Att bli sjuk på resor är ju inte vad man drömmer om men ibland händer det och i det här blogginlägget delar vi med oss av våra erfarenheter av att besöka läkare utomlands.
Vi reser ju en hel del, både med och utan barn, och såklart har det hänt flera gånger att vi har behövt bli undersökta eller få medicin utskriven och det har faktiskt inte varit speciellt komplicerat. Det viktigaste är att ha en bra försäkring! Vi har Länsförsäkringar och i vår hemförsäkring ingår bra reseskydd. Det funkar också att boka till en extra reseförsäkring hos många försäkringsbolag men det är inget vi har behövt.
Vad har då hänt oss? Ja, alltifrån djupa sår i pannan som har behövt tejpas i Thailand, öroninflammation i Miami, förmodat benbrott i Grekland till allergiutslag över hela kroppen i kombination med hög feber i Florida.
Inom Europa
Om vi börjar med Grekland så är det ju absolut enklast eftersom det ligger i Europa och det Europeiska sjukförsäkringskortet gäller där. Det betyder att du har rätt till samma vård som landets egna invånare. Du måste betala samma patientavgift som de som bor i landet du besöker och det gäller bara sjukvård och tandvård som inte kan vänta tills du kommer hem.
I Grekland är det tydligen gratis att besöka akutmottagningen, i alla fall behövde jag inte betala något alls för att träffa en läkare, bli röntgad och gipsad. Det räckte att jag visade mitt körkort och det Europeiska sjukförsäkringskortet. Dock behövde jag betala medicin, kryckor och taxiresan till sjukhuset. Detta kunde jag fått tillbaka från min privata hemförsäkring om det hade varit dyrare än självrisken på 1500 kr vilket det inte var.
Jag kan också passa på att nämna att jag fick fantastiskt bra service på flygplatsen eftersom jag inte kunde stödja alls på foten. Jag blev körd i en rullstol och fick åka specialramp upp till planet och gå på först av alla. När vi landade i Sverige stod en man med rullstol och en skylt med mitt namn på och hjälpte mig med att hämta bagaget och ta mig ut ur terminalen. Allt utan att det kostade mig någonting extra.
I Asien
Hur har det då funkat när någon i familjen blivit sjuk utanför EU? Jo, jag måste säga att det funkat väldigt bra det också. I Thailand slog Magnus i pannan rejält och fick ett djupt sår som behövde tejpas och rengöras och dessutom behövde han få antibiotika utskrivet. Med hjälp av hotellet hittade vi en läkare som tog emot turister och en halvtimme senare var han tejpad och klar och en påse medicin rikare.
Inte heller det här kostade mer än självförsäkringen så det var inget vi blandade in försäkringsbolaget i. I Asien kan man dessutom få mycket hjälp på apoteken. Många mediciner som kräver recept i Sverige gör inte det i vissa asiatiska länder så om du vet vad du behöver kan du ofta köpa det utan recept. Detta kanske inte är att rekommendera eftersom de gärna rekommenderar antibiotika till det mesta. Själv letade jag bara efter några vanliga halstabletter och tjejen på apoteket tyckte att jag var ganska konstig som inte ville ha med mig en påse blandade piller i olika färger mot halsont.
I USA
I USA har vi haft kontakt med sjukvården fyra gånger. Senast var nu i somras när 8-åringen fick väldigt ont i ena örat. Vi pratade som vanligt med hotellreceptionen som genast ringde upp en läkare. Läkaren ringde sedan upp vårt hotellrum och meddelade att han skulle komma förbi hotellet om en timme. Här började jag bli lite nervös. Hur mycket kunde det kosta att få besök av en läkare på rummet, dessutom på en söndag? Det skulle vi snart bli varse.
Själva läkarbesöket kostade i grundsumma ungefär 10 000 kr, dessutom var det helg så då tillkom direkt 5000 kr till. Sköljning av örat i hotellets badkar kostade ytterligare någon tusenlapp och medicinen som läkaren skrev ut kostade cirka 2500 kr. Totalt en nätt liten summa för en öroninflammation. Läkaren tyckte själv att det var en väldigt billig räkning han skrev ut, eftersom han knappt hade gjort något.
När han hade åkt började jag googla lite på vad försäkringsbolag egentligen säger om att läkaren kommer till rummet och att det blir så dyrt och då läste jag om ganska många fall där försäkringsbolag inte velat betala ut ersättning eftersom det hade varit billigare att besöka ett sjukhus till exempel. Vi förstod inte riktigt vad det var för besök vi bokade förrän läkaren ringde och sa att han skulle komma om en timme. Hade vi vetat det från början hade vi nog försökt åka till någon läkarmottagning istället.
Det blev några nervösa månader efter vi hade lämnat in anmälan till försäkringsbolaget men till slut fick vi ersättning för hela beloppet, förutom självrisken. Dessutom ville de ha kvitto på vad resan kostat och eftersom läkaren inte hade skrivit i intyget att hon behövde vila så använde Länsförsäkringar en schablon för öroninflammation med feber som var tre dagars vila. Så utöver alla utlägg fick vi tillbaka tre dagars resekostnad. Det var en positiv överraskning!
Extra försäkringar
Vi har Länsförsäkringar och vår hemförsäkring har alltid räckt bra för oss. Men försäkringar kan ha olika villkor så kolla upp vad som gäller för din hemförsäkring i god tid innan resan. I vissa försäkringar ingår avbeställningsskydd vilket gör att du slipper teckna det separat.
Europeiska reseförsäkringar är en av de största på reseförsäkringar och om du inte har ett fullgott skydd i den hemförsäkring kan du teckna en försäkring som gäller för ett helt år eller bara för en viss resa. De har också specialiserat sig på olika typer av försäkringar, du kan till exempel teckna en backpackerförsäkring, en weekendförsäkring eller en besöksförsäkring. Om du håller på med extremsporter eller har tänkt hoppa fallskärm eller liknande behöver du ofta komplettera din vanliga försäkring. Europeiska har också försäkringar om du ska studera utomlands.
De flesta hemförsäkringar gäller bara de första 45 dagarna av en resa så om du ska vara borta från Sverige under en längre tid behöver du teckna en försäkring för de dagar som överstiger 45.
Våra bästa tips om du blir sjuk utomlands
- Kolla upp vad som gäller med din hemförsäkring. Vilket reseskydd ingår? Behöver du komplettera med någon form av reseförsäkring? Vi behöver inte det men det är olika villkor beroende på försäkringsbolag.
- Ta med dig Europeiska sjukförsäkringskortet om du reser inom Europa. Det är gratis och du beställer det från Försäkringskassan.
- Fråga i hotellreceptionen om du blir sjuk. De har koll på vilka läkare du kan vända dig till!
- Ha minst ett kreditkort med dig så att du kan betala läkarvården och medicinen innan du får tillbaka pengarna på försäkringen.
- Ta med dig dina mediciner hemifrån. Skriv ned den aktiva ingrediensen i medicinerna du brukar ta. Ofta har mediciner andra namn men de generiska namnen är samma eller nästan samma överallt och brukar förstås på apotek eller av läkare.
Kanske är du också intresserad av inlägget om att hyra och köra bil i USA.