Gullfoss

Vattenfall, gejsrar och dramatisk natur – Golden Circle fångar Island i ett nötskal och ligger på praktiskt avstånd från Reykjavik. Har man bara en kort stopover på Island (t.ex. på vägen till USA) fungerar det utmärkt att ta en dagstur runt Golden Circle, något många väljer att göra, det vittnar inte minst mängden turister om även i ett höstruskigt oktober då vi är här.

För vår del handlar det dock inte om en dagstur utan detta är den första etappen i en veckas roadtrip runt hela Island. Vi utgår från flygplatsen Keflavik och planen är att ta vår hyrbil moturs längs The ring road. Det betyder att det första av de tre större stoppen blir Thingvellir.

Þingvellir nationalpark

Thingvellir är ett av Unescos världsarv och här finns något för alla. Här höll islänningarna sitt första allting år 930 och platsen användes också som domstol. Det finns många anledningar att Thingvellir är värt ett besök. Om det inte räcker med att världens äldsta existerande parlament bildades här så kanske det kan intressera dig att filmen Bröderna Lejonhjärta till stor del spelades in här. Dessutom ligger Islands största sjö i nationalparken. När vi var där i oktober var det flera människor som dök där och det såg väldigt kallt ut. Det verkar dock vara väldigt coolt att dyka eller snorkla i det kristallklara vattnet där och se sprickan mellan två kontinenter. Siktdjupet är mellan 70-80 meter. Thingvellir ligger alltså precis vid skarven mellan två kontinentalplattor men tyvärr kan man inte stå med ett ben på varje platta som jag hoppades på första gången vi var där.

Geysir

I området kring världens kanske mest kända gejser, Geysir, bubblar det lite här och var av aktivitet under marken. Det finns ett område man kan besöka för att se bland annat Geysir och Strokkur. Längs stigen dit finns många skyltar som varnar för 100 gradigt vatten i olika små hål och gropar. Stori Geysir hade täta utbrott fram till 1800-talet då de plötsligt blev mycket mindre frekventa för att sedan nästan helt upphöra i början av 1900-talet. Under 2000-talet har Stori Geysir på grund av olika jordskalv börjat spruta igen och det händer att den får utbrott men inte särskilt ofta. Flera försök har gjorts att få igång den igen, bland annat genom att hälla i flera hundra kilo tvål. Vill man då garanterat se en sprutande gejser så har man inte åkt hit förgäves ändå tack vara Strokkur. Strokkur är riktigt tacksam att vänta på eftersom den har utbrott med 5-10 minuters mellanrum och det är faktiskt ganska mäktigt att helt plötsligt se den heta vattenstrålen skjuta 30 meter upp i luften. Helt gratis är det att besöka området!

Gullfoss

Cirka 10 minuter med bil från gejsrarna ligger det spektakulära vattenfallet Gullfoss, guldfallet. Det är det som givit namn åt the Golden circle. Vattnet som forsar ner är smältvatten från glaciären Langjökull. Det har funnits planer på att använda fallet till vattenkraft men kraftiga protester stoppade de planerna och nu står Sigridur, bonddottern som ledde protesterna, staty vid fallet. Hon har till och med kallats för Islands första miljökämpe. Nuförtiden är vattenfallet skyddat av lagen och området runt fallet har blivit ett naturreservat. Vattenfallet är vackert att besöka på sommaren men då är det också som mest turister där. På vintern när fallen fryser till is är det också vackert att se dem och dessutom betydligt lättare att få en stund för sig själv. Det kostar inget att besöka vattenfallet men det kan bli ganska kallt och blött så ta med dig bra kläder om du planerar att gå omkring lite.

Vi lämnade Golden circle med fantastiska naturupplevelser i minnet och med kameran full av foton.

Det finns olika sätt att besöka Golden circle. Om du bara har några dagar på Island och utgår från Reykjavik är det smidigaste att boka någon form av guidad utflykt. Har du mer tid rekommenderar vi att du hyr en bil redan på flygplatsen. Den stora fördelen med att köra bil är att man kan stanna hur ofta man vill och gillar man att fotografera så blir det ofta. Är det första gången på Island tycker vi att en guidad tur är ett väldigt bra alternativ eftersom man då får lära sig så mycket om landet samtidigt som man får se fantastisk natur.

Hur upplevde du Golden circle? Dela gärna med dig i kommentarsfältet.

Turer till Golden circle

Om du inte har tid eller lust att hyra bil kan vi rekommendera någon av de här turerna. De flesta är avbokningsbara fram till 24 timmar innan.

Du kanske också gillar

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *