På utsidan ser restaurangen inte ut att vara något speciellt, men så fort jag kommer innanför dörren förstår jag att Eliksir är något utöver det vanliga och en restaurang och cocktail bar precis i min smak. Eftersom vi kommer direkt från en soft, varm dag i Sopot byter vi om till middagskläder i bilen innan vi går in.

Vår servitris möter oss vid dörren och frågar om vi varit på Eliksir tidigare. När vi berättar att det är första gången visar hon oss runt och berättar om de olika avdelningarna på restaurangen. Hon visar stolt den femton meter långa baren som är den längsta i den här delen av Polen, cigarrloungen där man kan ta en cigarr efter maten och matsalen som endast har 12 bord. Upplevelsen man får på Eliksir känns exklusiv. Konceptet bygger på att maträtterna serveras tillsammans med välkomponerade cocktails för att förstärka smakerna.

Mat och cocktails i en salig blandning

Det vanligaste är man väljer att äta en 5 eller 7-rätters avsmakningsmeny; båda finns att få helt vegetariska också. Till det kan man köpa cocktails i halvformat som komponerats särskilt just för att passa till de olika rätterna. Med polska mått mätt är det en ganska dyr restaurang men med svenska löner är priset för det som serveras absolut överkomligt. Eliksir har fått flera utmärkelser för sin mat och sina cocktails.

Jag valde att äta avsmakningsmenyn med fem rätter och tillhörande cocktails. Fem rätter kostar 159 zloty och fyra tillhörande cocktails kostar 119 sloty. Tillsammans motsvarar det cirka 610 kronor (augusti 2021). Lite billigare är det med alkoholfria cocktails eller vegetarisk meny.

Vår servitris var genomgående väldigt trevlig och kunnig. Eftersom jag själv är intresserad av mat och uppskattar att läsa om andras restaurangbesök så beskriver jag hela menyn ingående. Om du inte är lika intresserad får du helt enkelt scrolla vidare eller bara titta på bilderna.

Till maten!

Det första som serverades var en amuse bouche som verkligen var i miniformat; men så god! Den innehöll karamelliserade solrosfrön och rostad blomkålskräm med tryffelolja.

Den första av de fem rätterna i menyn är en variant på en klassisk polsk sommarsoppa och har gjorts på späda blad av rödbetsblast och serverades med picklade grönsaker och dillglass i botten. Härlig färg fick den av rödbetsblasten. Till soppan fick jag tre olika sorters bröd och vispat brynt smör.

Till rätt nummer två som var burrata med skållade tomater, kräm på äggplanta samt en kräm med vitlök i, serverades första cocktailen som de valt att kalla för tomatogroni. Det var Eliksirs svar på en negroni men där camparin hade fått smak av tomat. Rätten och tomatogronin var perfekta tillsammans.

Innan huvudrätterna kom in fick jag en liten snaps med ingefära för att rensa smaklökarna för nya smaker. Rätt nummer tre var fisk, en forellfilé som serverades med ärtpuré, dragonolja, potatiskrokett och gräslöksmajonnäs. Allt betydligt godare än det låter. Till fisken serverades en cocktail på mörk rom med fänkål, mörk choklad och grapefrukt.

Rätt nummer fyra var en modern variant på polska dumplings bestående av färska pastaknyten fyllda med smakrik polsk korv som serverades med en ostig sås. Jättegott! Why so jelly? hette cocktailen som serverades till och den innehöll bland annat vodka med kaffe och äppelsmak.

Bara desserten kvar!

Innan den femte rätten, desserten, serverades fick jag en granita på färska bär för att göra smaklökarna redo för sötare smaker. Efterrätten var riktigt god. Den bestod av chokladöverdragen pannacotta med rostad vit choklad och rabarberglass. Till det serverades kvällens sista cocktail som kallades “not so quick” eftersom den bestod av vodka som smaksatts med kokos och i den låg en stor isbit främst gjord på hallon. Först när jag smakade var cocktailen väldigt stark och smakade mest vodka, men ju mer isbiten smälte ju mer smak fick cocktailen. Därav namnet, den ska inte drickas så snabbt helt enkelt.

Under hela middagen fick vi veta vad rätterna innehöll och hur de var tänkta att matcha med cocktailen som serveras till. Alla smaksättningar av alkohol har barpersonalen själva gjort och de gör även egen tonic. Allt känns genomtänkt, prisvärt och exklusivt. Och nu funderar jag bara på när jag kan åka tillbaka till Elixir igen.

Vilken restaurang längtar du tillbaka till?

Här kan du läsa om några jag gärna besöker igen!

https://2globetrotters.se/2019/05/04/restauranger-och-vingardar-i-franschhoek/
https://2globetrotters.se/2018/04/06/taberna-criativa-en-riktigt-bra-restaurang-i-sintra/

You might also enjoy:

2 Comments

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *