Det är ju en del saker som behöver fixas med när man ska resa iväg och lämna hus eller lägenhet tomma, vare sig det är en längre eller kortare period. I det här inlägget sammanfattar jag polisens tips om hur du kan skydda ditt hem när du inte är där. Har du fler tips får du gärna dela med dig av dem i kommentarsfältet!

Ett av de bästa sätten att skydda sitt hus är genom grannsamverkan. Hur det funkar kan du läsa mer om här.

Skydda ditt hus när du reser bort

Allmänna råd

Det bästa sättet för en tjuv att ta sig in i en bostad är oftast genom en insynsskyddad plats på bottenvåningen.  Ha inte skrymmande växter nära fönster och altandörrar eftersom tjuvar då kan ta sig in osedda. Ha mycket belysning runt huset. Använd gärna rörelsevakt till utomhusbelysningen, framför allt vid dörrarna. Ha inte stegar och verktyg framme eftersom de kan hjälpa tjuven att ta sig in. Behöver stegen vara framme kan du låsa fast den. För att vara förberedd om ett inbrott väl sker så är det bra att fotografera sina värdefulla föremål. Man kan också använda sig av MärkDNA för att märka sina saker. Det gör att polisen kan se att det är dina saker om de dyker upp i en stöldutredning.

När du ska resa bort

  • Berätta för grannar att du kommer vara på resa.
  • Låt inte posten vara kvar i lådan, använd eftersändning, lagring eller be en granne ta in den.
  • Ha timer på dina lampor så de släcks och tänds vid olika tider.
  • Ha även timer på radion så den går igång då och då.
  • Självklart ska du inte berätta på telefonsvararen att du inte är hemma.
  • Be någon klippa gräsmattan, hänga sin tvätt i din trädgård, skotta snö, göra spår i snön och parkera sin bil utanför ditt hus.
  • Det är alltid en bra idé att ha ett larm installerat. Både för att du får rabatt på din hemförsäkring, för att det avskräcker potentiella tjuvar och för att du direkt ser att någon har varit inne i din bostad och kan kontakta någon på hemmaplan. Det bästa med larm är ju såklart att det går direkt till en larmcentral och att väktare åker ut och kollar huset. Verisure är ett bra alternativ tycker vi!

Du kanske också gillar

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *