arlanda
På Arlanda.

Jag har alltid nyfiket kikat in i business class-delen av kabinen när vi rest. Men den här gången var det då äntligen vår tur att gå till vänster när vi boardade istället för till höger. Vi skulle nämligen flyga business class! Signe och jag hade valt att sitta tillsammans, allra längst fram. Hon tyckte det var så coolt att det bara var piloterna som satt längre fram än vi.

Vi reste med SAS från Arlanda till Newark, New York på sportlovet 2020. Hem flög vi via Kastrup och Arlanda.

Direkt när vi kom ombord kom det fram en flygvärdinna och tog våra jackor och hängde in dem i en garderob. Sedan serverades champagne, juice och vatten medan de som skulle flyga i economy class gick ombord.

Champagne i business class.

Sätena var stora och det fanns en hylla bredvid där till exempel drinkglaset kunde stå eller så kunde mobilen ligga och laddas där. I varje säte låg också en Filippa K-necessär med blandade produkter. Det fanns till exempel en tandborste i trä från The Humble co, ansiktskräm och läppbalsam från Verso, flygstrumpor från Swedish stockings och öronproppar från Swedsafe. Allt med hållbarhet och bekvämlighet i fokus. I sätet låg också ett litet täckte och en kudde med påslakan och örngott från Hästens.

Sätena var placerade i rader med en stol längs fönstren och två i mitten. Det fanns alltså gott om utrymme i kabinen. Stolen kunde genom en knapptryckning fällas ut helt och bli en säng där man kunde sträcka ut benen helt, utan att passagerarna bakom ens märkte det. Givetvis fanns det en egen skärm med fjärrkontroll och schyssta skinnklädda hörlurar.

Platt säng på flyget.
Nedsläckt kabin i business class.

I början av flygningen delades dagens meny ut. Det fanns fyra varmrätter att välja mellan till middag och även flera val till förrätt och dessert. Vill du ha både ost och dessert från dessertvagnen är det inga problem. Signe ville ha flera desserter och det var heller inget som helst problem. Det fanns också en lång drinklista med bland annat drinkar gjorda på Mackmyras whisky.

Förrätten på flyget.

Mellan måltiderna kunde vi hämta diverse snacks från snacksbuffén som bland annat innehöll öl, vin, kaffe, läsk, frukt, godis och chips. Något som Signe tyckte var otroligt lyxigt. Hon hämtade både en chipspåse och en Gott & blandat-påse. Jag tyckte lakritsen från Lakrids by Bülow var lyxigast.

Snacksbuffé i business class på SAS.

När du flyger business class får du följande:

  • tillgång till fast track i säkerhetskontrollen. En egen, kortare kö helt enkelt.
  • priomärkt bagage. Det incheckade bagaget märks med röda priolappar så att det kommer upp först på bagagebandet på slutdestinationen.
  • tillgång till SAS-loungen. På Arlanda finns den för internationella resor vid gate 1 på terminal 5. Här serverades en frukostbuffé och även öl/läsk/vin. Det finns gratis wifi och fräscha toaletter inne i loungen. Vi hade även tillgång till SAS lounge på Kastrup och Newark.
  • rätt att ta med mer bagage, vi fick ta med två väskor á 8 kg var i handbagage och 2 väskor à 32 kg per person i incheckat bagage.
  • prioriterad boarding. Du får gå ombord först och kan sitta och sippa champagne medan resenärerna i ekonomiklass går ombord.

Det jag gillade bäst var förutom bekvämligheten var att allt kändes genomtänkt och att produkterna var utvalda med svensk kvalitét i fokus. Dessutom var det väldigt lugnt och skönt i businesskabinen. Ett extra plus var att toaletterna var mycket större och till och med hade fönster. Stora toaletter är perfekt när man reser med barn som inte vill gå in själva.

Signe i business class.

Skulle jag betala för att flyga i business class? Om jag hade obegränsad budget skulle jag absolut göra det, men eftersom det kostar väldigt mycket mer än en vanlig ekonomiklassbiljett så skulle jag inte prioritera det även om det var en mycket angenäm upplevelse.

Om du har missat våra tidigare inlägg om hur vi bokade de här biljetterna för endast 870 kr var istället för 35 000 kr var kan du läsa mer om det här.

http://2globetrotters.se/2020/01/17/flyg-gratis-i-business-class-till-new-york/

Inlägg från tidigare New York-resor finns här.

Du kanske också gillar

2 Comments

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *