Craft cocktail bar

I Gdansk i Polen har de fattat grejen med coola barer. Det är inte bara miljön som är viktig för att en bar ska vara schysst i min bok. Det är ännu viktigare med annorlunda cocktails och de får gärna följa ett visst tema. I Gdansk hittade jag tre barer och en cocktailrestaurang som hade lyckats fint med detta. Eftersom jag själv älskar sådana här tips så kan jag inte undanhålla dem för er. Gemensamt för barerna är att de besöktes på kvällen så bilderna är inte strålande. Men för att ni ska få en känsla bjuder jag på några bilder i alla fall.

Flisak 76

Jag besökte Flisak 76 i augusti och satt på deras lilla uteservering. Men det går också bra att sitta inomhus i deras mysiga källarbar. Menyn är ambititiös och ser ut som en liten sagobok. Temat i menyn de hade när jag var där var sagor och varje drink var inspirerad av en sagofigur. I drinkmenyn fanns vackra bilder på alla figurer och en utförlig förklaring av drinken som representerade dem.

Personalen är kunnig och om du har svårt att välja hjälper de gärna till. En av de cocktails jag ville ha gick inte att få den kvällen eftersom någon ingrediens var slut. Då fixade bartendern en liknande cocktail till mig efter mina önskemål. Jag gillar sådan service! Drinkarna är dyra för att vara i Polen men med svenska mått så är priset helt okej. En liten cocktail kostar mellan 25-30 zloty.

Jag började med att beställa in en Snövit som beskrevs som smakrik och lik en efterrätt. Den serverades i ett högt glas, på ett fat och var givetvis helt vit. En stor glaskupa stod över glaset när servitören kom in med det och bredvid den vita drinken låg ett litet, litet, rött, kanderat äpple. Rödluvan serverades i en syltburk som låg i en korg med mossa och rutig duk över. Aladdin innehöll mango, masala, gin och yoghurt. Den serverades givetvis i en lampa som såg ut precis som den Aladdin har i sagan. Jag älskar sådana detaljer och om du också gör det får du inte missa Flisak 76 om du är i Gdansk!

Craft cocktails

Craft cocktails i Gdansk

På samma resa besökte jag också Craft cocktails. Det är en liten bar i flera små rum som är gjord i stil med de gamla förbudsbarerna i 1920-talets USA. Det här var också det enda stället jag besökte som bara tog kontanter (aug-2021). Det finns bara några få bord i lokalen och att stå i baren är inte tillåtet. Det är mysigt och känns exklusivt. På Craft cocktails serverar de bara ingredienser som de tillverkat själva i sina drinkar, med undantag från alkoholen då. Varje dag gör de bland annat fruktjuicer, puréer, siraper och smaksätter sprit. Isen de använder i sina cocktails görs på filtrerat, avkalkat vatten för att ingen bismak ska kännas i drinken. Drinkmenyn är många sidor lång och innehåller både cocktails och drinkar. Det var mörkt i lokalen så bilden blev därefter men drinken på bilden heter Apple pie och är något av det godaste jag druckit. Skummet på toppen alltså!

Mała Sztuka Cocktail Bar

Den här baren ligger precis vid floden men vi hittade inte den första gången vi tänkte gå dit. Den ligger nära turiststråken men ändå en liten, liten bit bort. Precis på tillräckligt avstånd för att inte synas helt om man inte vet var man ska leta. Vi satt på uteserveringen på Mała Sztuka och precis som Flisak 76 så har de en temameny. När vi var där var det Baywatch som var temat. Ja, Baywatch! Den där gamla serien som gick på tv när man växte upp. Och vem kan säga nej till en David Hazelnuthoff?

Eliksir

Eliksir är en restaurang där konceptet går ut på att kombinera rätterna i en avsmakningsmeny med cocktails. Kul upplevelse och för mig som inte älskar vin var det spännande att få en ny cocktail istället för ett nytt vin till rätterna. Jag har skrivit utförligt om besöket på Eliksir här. Jag pratar även en del om Eliksir och mitt besök i Gdansk i första avsnittet av min och Cornelias podd, Jordenruntpodden. Här kan du höra avsnittet.

Du kanske också gillar

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *