På kvällen, efter vi hade firat midsommar och besökt Nya Duvemåla, åkte vi till Taylors falls och tog en tur på St Croixfloden med en hjulångare. Det var en fantastiskt fin kväll och solen sken. På ena sidan floden ligger Wisconsin och på andra Minnesota.

Vi stod på däck och såg träd och klippor på båda sidor av båten. Många människor var ute och promenerade på klipporna. Vid vissa delar av floden såg vi inga människor och det var då lätt att föreställa sig hur det måste ha varit när de första immigranterna kom uppför floden. Vilhelm Moberg skriver ju också om floden i Invandrarna, till exempel när Kristina väntar så ivrigt på brev hemifrån. Det kommer ingen post under vintern eftersom det inte går några båtar då. När posten äntligen kommer har Karl-Oskar inga pengar att lösa ut brevet med. Även Robert väntar på att vintern ska ta slut så han kan ta båten från Stillwater och ge sig iväg för att leta guld.

Även om mycket såklart ser helt annorlunda ut nu mot vad de gjorde på mitten av 1800-talet så är det fantastiskt att få besöka de här platserna man läst om, både i Mobergs epos och i historieböcker om de verkliga utvandrarna.

Vår första vecka den här roadtrippen har varit full av upplevelser och intryck och det har varit en riktigt bra vecka!

Du kanske också gillar

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *