Har du besökt en “hemlig” bar? Något av det bästa jag vet när jag reser utan barnen är att besöka Speakeasies eller Speak easy-barer. Namnet kommer från förbudstiden i USA på 1920-talet när alkohol var förbjudet och törstiga människor var tvungna att viska eller smyga när de besökte lönnkrogar. För självklart fanns det barer med dans och alkohol även under den här tiden men skillnaden mot tidigare var att ingångarna var väl gömda.

I början av 2000-talet blev det plötsligt trendigt med speakeasies igen. Det som är likt från 1920-talets lönnkrogar är de kreativa sätt som ingångarna göms på. Men nu för tiden är det ingen risk för varken besökare eller barägare att åka fast eftersom speakeasies inte längre är olagliga. De är också lättare att hitta tack vare internet. Men därmed inte sagt att de alltid är lätta att hitta. I Barcelona gick vi fram och tillbaka på samma gata många gånger utan att hitta baren trots att vi hade adressen.

I Belgrad ligger en hemlig bar vid namn Druid bar centralt i stan, nära fortet. Från utsidan ser det ut som ett vanligt, lite nedgånget lägenhetshus. Det enda som avslöjar att det finns en bar där är en svagt lysande grön lampa som lyser över porten när baren är öppen. Det hörs inte ett ljud ut på gatan. Men efter att ha gått förbi några gånger vågade vi öppna porten. Innanför fanns en källartrappa och nedanför den en stängd dörr. Vi gick ner för trappan utan att veta vad vi skulle hitta. Källarförråd med gamla skidor och solstolar eller en cool hemlig bar? Det visade sig vara svårt att få se. Innanför dörren stod en vakt och trots att det såg ut att vara lugnt där inne så fick vi veta att det inte fanns en chans att komma in utan att reservera bord. Och reservera bord kan man bara göra på förmiddagar och bara samma dag man vill besöka baren. Dessutom måste man boka via telefon. Vakten berättade också att det alltid blir fullbokat.

Besvikna gick vi hem och ringde dagen efter. Då fick vi bord vid 22. Det verkar som att baren öppnar vid 22 och att det enbart är då och en stund framåt de tar in gäster. För när vi väl var inne fick vi ha bordet så länge vi ville.

Vi gick dit med två serbiska tjejer som vi lärt känna och vi hade en riktigt kul kväll. Från början när vi sa att vi ville gå till en hemlig bar tittade de på varandra och såg väldigt förvånade ut. Det visade sig att de själva varit på en svartklubb för något år sedan och den var så långt ifrån de speakeasies med mysig atmosfär som vi besökt. Svartklubben hade mest varit ett tillhåll för väldigt berusade serbiska män som framåt natten även börjat slåss med varandra. Så när vi kom till Druid bar såg de ganska lättade ut.

Baren är inredd som en klassisk cocktailbar från förra seklet. Det var lyxigt lugnt när vi kom dit och servitörerna stod redo att ta upp beställningar vid borden. Musiken spelades från vinylskivor och atmosfären var intim. Drinkmenyn var kort, men kreativ. Det var också helt okej att säga vilken typ av smaker man gillar så fixade bartendern ihop något gott. Vi drack två drinkar var och även om de hörde till det dyraste vi drack under resan var det inte dyrt. Om jag kommer ihåg rätt kostade de 50 kr/st.

Det är förbjudet att fotografera där inne (därför har jag bara en smygtagen, halvbra bild) så passa på att njuta av ditt sällskap och dina drinkar den här kvällen. Och åk gärna till Serbien innan Belgrad blir alltför trendigt och populärt. Just nu är staden ett perfekt resmål och jag har längtat tillbaka många gånger sedan vi var där.

Du kanske också gillar

2 Comments

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *