kapelludden
Kapelludden, Öland

Ni som följer oss vet att vi älskar Öland och det är faktiskt så att Öland off season kan vara riktigt bra. Självklart är det mysigt när alla små ställen är öppna, solen skiner och allt blommar men nackdelen med det är alla turister som invaderar ön sommartid. På sommaren är vägarna fulla av bilar, det är svårt att få bord och du är sällan ensam någonstans på ön. Men på vintern är det tvärtom. I söndags åkte vi till Kapelludden på östra sidan och förutom några fågelskådare var det folktomt.

Så ofta som vi är på Öland kan man tro att vi redan besökt alla ställen värda att se men så är inte fallet, Kapelludden var en ny plats för oss. Främst var det för komma ut efter många dagar inomhus och för att träffa vänner vi inte träffat på ett tag som vi åkte iväg.

Det var kallt och blev ännu kallare av att vinden blåste nere vid vattnet men när vi hittade lä bakom sjöbodarna var det härligt. Framme vid Kapelluddens fyr hittade vi också lä och tände stormköken. Korv kokades och barnen värmde sig med varm choklad och korv innan de sprang iväg igen för att bygga en koja av drivved nere på stranden.

Kojbygge på Öland

Kapelluddens fyr är en Heidenstammare, en sådan där röd, klassisk, enkel fyr i järn med ett öppet pelartorn. Den är drygt 30 meter hög. Fyren tändes första gången 1872 med oljelampa som senare byttes ut mot fotogen för att sedan bli elektrifierad 1942. Fyren var bemannad ända till 1967 då den automatiserades. Tyvärr är fyren på Kapelludden inte öppen för besökare men det går bra att se den från stranden och från stenmuren som finns precis bredvid.

Heidenstammaren vid Kapelludden

Precis i närheten av fyren finns en vacker ruin av Sankta Britas kapell som byggdes på 1200-talet. Är det bara jag som älskar att vara bland byggnader och ruiner som är så gamla? Kapellet var en så kallad köpmanskyrka, en av totalt sex på Öland. De kallades så för att de inte bara användes som gudstjänstlokaler utan även som förråd för köpmännens varor. I slutet av 1400-talet spreds ryktet att den heliga Birgittas reliker förts i land just här och människor började pilgrimsvandra till kapellet.

På 1500-talet revs det mesta av kapellet och bara de vackra gavlarna lämnades kvar. Det som går att se idag är främst en gavel och delar av sidorna. Kapellet var byggt i sten med tegel på taket och var ett av de största i Sverige när det uppfördes. Det måste ha varit väldigt ståtligt en gång i tiden med rött tegel och vita väggar!

På vägen hem åkte vi förbi Bredsättra och deras karamellkokeri som tyvärr inte hade öppet. Men är ni här på sommaren är det värt ett besök.

Har du besökt Öland på vintern?

Läs mer om Kalmar och Öland.

Kalmars godaste semla 2020.

Julbord på Stufvenäs.

Ölands bästa restauranger

Du kanske också gillar

2 Comments

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *