Hyra och köra bil i USA

I skrivande stund har vi varit iväg på 4 roadtrips i USA, varav tre där vi haft våra två döttrar med oss i baksätet. Vi har avverkat över 2000 mil på “interstates” och “backroads” runt om i USA, genom småstäder och metropoler i 28 olika delstater.

Här tänkte jag dela med mig av mina tankar och erfarenheter om att hyra och köra bil i USA.

Hyra

Vi har konsekvent valt att hyra från någon av de större uthyrningsfirmorna Avis, Budget eller Hertz. En stor fördel är att dessa firmor finns representerade på så många ställen. Med all säkerhet på den flygplats du anländer till men även på mindre orter. Något problem med bilen så är kanske inte närmaste Aviskontor långt bort. Vi har hamnat i den sitsen och då var det skönt att inte ha hyrt bil av någon okänd, mindre firma.

Boka på nätet eller via telefon innan resan så vet du vad det kommer kosta. Vi har aldrig valt till några försäkringar utan nöjt oss med det som alltid ingår.

På Avis och Budget får du 3% rabatt om du använder Refunder (dessutom ytterligare 50 kr på ditt första köp om du använder den här länken).

Köra

USA är ett land med bra vägstandard och generellt sett civiliserad trafik.

  • Infarterna till större städer kan ofta vara upp till 6-7 filer breda och vältrafikerade. Här är det bara att försöka hålla samma flyt som trafiken runt omkring och med hjälp av GPS:en hålla koll på om det börjar bli dags att byta fil. Vägen kan mycket väl dela upp sig där 4 filer svänger av åt höger och 2 åt vänster, GPS:en förvarnar dig i god tid men jag brukar av den anledningen alltid försöka ligga i någon av mittenfilerna snarare än längst till höger.
  • Förlita dig på de trafikregler du känner igen hemifrån, det finns dock ett undantag. Står du i en korsning och har rött ljus så får du svänga höger. Givetvis måste du lämna företräde men kommer ingen trafik från vänster gör du alltså din högersväng, trots rött ljus.
  • Många vägsträckor i USA har vägtullar. En bra idé är att alltid ha några dollar i cash lättillgängligt i bilen för att kunna betala när de dyker upp. Gärna mynt. Försök att köra i filen som är bemannad om du inte har ett speciellt respass som automatiskt drar pengar när du kör igenom tullarna. I vissa stater finns det tyvärr ibland ingen möjlighet att betala varken med mynt eller till en bemannad station. Då får hyrbilsfirman en räkning, som de sedan drar från ditt kreditkort med ett påslag i administrativ avgift.

Tanka

Generellt sett är det tätt mellan bensinstationer, restauranger och motell längs vägarna. När jag tankat bilen har mitt svenska bankkort fungerat i kortautomaten ca 50% av gångerna, i de fall det inte gör det får man gå in i butiken och betala och då är det alltid “prepay” som gäller, d v s betala en valfri summa som du sedan går ut och tankar för. Tankar du inte för hela summan går du tillbaka in och får tillbaka kvarvarande belopp.

GPS

GPS vill du definitivt ha men hyr inte det av uthyrningsfirman. Istället ser du till att skaffa en hållare till din mobiltelefon som kan fästas på vindrutan och så använder du mobilens GPS. Eftersom du sannolikt inte kommer ha någon internetuppkoppling behöver du ha kartorna nedladdade och offline på din mobil. Google Maps tillåter dig att spara kartor offline vilket fungerar utmärkt att navigera efter. Vi har tidigare även köpt appen Navigon som också fungerat mycket bra.

Ta en check när du hämtar ut din hyrbil att det finns en USB-anslutning så mobilen kan laddas. GPS-navigering drar som regel en del batteri.

Bilstolar till barnen

Bilstolar till barnen går, precis som med GPS, att lägga till i bilhyran. Det brukar kosta runt 10 dollar per dag och stol med ett tak på ungefär 100 dollar per stol och hyresperiod. Bilfirman garanterar inte att det finns en sån stol som du beställt inne på just det kontoret. En bra idé är därför att ta med sig barnens bilstolar hemifrån. Det kan tyckas otympligt men tänker du hämta ut hyrbilen direkt på flygplatsen och lämna tillbaka den på flygplatsen innan hemresan så kommer du egentligen aldrig behöva bära omkring på dem. Vi har haft med oss två bilstolar som vi packat i en stor plastsäck, tejpat ihop noga och checkat in. En del flygbolag låter dig checka in bilbarnstolar gratis. Annars har ju alla som reser rätt att ta med sig en väska och ett handbagage var med de flesta flygbolag så det har inte varit något problem för oss.

När vi varit i länder där vi inte hyrt bil men kanske åkt taxi eller hyrt bil med chaufför över dagen så har vi istället köpt/tagit med oss bälteskuddar hemifrån. De är ju smidigare att bära runt på. Ett annat alternativ kan vara att ta sig till t.ex. Walmart och köpa en bilbarnstol eller bälteskudde. Beroende på hur många dagar du tänker hyra bil kan detta definitivt bli billigare.

Internationellt körkort

Behöver man ett internationellt körkort för att köra bil i USA? Söker man på nätet känns det som det kan vara svårt att få ett entydigt svar. Mitt svar är dock nej på den frågan. I samtliga fall där jag behövt visa mitt körkort har det svenska fungerat utan minsta problem.

Du kanske också gillar

2 Comments

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *