Deadwood

Deadwood är en gammal stad som fick en boom när guld hittades i Black Hills på 1870-talet. Staden blev snabbt fylld av spelare, outlaws och guldgrävare. Det var på Saloon 10 här som Wild Bill Hickok blev skjuten när han spelade poker. Han satt då med par i ess och par i åttor på handen och det är därför känt som “Död mans hand”. Inne på Saloon 10 spelas några gånger om dagen upp en kort teater om Wild Bill och hans död. Stolen han satt på när han sköts finns också bevarad där. I staden kan man besöka kyrkogården där Wild Bill och Calamity Jane ligger begravda. Sedan det blev lagligt att spela igen, i slutet av 1900-talet, finns det mängder av casinon här och lagarna i South Dakota är hårda. Barn får inte vara nära en spelmaskin och absolut inte se på när någon spelar så på vissa ställen är det svårt att ha med barnen eftersom det finns spelmaskiner nästan överallt. Det finns också många salooner, barer och souveniraffärer. Vi promenerade omkring några timmar, åt en glass, besökte Adams museet och såg teatern om Wild Bill. Sedan tyckte vi att det räckte och åkte vidare mot Mount Rushmore.

Mount Rushmore

Mount Rushmore är ju en av de mest kända platserna i USA. Vi kom dit på kvällen runt sju. Det är gratis inträde men det kostar 10 dollar att parkera bilen. Dock gäller parkeringsbiljetten ett år. Trots att det var kväll var det ganska mycket folk här (Överhuvudtaget är det ganska mycket människor i rörelse i de här trakterna, åtminstone sommartid). Vi tog några kort, promenerade en bit och åt en god middag i restaurangen som också ligger här. När vi skulle åka därifrån berättade en kvinna att showen precis skulle börja och när vi gick ner i amfiteatern var den full av folk. “Showen” bestod av att en ranger berättade om hur amerikanerna hade besegrat engelsmännen i några slag och sedan läste hon en dikt som hade skrivits då, dikten som numera är USA’s nationalsång. Militärer fick resa på sig och fick en applåd och sedan visades en film om presidenterna som är avbildade i klipporna och deras historia. Det hela avslutades med att berget lystes upp och alla sjöng nationalsången tillsammans. Patriotiskt som vanligt vid såna här platser.

Custer State Park

Peter Norbeck Scenic Byway är en slingrande väg genom Black Hills, över träbroar och genom tunnlar. När vi var här bilade vi en del av den sträckan, från Mount Rushmore, längs den väg som formellt heter Highway 16A och söderut till Custer State Park. Här vek vi in på en annan väg kallad Wildlife Loop Road, en sträcka där det ska finnas goda möjligheter att se vilda djur. Vi såg bisonoxar, präriehundar och vilda åsnor. Det här är en väldigt fin del av Black Hills och tveklöst något man ska lägga minst en dag på om man befinner sig är och har tillgång till bil.

You might also enjoy:

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *