Här kommer det efterlängtade andra inlägget av två där vi beskriver vår road trip runt Island. Det var precis ett sånt här inlägg vi hade behövt när vi planerade vår resa runt Island. Vi hittade mycket användbar information i den här bloggen.

Det här är del 2 om vår rundtur på Island. Den första delen hittar du här.

Vill du läsa mer om hur det är att hyra bil och köra på Island så hittar du det här.

Dag 4 Egilstadir till Akureyri

Dag 4 startade vi på Islands östligaste del och första stoppet blev Egilstadir där vi tankade och provianterade på Netto. Vi köpte ett par vantar, några påsar lakrits, skyr och frukt. När vi skulle betala funderade vi på om vi skulle klara oss under 1000 SEK och det gjorde vi. Men det visar hur dyrt det är att handla, även på Netto. Vi fortsatte upp i bergen i den nordöstra delen av ön och där blev det plötsligt helt vitt. Hela landskapet täcktes av ett tunt lager snö. Självklart var vi tvungna att gå ut och krama varsin snöboll.

Efter ytterligare någon timme kom vi fram till Hverir där vi stannade en stund och tittade på hål i marken som bubblade och rök. Det var snyggt med olika färger på leran och coolt att naturen är så skiftande. Men det luktade inte gott.

Nu hade det blivit dags för en sen lunch och den intog vi på Vogajfos Cowshed cafe i närheten av sjön Myvatn. Det är en bondgård men också en trevlig restaurang. Från stora glasfönster kan man se rakt in i ladugården från restaurangen, åt andra hållet har man vacker utsikt bland annat över en vulkankrater. Maten var lokalproducerad, vällagad och god.

Hade vi haft mer tid här på norra Island hade vi absolut tagit någon mer övernattning här, till exempel i Husavik där man kan åka på valsafari. Det hade också varit skönt att kunna sova flera nätter på ett ställe men det fanns det inte tid till den här gången. När barnen är med prioriterar vi såklart lite annorlunda. Totalt körde vi 34 mil den här dagen.

Natten spenderade vi i Islands näst största stad, Akureyri. Vi bodde på ett mysigt ställe som heter Skjaldarvik Guesthouse. Här var det rent och fräscht och mysigt inrett. Det fanns en liten inredningsshop, ett vardagsrum med öl och snacks som man kunde köpa ur en kyl i vardagsrummet. Det finns också en liten men varm pool utomhus. I receptionen fanns en lista där vi skrev upp oss och så lovade de att väcka oss om det blev Norrsken under natten. Vi hade tur igen och Norrskenet visade sig redan på kvällen.

Dag 5 Akureyri till Snealfellsnes

Äntligen fick vi starta dagen med fin frukost! Som allt annat med guesthouset var även frukosten av bra kvalitet så vi unnade oss att ta det lite lugnare på morgonen och sitta kvar och njuta. Sedan packade vi in oss i bilen igen och körde västerut. Det blev mest en dag i bilen eftersom vi hade 46 mil att köra, dock inget vi hade något emot. Vi tittade på naturen utanför fönstren och lyssnade på poddar. Jag som sällan kör brukar läsa en bok eller slumra lite i passagerarsätet.

Det var lite ont om ställen att äta på den här dagen men vi hittade ett café, Ömmukaffi i Blönduos där vi åt lunch. Det var vi och några män i arbetskläder som satt där och det var riktig husmanskost som serverades.

Vi funderade mycket på hur vi skulle lägga upp dagen och morgondagen eftersom vi visste att det var mycket vi ville se ute på Snaellfellsnes och ville hinna se så mycket som möjligt i dagsljus. Vi tog därför en tur till Kirkjufell redan samma dag. Vägen ut till Grundarfjördur bjöd på vackra vyer och det blev såklart några stopp för att fotografera. På kvällen åt vi en fin middag på Bjagarsteinn i Grundarfjördur med utsikt över Kirkjufell och vattenfallen.

Ibland förvånas vi av att det finns så snygga och bra restauranger långt bort från det mesta och den här restaurangen var ett typiskt exempel på det. Under sommarmånaderna är nog den här lilla orten välbesökt men även när vi var där i oktober var restaurangen öppen.

Sista biten av dagsetappen körde vi i mörker på ganska små vägar men vi kom iallafall fram till Langaholt Guesthouse där vi bokat in oss för natten. Nu hade vi ju redan ätit middag men det såg ut att vara riktigt fin middag som serverades i restaurangen där också. Även boendet var bra.

Dag 6 Snaellfellsnes


Vi startade dagen med ytterligare en trevlig frukost. Den här dagen hade vi bestämt oss för att runda Snaellfellsnes. Här finns många små byar och såklart vacker natur. Vi stannade i Arnarstapi och tankade innan vi körde vidare mot Snaefellsjökul National Park där vi stannade vid en utsiktsplats och gick en liten vandring nere vid klipporna vid kusten. I den lilla byn Hellissandur finns det förvånande nog en del moderna väggmålningar på husen. Det var inte riktigt vad jag hade väntat mig att se där. Nu regnade det ganska mycket så vi tog ett kort stopp i Olafsvik och tittade på byns kyrka genom bilfönstret.

Vi stannade ju vid Kirkjufell dagen innan men hade kommit på att vi ville ta lite fler bilder där så vi stannade till där även den här dagen. Lunch åt vi på en mysig och bra restaurang som heter Narfeyrarstofa i Stykkisholmur. Som på de flesta andra restauranger på Island fanns det många fiskrätter på menyn. Efter en promenad i samhället körde vi vidare mot Reykjavik genom en tunnel under fjorden.

Vi hade bokat ett airbnb i utkanten av staden och det visade sig vara resans sämsta boende men eftersom vi inte planerat att slösa bort tid på rummet så struntade vi i det. Innan vi gav oss iväg in till centrala Reykjavik slängde vi in våra väskor på rummet. När vi kom in till stan hade det börjat mörkna och vi promenerade omkring en stund uppe vid Hallgrímskirkja. Sedan stannade vi och åt middag på Café Loki som ligger på andra sidan gatan från kyrkan. Det regnade fortfarande så det var riktigt mysigt att sitta på ett café och dricka varm choklad innan middagen.

Dag 7 Reykjavik

Resans sista heldag spenderade vi inne i Reykjavik där vi ville hinna se så mycket som möjligt. Vi startade dagen med frukost på Early in the morning för att sedan fika och äta oss igenom resten av centrum. Det finns ett helt blogginlägg om bara dagen i Reykjavik här.

Dag 8 Hemresa

Vi gick upp tidigt för att hinna med en frukost på anrika Sandholt innan flyget hem. Det var en riktigt bra frukost i mysig, men välbesökt miljö. Bageriet öppnade redan 1920 här. Efter frukosten körde vi ut till flygplatsen och lämnade tillbaka hyrbilen. innan vi tog flyget hem.

Du kanske också gillar

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *