Jag blir inspirerad till nya resor i stort sett varje dag . Det kan vara när jag pratar med en kollega på jobbet som nyligen varit på semester. Det kan vara när jag pratar med någon av mina elever, som kommer från olika delar av världen. Men det kan också vara något så enkelt som en mening i en roman jag läser just då som gör att jag blir sugen på ett speciellt resmål. Jag får också mycket inspiration av olika sociala medier som till exempel Pinterest. Jag skapar ofta nya boards med resmål jag vill resa till någon gång. Jag följer också många olika reserelaterade konton på Instagram. En annan sak som jag aldrig tröttnar på är att titta på en jordglob eller en karta och drömma mig bort.

Böcker som till exempel den här och The travel book ger också mycket inspiration.

När vi väl har bestämt oss för att det är dags för en ny resa och har ett resmål i åtanke så börjar researchfasen. Det är då vi avgör om resan är genomförbar. Jag vet inte hur många resor vi har som nästan är färdigplanerade och redo att bokas, men som i sista stund inte blir bokade utan istället ersätts av något annat resmål.

Är det lämpligt att resa dit den tiden vi har möjlighet att vara lediga? Till hjälp kan man läsa en bok om vart det passar att resa vilka årstider. Den här gillar jag och den här, som kom ut sent förra året, verkar också bra. En annan viktig fråga att ställa sig är om barnen kan vara lediga från skolan den perioden vi vill resa. Den här våren har treorna haft nationella prov och då har det varit omöjligt att få ledigt för vår äldsta dotter.

Vad kommer det att kosta? Vi gör en överslagsbudget över dagskostnader och resekostnader. För att kolla hur mycket flygbiljetterna kan tänkas kosta brukar jag söka till exempel här, här, här eller här.

För att kolla hur mycket boende ligger på ungefär på resmålet använder jag nästan alltid den här sidan eller airbnb.

När vi vet vad resan kommer kosta så räknar jag ut ungefär hur mycket pengar vi kommer att kunna spara tills dess. Hur mycket kan vi spara av den vanliga lönen varje månad? Hur mycket finns redan på reskontot? Har vi några extra inkomster att vänta fram till resan? Kommer vi få tillbaka skattepengar?

Nu har vi koll på kostnader, inkomster, vädret, ledigheter och vi är framför allt väldigt sugna på resmålet i det här stadiet. Nu kan vi alltså äntligen bestämma oss för om resan blir av eller om vi ska göra om hela processen med ett annat resmål.

Du kanske också gillar

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *