Signe på Djurs Sommerland

2018 visade sig bli ett riktigt fint reseår. Det började med att jag i 40-årspresent fick en resa till Ishotellet i Jukkasjäärvi. Alla resor kan du läsa mer om i tidigare blogginlägg, länkar finns under varje resa.

Ishotellet i Jukkasjäärvi

I januari åkte vi alltså till Ice hotel som ishotellet egentligen heter. Barnen stannade hemma med farmor och farfar och jag och Magnus besökte Jukkasjärvi och Kiruna över en långhelg. Redan när vi kom dit kände vi att det skulle bli en annorlunda resa. Termometern på Kiruna flygplats visade på många minusgrader och det var redan mörkt trots att det bara var efter lunch. På ishotellet fick vi låna varma overaller, stövlar, balaklavas och varma vantar. Eftersom vi skulle sova i ett av de kalla rummen på ishotellet fick vi låsa in vår packning i ett skåp i receptionshuset och sedan fick vi en genomgång av vad vi behövde tänka på under natten. Även om det är kallt ute så blir det sällan kallare än -5 grader inne i rummen.

Innan vi kröp ner i våra varma sovsäckar för natten promenerade vi bort till Hembygdsgården och åt middag. Under efterrätten kom kocken ut från köket och berättade att det nu var norrsken på himlen! Alla gäster sprang ut och lämnade sina tallrikar med halvätna efterrätter på borden. Det var inte läge att krångla på skoteroverallen så jag gick ut i bara koftan för att inte missa det magiska skenet.

Första dagen i Jukkasjäärvi

Allt du behöver veta om Icehotel i Jukkasjäärvi

Norrskenstur med skotersläde

Påsk i Lissabon

Vår yngsta dotter slutade ettan i somras och då försvann även chansen att använda föräldradagar för att vara ledig tillsammans med henne. Vi hade hushållat med dagarna väl och hade ungefär 3 veckor kvar som vi “tyvärr” behövde använda innan de brann inne. Så, vi åkte till Lissabon två veckor över påsken. Vi hyrde en lägenhet och utforskade staden. Först hade vi tänkt hyra bil hela tiden och köra norrut till Porto men så kände vi att det skulle vara ganska skönt att bara bo på ett ställe och få en lugn och skön tid med barnen så vi bokade samma lägenhet för hela resan. Det gjorde också att vi kunde förhandla oss till en bra rabatt.

Jag och Vilja gick en matlagningskurs en dag och sedan blev hela familjen fotograferade av en fotograf några timmar en söndag. Kul upplevelse och fint att ha bilder på hela familjen, något som vi sällan tar när vi reser. Trots några sjukdagar under tiden i Lissabon hade vi en fin resa och Lissabon är en stad vi gärna rekommenderar!

Första veckan i Lissabon

Pasteis de Belem

Lissabon

Photo shoot med Klaudia

Photo tour, del 2. Fler bilder från fotograferingen.

Danmark i maj

Under Kristi himmelsfärdshelgen åkte vi till Danmark med barnens kusiner. Vi besökte Djurs sommerland som jag och min syster hade väldigt fina minnen ifrån sedan vi besökt det när vi var små. Det blev en riktigt fullträff för våra barn också och vi stannade en dag längre än planerat. På vägen hem fick vi en smak av sommar i ett varmt och ljummet Köpenhamn som var fullt av folk på gator och uteserveringar.

Danmark och Stockholm

Djurs sommerland – allt du behöver veta!

Florida – en road trip i barnens stil

I somras var vi på en resa helt i barnens stil. Vi har ganska många gånger hyrt bil och roadtrippat i USA och barnen har frågat varför vi aldrig åker till Mallorca eller Kanarieöarna som alla andra barn i klassen gör. Så den här gången lät vi dem vara med i planeringen mycket mer och det slutade med att vi åkte till Florida. Förvisso hyrde vi bil men körde korta etapper och besökte många stränder och temaparker. Eftersom att barnen älskar Harry Potter var de lyriska de fem dagarna vi spenderade på Universal studios i Orlando. De fick aldrig nog av alla åkturer och av att allt såg ut precis som i filmerna och böckerna om Harry Potter. En stad som överraskade oss positivt var Fort Meyers på Floridas västkust. Det var en riktigt härlig familjesemester som alla verkligen uppskattade.

Första dagarna i Orlando

Sanibel island

Bila genom Everglades

Venice beach

Nykläckta havssköldpaddor – en bucketlist dröm

Orlando cat café

Island runt på tu man hand

I september var det sedan dags att fira igen. Vi träffades nämligen 1998 och firade således 20(!) år tillsammans 2018. Självklart kan inte en chans att fira gå till spillo så vi lämnade barnen hemma och farmor och farfar kom snällt och bodde med dem medan vi åkte till Island. Det är svårare att be om ledigt för barnen nu när de går i skolan och därför fick de stanna hemma den här gången. De var ärligt talat inte heller så sugna på att åka så mycket bil som vi hade planerat.

Vi velade länge över vilken rutt vi skulle ta och det slutade med att vi körde runt hela landet på en vecka. Det blev många timmar i bil men det var inget problem alls. Naturen på Island är magisk och bakom varje krök förändrades landskapet. Det finns så mycket vackert att se på Island! En av anledningarna till att vi valde att åka just dit var att vi ville se norrsken igen och det lyckades vi faktiskt med. Det är beroendeframkallande att stå i den kalla, klara natten och spana mot himlen.

Reykjavik – en kort guide till matställen och affärer

Så dyrt är Island

Köra bil på Island

Island är fantastiskt

Tillbaka till Island

Tjejresa till Barcelona

Året avslutades med en resa till Barcelona i början av november. Jag har under året studerat samtidigt som jag haft mitt vanliga heltidsjobb och även försökt hinna med den här bloggen. Vi är tre kollegor som har studerat kurser på universitetet tillsammans det senaste året. Och som belöning för att kursen och uppsatsen var klar bestämde vi oss för att resa till Barcelona tillsammans. Ja, ni vet, ingen anledning är för liten för att fira med en resa. Vi hade några riktigt fina dagar med shopping, god mat, drinkar, chokladguidning, cava och promenader. Ja, lite kulturella var vi också och besökte Sagrada Familia och Park Guell.

Vi har också skrivit inlägg om mer allmänna tips om resande det här året. Kanske kan det vara något intresserar dig?

Så skyddar du ditt hus när du reser bort

Bila i USA

Om du blir sjuk på resan 

Nu blickar vi framåt mot reseåret 2019! Jag hoppas det blir minst lika bra som 2018 har varit. Vad tyckte du var bäst reseåret 2018? Lämna gärna en kommentar!

Du kanske också gillar

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *