Little Bighorn

I sydöstra delen av Montana ligger Little Bighorn National Monument. Det är alltså platsen för det mest kända slaget i kriget mellan Siouxindianerna och USA’s armé, slaget vid Little Bighorn. Slaget utkämpades i juni 1876 och siouxindianerna gick segrande ur den striden där bl.a den kände officeraren George Custer stupade.

National Monuments i USA är, likt nationalparkerna, ställen som sällan gör en besviken. Det kostar $20 att åka in (när vi var här hade vi dock tur, betalstationen var obemannad och vi fick åka in utan att betala). Här finns ett litet museum med tillhörande shop som är intressant att besöka, även barnen tyckte det var intressant och ställde många frågor. Alldeles utanför museet hålls Ranger Talks, här är det bara att slå sig ner och lyssna när en ranger berättar historien kring platsen. Framförallt tar man dock den lilla promenadvägen (inte mer än 100-200 meter) som leder upp till kullen, Last Stand Hill, och området där omkring där slaget stod. Här finns ett minnesmonument, informationsskyltar och stenar som visar var soldater och indianer stupade. Det hade varit stort om man här hade talat om vilket folkmord som faktiskt begicks på ursprungsbefolkningen i Nordamerika under den här tiden. Det gör man inte, men det känns ändå som att båda sidor lyfts fram på ett ganska balanserat och respektfullt sätt.

På området ligger också Custer National Cemetery, en begravningsplats med vita gravstenar i långa rader. Här ligger några av de soldater som stupade vid slaget begravda men framför allt soldater från världskrigen eller andra krig där USA varit inblandat.

Du kanske också gillar

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *