Nora är en stad som jag länge hade velat besöka och förra året blev det verklighet. Staden nämns ofta tillsammans med Eksjö och Hjo som “trästäderna” i Sverige. Nora är en liten stad med cirka 6000 invånare och ligger i Västmanland i Örebro län.

Stationshuset i Nora

En sak som jag inte alls visste om Nora var att det var Sveriges första järnvägsstad. Redan i mitten av 1800-talet kunde man åka premiärturen mellan Nora och Örebro. Att Nora var så tidiga med egen station och att få järnväg beror på att järn och malm behövde fraktas från gruvorna i Bergslagen.

Bryggerikvarteret

Den del av Nora jag blev mest förtjust i var Bryggerikvarteret som är ett kvarter med gamla industrilokaler från 1800-talet som nu gjorts om till restaurang, café, butiker, ölbryggerier och verkstäder. Jag älskar när den gamla stilen används tillsammans med den moderna och när gamla lokaler som inte längre brukas får nytt liv, i ny skepnad.

Vi åt vår middag på Bryggerikrogen som ligger i en gammal tändrörsfabrik i Bryggerikvarteret. Visst låter det coolt bara det!? Och vilket härligt ställe det är! Och så god mat! Vi provade deras avsmakningsmeny och delar av sällskapet provade också några olika öl som bryggs i kvarteret. Avsmakningsmenyn bestod av sju olika rätter som serverades efter hand. Det förvånar mig inte alls att restaurangen finns med i White guide. Allt var riktigt gott och vällagat.

Vi bodde på Lilla hotellet som ligger mitt i stan och fick ett rum i annexet. Hotellet känns familjärt och välkomnande. Det finns gratis snacks att hämta när som helst och man kan även låna cyklar, båt, fiskeutrustning och flytvästar om man känner för att utforska omgivningarna lite.

Omgivningarna kring Nora

Vi hade bil med oss och utforskade omgivningarna med hjälp av den. Jag hade dålig koll innan med det men det visade sig ju att vi var i hjärtat av Bergslagen. Vi åkte en runda på cirka tre mil som kallas för Tre sjöars väg som var riktigt fin och bitvis gick längs vatten. Det är de tre sjöarna Norasjön, Fåsjön och Usken som vägen passerar. Längs vägen finns också gruvparken, en hyttruin och Konungastollen. Tyvärr var de flesta gruvgångar avstängda på grund av risk för ras. Men det var ändå fint att ta en promenad i skogen och omgivningarna där. Vi stannade också till vid Tre sjöars kök och köpte med oss korv och ost.

I trakterna kring Nora finns många loppisar och antikaffärer. Visit Nora har gjort en bra karta som gör att det inte är svårt att hitta de små affärerna. Jag köpte en gammaldags parfymflaska i en av antikaffärerna i stan men trots att det inte blev någon storhandling så var det mysigt att bara strosa omkring i de mysiga butikerna.

Glass och godis i Nora

Förutom att shoppa så måste du om du besöker Nora under sommaren prova Noraglass. Glassen är dagsfärsk varje dag och tillverkas i Nora. Den finns att köpa på torget och på några få utvalda platser. Missa inte den! Du bör heller inte missa Marias chokladmakeri i Bryggerikvarteret. Maria har gjort egna praliner i över tio år och smakerna följer årstiderna. Hon säljer även mina favoritkolor från Pärlans konfektyr och massor av annat gott. Ett annat ställe du inte ska missa om du gillar sötsaker eller har barn med dig är Fru Petterssons handelsbod som är en gammaldags godisaffär där du kan köpa godis över disk som förr i tiden.

Har du besökt någon av trästäderna?

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *