dagen träffa Skorpan och Jonathan.

Något som gäller alla miljöer är att när föreställningen är slut får barnen leka i husen och ofta stannar karaktärerna kvar en stund och leker med barnen.

Alla föreställningar är utomhus så kläder efter väder är det som gäller. Glöm inte solskydd, det kan bli riktigt varmt att sitta och vänta när solen steker på.

Det är helt omöjligt att se alla föreställningar under en dag. Kolla därför dagsprogrammet innan ni kommer till parken och planera in vilka som är viktigast. Det behövs också tid för mat och lek i de fina miljöerna.

Boende

Det finns stugor att hyra och även tältplatser i närheten av parken. ALV driver en hel del boenden, men vi har aldrig provat något av dem så jag kan inte säga så mycket om dem. Dock har jag hört från kompisar som varit där att det är nybyggt och barnvänligt. Vill man bo lite finare så rekommenderar jag Vimmerby Stadshotell som ligger centralt i Vimmerby och har god frukost.

Biljetter

Köp biljetterna på nätet innan du kommer till parken så slipper du biljettköerna. Parkering kostar 60 kr för hela dagen och kan också köpas online. Du kan spara din biljett digitalt och bara scanna den när du kommer till parken.

Praktisk info & tips

Läs gärna böcker om de olika karaktärerna innan ni åker dit så barnen känner igen platser och figurer.

Planera inte in för mycket. Det är ofta bättre att låta barnen bestämma tempot och istället stanna kvar och leka än att skynda till alla teatrar.

I entrén till parken finns kartor och dagsprogram på olika språk. Det finns också en tunna med gratis namnband att skriva föräldrarnas telefonnummer på om barnen kommer bort i parken. Med äldre barn är det smart att bestämma en mötesplats i parken om ni tappar bort varandra.

Astrid Lindgrens värld har också en egen app om du föredrar det. Den är praktisk när du vill hålla koll på teaterföreställningar och tider. 

Innanför entrén finns skrindor att hyra, vi brukar inte göra det men om man har tänkt ha picknick och har med sig kylväska osv kan det vara praktiskt. I närheten finns också amningsrum.

Det finns många små butiker inne i parken. Det finns också lotterier och små hus där man kan kasta bollar och vinna priser. Det kan vara smidigt att berätta för barnen innan om de kommer få köpa något och i så fall hur mycket så alla vet vad som gäller från början.

Det finns några ställen där barnen kan bli blöta i parken så ta med ombyte och gärna en påse till de blöta kläderna.

Om barnen vill plaska i Pippis plaskområde så rekommenderas badkläder och en liten handduk.

På vägen hem stannar vi gärna på Ingebo hagar och äter middag medan barnen leker i trädgården. Dock tror jag att de har slutat med sina goda vedugnsbakade pizzor och bara har fika i år.

Jag rekommenderar verkligen alla som har barn under 10 år att besöka Astrid Lindgrens värld. Och det bästa betyget måste vara det som vår 11-åring sa: “Mamma, det känns inte ens som att de vill tjäna pengar. Det känns som att de som äger ALV har det för att de ska ha roligt och göra det roligt för andra.”

Du kanske också gillar

1 Comment

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *