Gul taxi i New york

Vi älskar att resa till och i USA och har varit där många gånger. Vi har både besökt storstäder och varit på långa road trips. De första resorna tyckte vi att det var förvirrande vilka dokument vi behövde och vad som skulle fyllas i, i förväg. Kanske kan det här inlägget hjälpa dig att bli mer säker på vad som krävs för att resa in i USA. Senast vi besökte USA var i januari 2022 när vi var 10 dagar i New York City.

Vad behöver jag för dokument för att resa in i USA?

Det kan kännas krångligt att veta vad som krävs för att resa in i USA men här har du all information som behövs.

ESTA

ESTA står för “Electronic system for travel authorization” och är ett inresetillstånd som ersätter visum. Sverige är ett av de 38 länder som ingår i Visa waiver program (VWP) vilket innebär att medborgarna kan resa in i USA utan ett visum genom att ha ansökt om och fått ESTA beviljat innan resan.

Svenska medborgare behöver oftast inte söka visum utan för del allra flesta räcker det med att ansöka om ett ESTA. Det ersätter visum och du behöver söka innan du reser till USA. Du betalar en avgift på 14 dollar när du ansöker och ditt ESTA är sen giltigt i som längst två år. Du kan alltså resa in i USA flera gånger på samma ESTA under förutsättning att ditt pass är giltigt. Om du skaffar ett nytt pass måste du ansöka om ett nytt ESTA.

Du kan ansöka om ett eget ESTA men du kan också skapa för din familj och lägga in dem i samma grupp för att ha koll på alla. Ansök om ESTA i god tid innan avresan och se till att ha alla resedetaljer och ditt pass redo. Du behöver fylla i uppgifter om dig själv men också om dina föräldrar, ditt jobb och vad du har för planer i USA. Du behöver fylla i adressen till ditt första boende i USA och ditt flightnummer i din ansökan. Dock kan du logga in och ändra det senare.

Om ditt ESTA beviljas brukar du få veta det inom något dygn. Du kan stanna i USA upp till 90 dagar med ESTA. Om du ska stanna längre än 90 dagar, ska arbeta eller studera i USA, eller är dömd för brott så måste du istället ansöka om ett visum. Det finns också några andra undantag till exempel om du är född i Irak, Iran, Syrien eller Sudan så måste du söka visum även om du nu är svensk medborgare.

Det finns flera sidor du kan använda dig av för att skapa ett ESTA men många tar mer betalt än det faktiskt kostar så det bästa är att använda den den officiella sidan. Där kostar det 14 dollar per person.

APIS

Ditt flygbolag kräver också att du fyller i information innan din avresa. Det kallas för APIS och står för “Advanced passenger information system”. Det gör du oftast på flygbolagets hemsida. Du behöver bland annat fylla i passnummer och namn.

PASS

En annan sak du behöver är ett giltigt svenskt pass, det fungerar inte med det provisoriska rosa passet. Tidigare behövde passet vara giltigt i 6 månader efter hemkomst men det behövs inte nu om du har ett godkänt ESTA.

RETURBILJETT

Det krävs att du har bokat en returbiljett eller en biljett ut ur USA för att du ska släppas in i landet. Jag har aldrig behövt visa en sådan biljett men det är en regel så de kan be att få se en.

TULLDEKLARATION

På flyget delas en tulldeklaration ut av personalen på flighten. En per familj ska fyllas i och den innehåller frågor om ifall du ska föra in mat, frukt eller mycket pengar i landet till exempel.

COVID-19 Är USA öppet för turister?

I november 2021 öppnade USA åter upp för turister. Det som gäller just nu (jan. 2022) är att fullvaccinerade personer får resa in i USA om de kan uppvisa ett negativt testresultat. Det spelar ingen roll om det är PCR eller antigen-test men det måste vara taget tidigast dagen innan avresa.

Barn under 12 år behöver inte vara vaccinerade för att resa in i landet men behöver ha bevis på negativt test precis som vuxna. Uppdaterade regler hittar du här. Du behöver också skriva ut och fylla i ett dokument om att du är vaccinerad och har testat negativt. En blankett per person för alla som är över 2 år krävs. Vi hade missat det och fick då utskrivna blanketter av personalen vid gaten på Gardemoen som vi fyllde i men de tog 100 norska kronor/person för dem.

Läs också om hur det är att resa till USA i business class.

Har du fler frågor om att resa till USA så får du gärna ställa dem i kommentarerna nedan. Om informationen var bra och du vill spara den kan du dela den till facebook så hittar du den lätt sedan.

Du kanske också gillar

1 Comment

  1. Hej,
    Ni skriver att det provisoriska rosa passet inte fungerar, något jag även läst på fler ställen, men det finns även flera källor som hävdar det motsatta eftersom våra svenska provisoriska pass är “biometriska”. Har ni någon bra källa på vad som gäller för jag upplever att det är svårt att hitta konsekvent information från tillförlitliga källor?
    /David

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *