The ring road - södra Island

Att köra bil på Island är ganska likt att köra bil i Sverige. Trots det valde vi att inte hyra bil första gången vi var här eftersom det ändå är en del saker man bör tänka på. Men nu i oktober när vi åkte tillbaka till Island kände vi att vi hade bättre koll och valde att hyra bil. Om man vill se mycket av ön så är bil nästan ett måste. Vi valde att hyra den minsta bilen vi hittade eftersom vi lämnade barnen hemma den här resan. Den kostade ungefär 2700 för en vecka och ungefär 2000 kr till för extra försäkringar. Vi har ett kreditkort med självriskeliminering men vi valde att lägga till vägassistans och försäkring mot sand och aska eftersom det blir väldigt dyrt om motorn förstörs.

På flygplatsen finns alla de stora hyrbilsfirmorna representerade i ankomsthallen. Dock rekommenderar vi att du bokar bilen på nätet innan så att du är säker på att det finns en bil inne. När vi väntade på vår bil kom det flera personer som ville hyra men fick beskedet att alla bilar var uthyrda. Eftersom vi bara var två personer nöjde vi oss med en liten bil. Kolla så att du inte har begränsade kilometer du får köra innan det kostar extra!

Väg 1, eller Ring road som den också heter är den största vägen i landet och på den kan du köra runt hela ön. Det är en fil i vardera riktning och den är asfalterad överallt och har bra standard. Vägrenen är dock smal eller obefintlig på många sträckor. Vägskyltarna är lätta att förstå och ofta är det bara symboler på dem som är lika de svenska. Det är också bra skyltat i allmänhet, även små vägar och fjordar har en egen skylt. Det finns många kortare broar och de är nästan alltid enfiliga. Bilen närmast bron har företräde.

Bensinen är som allt annat dyr på Island. När vi var där (oktober 2018) kostade den drygt 20 kr/l. Om du kör iväg från de större städerna är det bra att se till att tanka när det dyker upp en bensinstation eftersom det är ganska glest mellan dem i vissa delar av landet.

Många väljer att hyra en camper van istället för en vanlig personbil. Det verkar väldigt smidigt men eftersom vi besökte Island i oktober var de flesta campingar stängda och det är förbjudet att parkera över natten med en camper van på vanliga parkeringsplatser eller rastplatser. Det såg vi dock att många gjorde ändå.

Trafikreglerna är ungefär de samma som i Sverige. Det är förbjudet att prata i mobiltelefon och det är förbjudet att köra bil med någon alkohol överhuvudtaget i kroppen. Det är lag på att alla ska ha bilbälte och att barn ska sitta fast i bilstol. Hastigheten är som högst 90 km/h, men på grusvägar är det oftast 80 km/h och i bebyggelse mellan 50 och 70 km/h. Det finns en del fartkameror längs vägarna och böterna är höga på Island. Däremot såg vi inte en enda polisbil på hela resan.

Mobiltelefonerna har täckning på de flesta ställen som ligger vid Ring road men inte alla så det är bra att ladda ner offlinekartor från till exempel Google maps innan resan. GPS hyr vi aldrig nuförtiden utan litar helt på offlinekartorna. Om något händer så är nödnumret även på Island 112.

Längs vägen betar får, hästar och kor men vi såg aldrig några djur som var uppe på vägen. Under sommarmånaderna är det dock vanligare att djuren är utomhus och då är det ännu viktigare att vara uppmärksam på djur på vägen.

Om man vill ge sig bort från Ring road och köra in i landet behöver man en fyrhjulsdriven bil. Vissa vägar kallas F-vägar och där är det helt nödvändigt med fyrhjulsdrift. Många av landets vägar är avstängda under alla andra årstider än sommaren. På www.road.is kan du se vilka vägar som är öppna och vilka som är isfria just nu. Vädret är väldigt varierande på Island. När vi körde ut ur Reykjavik var det duggregn, någon mil utanför började det snöa och marken blev helt vit, ytterligare några mil bort sken solen igen så det gäller att vara förberedd för alla slags väder oavsett hur det ser ut utanför fönstret på morgonen. Se också upp när du öppnar bildörrarna eftersom det ofta blåser kraftigt och det är lätt att vinden tar tag i dörren och slår upp den i en annan bil.

Island är fantastiskt vackert med väldigt varierad natur. Du kommer flera gånger varje dag utbrista i lovord när du kör ….och du kommer vilja stanna bilen många gånger för att ta kort eller ta en promenad i naturen. Se därför till att ha gott om tid så du slipper stressa om du har en tid att passa. Stanna heller aldrig på vägen för att ta kort, ofta kommer det en liten väg eller rastplats lite längre fram du kan stanna till på.

Vägen slingrar sig upp i bergen

Du kanske också gillar

1 Comment

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *