Statyer på nobelpristagare

När Nelson Mandela äntligen frigavs 1990 hade han suttit i fängelse i 27 år. Trots alla år i fängelse var Mandela inte bitter eller hämndlysten. Tvärtom förespråkade han fredliga demonstrationer och metoder för att få igenom lika villkor för alla människor i Sydafrika. 1994 blev Mandela Sydafrikas första svarta president i det första valet som någonsin hållits i landet med rösträtt för hela befolkningen. Valet hölls 27 april och därför är dagen nu en helgdag som kallas Freedom day.

Nelson Mandela.

Nelson Mandela var ledare för ANC – African national congress, som vann valet med stor marginal. Det är fortfarande det partiet som har majoritet i Sydafrikas parlament. Men de har på senare tid skakats av många korruptionsskandaler och har inte längre lika stort förtroende hos befolkningen. Trots det säger flera sydafrikaner som vi pratat med att det är givet att ANC vinner även nästa val nationellt eftersom den vita delen av befolkningen är i minoritet och de flesta svarta och färgade röstar på ANC.

En tidning skriver att Sydafrika inte har mycket att fira idag. De har förvisso demokrati men den kan man inte äta. Och demokratin ger inte människor tak över huvudet. Fortfarande är Sydafrika ett av världens mest ojämlika länder när det gäller levnadsstandard för invånarna. Mer än hälften av sydafrikanerna lever i fattigdom och arbetslösheten är så hög som 27%. Som så ofta är det barn, kvinnor och lågutbildade som drabbas värst av fattigdomen. Att växa upp i fattigdom är en av de största hoten mot barns hälsa i Sydafrika.

Så trots att sydafrikanerna har mycket att fira idag så har landet en lång väg kvar för att nå upp till intentionerna i de nya lagarna som skapades i samband med valet 1994. Den åttonde maj är det dags för nationella val igen och det återstår att se vilken väg Sydafrika väljer att ta in i framtiden.

Sydafrika.

Du kanske också gillar

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *