Kalmars bästa semla 2020

Vilken är Kalmars godaste semla då? Läs vårt test så får du veta. Tekniskt sett kanske inte alla semlor kan köpas mitt i Kalmars centrum men det är dessa vi valt att testa. Testpanelen bestod av 3 barn 9-12 år och 2 vuxna. Vi betygsatte både semlornas utseende och smak.

Fiesta konditori

Fiesta ligger på Larmgatan centralt i Kalmar och har många goda saker att prova. I förra årets smaktest blev Fiestas semla delad vinnare. Locket är snyggt och grädden är fint spritsad. Brödet är färskt, saftigt och gott. Vi kände mandelsmak i mandelmassan. “Lika god som den såg ut” blev barnens omdöme.

Restaurang och café Ångkvarnen

På Ångkvarnens café som ligger i Kalmar Läns museum finns det tre storlekar på semlorna. Vi köpte såklart den största så vi kunde provsmaka ordentligt. Det är en bra semla. Hembakad samma dag i caféet och det känns att bullen är lite saftigare och tyngre än många av de andra och det gillar alla i panelen. Mandelmassan har mycket smak och “är så sträv och mandlig” som ett av barnen sa.

Danska wienerbageriet & Ekelunds

Semlan från Danskan är en klassisk och vanlig semla, både till smak och utseende. Inget speciellt men fungerar fint om man är sugen på en standardsemla. “Mandelmassan smakar vanilj” sa ett av barnen. Det är samma semlor som säljs på Ekelunds på Esplanaden.

Holmgrens

Brödbullen från Holmgrens är god och saftig. “Mmm mandelmassan var god” utbrast ett av barnen direkt. Vi vuxna tyckte dock att den var lite för söt för vår smak.

Waynes coffee

Semlan från Waynes görs enligt deras egen utsago på plats. Tyvärr är det den semla som får sämst betyg i utseende och näst sämst i smak. Florsockret på locket har smält och bullen är väldigt torr. “Godare än den såg ut” säger dock ett barn när hon smakar den. Några tycker också att mandelmassan har bra smak.

Kullzénska caféet

En trappa upp från gatunivå i centrum hittar vi det mysiga fiket Kullzénska caféet. Det är inrett med udda möbler från svunna tider och här finns många små rum att sitta i.

Semlan från Kullzénska är väldigt fin eller som ett av barnen uttryckte det: “Snyggheten är väldigt snygg alltså”. Den ser hemmagjord ut och bullen är god med tydlig kardemummasmak. Mandelmassan smakar mycket men vi har svårt att känna vad den smakar. Kan det vara pistage? Grädden smakar inte heller som klassisk vispad grädde.

Kalmars godaste semla 2020

Mormors stenungsbageri

Mormors ligger i Stora rör på Öland och har några av världens godaste kardemummabullar. På somrarna kan det vara lång kö för att få tag på en bulle direkt från ugnen. Sedan några år har de öppnat en filial i på Fiskaregatan i Kalmar. Tyvärr får de inte baka där så brödet bakas på Öland. De tjuvstartade inte med sina semlor så tidigt som många andra ställen men vi fick tag på en till slut.

Semlan fick högt betyg av testpanelen, dock tyckte flera att brödbullen var lite torr. Däremot gillade både vuxna och barn mandelmassan. “Mandelmassan var inte så himla smakfull och det var bra” som en av nioåringarna sa. Vi saknade florsockret på locket också. Men överlag är det en mycket god semla som är fin att titta på.

Ekenäs hantverksbageri

Semlan från Ekenäs hantverksbageri är testets vinnare! Semlan är stor, välgräddad och ser “äkta” hemmagjord ut. Mandelmassan är full av bitar och har en annorlunda smak, lite karamelliserad tycker vi. “Supergod grädde!” enligt barnen. Bullen har fin kardemummasmak och är saftig.

Kalmars godaste semla 2020

Vinnaren

Kalmars godaste semla är alltså semlan från Ekenäs! Just nu går den bara att köpa en bit utanför Kalmar men förhoppningsvis kommer Lilian, som äger bageriet, även skaffa sig ett litet ställe i Kalmar. Lovar att vi kommer vara stamgäster i så fall.

Av de semlor som går att köpa centralt i Kalmar är semlorna från Café Ångkvarnen och Mormors stenugnsbageri testets vinnare.

Håller du med oss? Vilken tycker du är Kalmars godaste semla? Kommentera gärna inlägget med din favorit. Vill du läsa testet från 2019 så hittar du det här.

Du kanske också gillar

3 Comments

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *