Det är verkligen mysigt att resa hela familjen tillsammans. Men ibland, när man umgås dygnet runt, i flera veckor eller månader, kan man känna ett starkt behov av att få göra något ensam eller på tu man hand med sin partner. Men går det verkligen när man är långt bort från de människor som brukar passa barnen? Vi har löst det på lite olika sätt och grunden är ju att man måste lita på magkänslan. Känns det inte bra för oss och för barnen lämnar vi dem inte. En del tips kanske känns självklara eller rent av skrämmande och omöjliga. Men här berättar jag hur vi har gjort. Kanske något passar dig och din familj?

Lekland

På vissa köpcentrum finns mindre lekland där man kan lämna barnen några timmar. Det fungerar ungefär som när man lämnar barnen på IKEAs barnklubb Småland. Det här har vi bland annat använt oss av i Abu Dhabi. Sista kvällen var vi i ett köpcentrum väldigt nära vårt hotell. Flera gånger tidigare när vi gått förbi det här leklandet hade barnen bönat och bett om att få bli lämnade där en stund hos personalen. Så den här kvällen lät vi dem prova att vara där trots att ingen av dem kunde mer än några ord engelska och bara ett eller två ord arabiska. Vi lämnade våra telefonnummer och lämnade två glada tjejer till tjejerna som jobbade där. Redan efter 20 minuter ringde de upp oss och sa att ett av barnen inte hunnit till toaletten. Vi kom tillbaka med ombyteskläder och barnen ville stanna kvar så vi lät dem göra det. Vi gick upp på taket till köpcentrat där det fanns en restaurang. Medan barnen hade kul och lekte hade vi en otroligt fin sista kväll på resan på en takterass med ett glas nypressad juice i handen.

Resa med en annan familj eller med släktingar

Det har vi inte gjort så många gånger förutom på kortare resor. Om man innan resan kommer överens om att man har alla barn några kvällar var så är det ju ett perfekt sätt att både få tid med vänner, barnen och sin partner. Det viktigaste är ju att alla har samma förväntningar innan resan. Jag tänker att det passar extra bra om man till exempel hyr hus tillsammans.

En gång när barnen var små och åkte vagn båda två, följde barnens faster med till New York. Det var skönt att vara 3 vuxna på två barn. Dessutom passade hon barnen på hotellrummet sista kvällen så vi fick en kväll på tu man hand i Soho.

Hotellens barnklubbar

Ibland reser jag på charter med min syster och så tar vi med oss ett barn var. Redan det gör ju resan till en succé. Jag får så mycket tid att fokusera på ett av barnen medan det andra barnet har mysigt med pappa hemma. På de här resorna har jag ibland låtit barnen vara på Lollo & Bernie-klubben som Ving har. Då är barnen där på en viss aktivitet i ungefär 90 minuter och jag själv kan ligga vid poolen och läsa en bok i lugn och ro.

Senast vi var i Thailand hamnade vi också på ett hotell med barnklubb. Där hade de till och med spjälsängar så man kunde lämna väldigt små barn. Det gjorde vi inte eftersom vi tyckte våra tjejer var för små på den tiden.

Kryssningar

Kryssningsresor kommer få några egna inlägg men det här handlar om kryssningarnas barnprogram. Vi har kryssat med Holland America, Royal Caribbean och Costa cruises. De allra flesta kryssningsrederierna har barnklubbar i någon form. Det brukar vara gratis och de brukar ha väldigt generösa öppettider. En del barnklubbar är också öppna hela dagen skeppet ligger i hamn så barnen kan stanna kvar på båten medan föräldrarna ser sig omkring i en ny hamn. Det har inte vi velat göra utan barnen men möjligheten finns. De båtar vi har åkt med har barnen varit tvungna att vara över 3 år för att bli lämnade.

De har olika aktiviteter och tar även med barnen och äter och fikar på båten. De brukar ha öppet till runt 22 på kvällen för barn och ännu längre för tonåringar. De kan också erbjuda barnpassning om man betalar lite extra övriga timmar på dygnet. Nackdelen är ju att barnen helst ska kunna engelska eller spanska för att kunna kommunicera med personalen. Vår äldsta dotter, då 6 år, blev gärna lämnad på pyjamasparty där en kväll trots att hon bara kunde några ord engelska. Säkerheten är hög och man får bestämma ett lösenord som man måste kunna för att få hämta barnen.

Bo hemma hos någon

Det här kanske är det mest kontroversiella tipset. Kan man verkligen lämna sina barn till “vem som helst”? Såklart inte, självklart är magkänslan viktig här! Två gånger har vi fått helt fantastiska kvällar genom att våra värdar har erbjudit sig att vara med tjejerna några timmar på kvällen.

Första gången var på ett “casa particular” i Havanna. Vi bodde hos ett par som hyrde ut 3 av sina rum i lägenheten. En av de sista kvällarna ville vi gå och se en konsert med “Buena vista social club” som spelade på Hotel Nacional. Vi bad vår värd boka biljetter åt oss och då erbjöd hon sig att passa tjejerna i lägenheten när vi var iväg. Barnen ville mycket hellre stanna kvar. De gillade kvinnan mycket och hade busat med henne många gånger under veckan. Dessutom hade vi läst många recensioner om den här lägenheten och paret innan vi bokade. Vi visste att de var seriösa. Vi lämnade tjejerna, gav äldsta tjejen en mobiltelefon som hon hade gömd ifall hon behövde kontakta oss, lämnade vårt nummer och gav oss iväg. Det visade sig att mannen i familjen jobbade på hotellet och under konserten letade han reda på oss för att säga att allt gick bra med tjejerna.

Andra gången var i Nashville förra sommaren. Vi bodde i ett stort poolhus som vi hade hyrt via Airbnb. Det var samma sak där att vi hade läst många recensioner om boendet och paret som hyrde ut innan. Redan samma kväll som vi kom dit frågade kvinnan om vi inte ville hitta på något utan tjejerna. Vi kände oss lite osäkra och bad att få återkomma. Vi hade köpt biljetter till Grand ole’ opry en av de sista kvällarna vi var där. Barnen bönade och bad om att få slippa följa med så vi lät dem stanna med kvinnan i huset. Hon hade tidigare jobbat som livräddare och när vi skulle gå badade hon i poolen med tjejerna och sedan lagade hon mat till dem.

Vi brukar också försöka boka en del annorlunda boenden som till exempel har fina balkonger eller verandor där man kan sitta en stund när barnen har somnat. Vi ger också varandra tid utan barnen. Jag minns speciellt en stund på ön Ocracoke på USAs östkust när vi bodde på ett värdshus. På kvällen när barnen låg i sina sängar och Mange stannade på rummet med dem fick jag smyga ner och sätta mig vid en brasa och läsa en bok i en timme. En sån kort stund kan ge energi för lång tid framöver.

Du kanske också gillar

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *