När en hatad regim faller är det naturligt att människor vill förstöra allt som kan förknippas med den. Men för historieskrivningen och framtida generationers möjligheter att undvika att upprepa misstagen är det bra att spara påminnelser som kan vittna om hur livet i skuggan av regimen tedde sig.

I Ungerns huvudstad Budapest har man tagit till vara många av de kommunistiska statyer som restes under kalla kriget när Ungern var en kommunistisk satellitstat. 1989 när östblocket föll plockades alla statyer som på något sätt kunde förknippas med kommunismen ned. Nu finns flera av dem samlade i Memento park några mil utanför huvudstaden. Parken drivs inte av staten utan av ett företag som tycker det är viktigt att platser som Memento park finns. De får inget stöd från Ungerska staten men är shortlistade för att få stöd som en av “7 most endangered sites i Europa“.

Parkens arkitektur är välplanerad och består till exempel av tre mindre avdelningar uppbyggda med vägar som formar liggande åttor, en symbol för att kommunismen ska vara för evigt. Utanför parken står Lenin, Marx och Engels staty eftersom de är grundarna till den sovjetiska kommunismen.

En lördag i Memento park

Vi tar en taxi från Budapest en lördagsförmiddag och har planerat att promenera runt i parken en stund och fotografera några statyer. Strax innan vi kommer dit har en guidad tur på engelska börjat och vi erbjuds att hänga på den. Vilken tur att vi väljer att göra det! Guiden är otroligt engagerad och duktig. Hon berättar om livet under kommunismen och om varför parken finns. Men hon är också väldigt pedagogisk och ser till att gruppen hänger med hela tiden genom att ställa frågor till oss. Ser ni den dolda soldaten? Vilken grad har den soldaten? Varför tror ni det är så? Vilka ord får statyerna er att tänka på?

Propaganda

Vi får lära oss mycket om propaganda, dolda budskap och om kommunismens påverkan på Ungern. Guiden lyckas trots allt detta hålla sig neutral till historien, hon berättar hur det var men lägger inte in sina egna värderingar. Memento park är precis ett sådant ställe som behövs, där en bit av historien får leva vidare och föras vidare till yngre generationer. Ett besök i parken är också ett utmärkt tillfälle att lära sig mer om propaganda och källkritik. I slutet av rundturen stannar vi vid en lång, rak väg som symboliserar vägen mot framtiden och demokrati. Men i slutet ser vi Stalins stövlar bakom en mur och vi får en påminnelse om att han och allt han stod för kan lura i framtiden om vi inte tar rätt väg.

Du kanske också gillar

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *