11 saker du måste göra i Belgrad, eller skyll dig själv om du inte följer de här tipsen helt enkelt.

11 saker du måste göra i Belgrad.

# 1. Titta på gatukonsten

Belgrad är fullt av gamla vackra byggnader. Men också av grafitti. Strosa omkring och njut av atmosfären.

Gatukonst i Belgrad.

# 2. Prova knödel

Knödel förknippade jag innan resan med Österrike och Tyskland eftersom jag fått den som tillbehör till kött där. Det visade sig att knödel i Belgrad är väldigt lik den knödel jag ätit tidigare förutom att den äts som bakverk i Serbien.

Knödeln är ungefär som en kroppkaka men i Belgrad är den fylld med olika frukter, bär eller andra söta saker. Vi provade naturligtvis. Tillsammans beställde vi två stycken, en med nutella och en med någon slags karamellfyllning och delade på. Inte vår favoritefterrätt men allt måste ju provas.

knödel, belgrad

# 3. Äta glass

Vi besökte Belgrad i oktober och det visade sig att det var perfekt glassväder där då. Dessutom är glassen i Belgrad fantastisk. Alla ställen vi åt på gjorde sin egen glass, med lokala ingredienser.

Glass i Belgrad.

# 4. Göra din egen parfym

Ja, egentligen är det inte du själv som gör den men du får prova ut vilken doftkombination som passar dig. I en liten anonym affär står en gammal man i vit rock och blandar parfymer från innehållet i olika glasflaskor. Du får säga vilken typ av doft du gillar, blommig, citrus, tung, lätt, sportig osv så plockar han fram olika flaskor du får lukta på. När du valt ut några du gillar sprutar mannen dofter på olika ställen på dina armar.

Gör din egen parfym i Belgrad.

Efter en kvart får ni lukta vad som passar dig bäst och så blandar han ihop de dofterna till din alldeles egna parfym. Kul upplevelse och trots att det var lång kö tog han sig tid och gick sedan och låste ytterdörren en halvtimme innan stängning för att hinna med alla som redan var inne i butiken ordentligt.

# 5. Ta en drink, eller flera, på “hemliga” Druid bar

Sedan jag var i Barcelona och fick tips om en hemlig bar som gömde sig bakom en sandwichshop har jag älskat konceptet. Det finns inga skyltar utifrån men vet du vart du ska så hittar du det till slut. I Barcelona letade vi en timme efter en hemlig bar innan vi fick ge upp, trots att vi hade adressen. Druid bar i Belgrad hade vi också adressen till men vi gick förbi den flera gånger eftersom det inte finns något utanför som visar var ingången är. Det enda som avslöjar att det är öppet är att en grön lampa lyser över ytterdörren, som ser ut som en vanlig port till ett lägenhetshus.

druid bar belgrad

Första gången, när vi till slut vågade öppna dörren och gå in och nedför den mörka trappan och knacka på en dörr, var det fullt och vi fick tipset att boka bord till kvällen efter. Bokningen öppnar samma dag och det finns bara en sittning. Lite krångligt kanske men det var det värt. Vi tog med oss våra nyfunna serbiska vänner och gick dit. Riktigt mysig gammaldags cocktailbar med bordsservering. Drinklistan var innovativ och modern, men det gick också att få helt andra drinkar och cocktails som bartendern blandade ihop efter önskemål.

Druid bar i Belgrad.

# 6. Äta frukost på Ambar

På kvällen är det fullt på Ambar som ligger nere vid floden där också alla klubbar ligger. Men vid frukosten var det inte mycket folk och vi satt utomhus precis vid floden och åt. För oss svenskar var det en löjligt billig frukost.

Ambar i Belgrad.

# 7. Titta ut över staden från fortet

Det pratades mycket om fortet när vi var i Belgrad. Vi var inte överdrivet intresserade att promenera dit kan jag väl erkänna. Men sista kvällen tog vår serbiska vän Sofia med oss till en restaurang som låg bredvid fortet. Efter middagen tog vi en promenad i parken som omringar slottet. Sofia berättade om sin och många andra serbers syn på och upplevelser under Balkankrigen samtidigt som vi satt på en bänk i mörkret och tittade ner på den upplysta staden. Krig har inga vinnare, det är viktigt att komma ihåg det. Kvällen blev ett sånt minne som inte kan skapas, det bara händer och stunden på bänken är något av det jag minns starkast från vårt besök i Belgrad.

# 8. Köpa hem choklad

Det finns många små butiker med egengjorda praliner och fantasifulla kreationer. Vi rekommenderar att köpa hem från Premier chocolate och San Marina. Allt vi provade där var gott och på Premier hade de också riktigt goda praliner utan socker.

Premier chocolate i Belgrad.

# 9. Dricka minst en rakia

Rakia är en slags nationaldryck i Serbien och flera av grannländerna. Många gör sin egen och det finns följdaktligen många olika rakior. Det är en slags brandy som görs på frukt eller bär. Normalt är den cirka 40% men de hemmagjorda kan ha en alkoholhalt på 60%. I Belgrad finns det en bar som helt specialiserat sig på rakia. De har över 50 olika sorter. Men du hittar rakia på alla restauranger och barer.

Rakia bar i Belgrad.

# 10. Våga prata med lokalbefolkningen

En stor del i att vår resa till Belgrad blev så bra är möten med andra människor. Alltifrån den äldre mannen vi hyrde ett gårdshus av och som ville bjuda oss på middag, tända vår brasa och göra kaffe till oss i sin lägenhet, till bartendern i baren som stängde klockan 3 på natten som hjälpte oss att ringa en taxi när vi inte fick tag på en själva och väntade med oss tills den kom.

Belgrad.

Genom appen Like a local fick vi kontakt med Sofia och hennes kusin Sasha som hängde med oss i nattlivet i Belgrad men som också visade oss delar av staden vi aldrig skulle sett annars likväl berättade mycket om hur det är att leva i Serbien. Det var också tack vare, eller på grund av kanske vissa skulle välja att säga, Sofia som vi träffade en gammal man i en gångtunnel. Han satt utanför sin affär och när kvinnan i affären bredvid var iväg på ett kort ärende bjöd han oss på någon väldigt stark alkohol i små blomvaser medan vi väntade.

# 11. Promenera

Belgrad.

Det är en fin stad och det finns mycket att se på överallt. Dessutom är det folk ute till sent på nätterna och många ställen är öppna så det kändes alltid tryggt att promenera. Vi mötte enbart vänliga och hjälpsamma människor under våra dagar i Belgrad.

Har vi missat något som borde vara med? Lämna gärna en kommentar och upplys oss.

Du kanske också gillar

2 Comments

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *