Krusenstiernska gården

När man kommer innanför dörrarna och det rödmålade planket till Krusenstiernska gården så känns det som att tiden stått stilla. Byggnader från 1800-talet samsas med fikasugna besökare. Alldeles i närheten ligger slottet och havet. Förra helgen öppnade gården äntligen för säsongen.

Eftersom bord och stolar står glest i den stora trädgården så är det ett utmärkt alternativ att fika på i dessa tider.

Gårdens historia

Krusenstiernska gården är en stadsträdgård från 1800-talet och ligger i en av de äldsta delarna av Kalmar. Staden Kalmar låg nämligen tidigare kring slottet, till en brand på 1600-talet förstörde stora delar. Då bestämdes att stadskärnan skulle flyttas till Kvarnholmen där den ligger kvar än idag. När bostadshusen brunnit ned och staden flyttat anlades istället ett slags stadsträdgårdar, så kallade sommarlyckor, för rika stadsbor där.

1762 slogs fyra sådana här lyckor ihop och blev Krusenstiernska gården. 1874 köpte Hermina von Krusenstierna gården för 16 000 kr. Under hennes tid fanns även kor, grisar och hästar på gården. Idag är det en stiftelse som driver gården och både trädgården och byggnaderna är välbevarade och numer även K-märkta. Dessutom finns här numera ett café och på somrarna en scen där det spelas teater. Byggnaderna som finns på gården är familjens bostadshus men även uthuslängan där arbetarna bodde. Det finns brygghus, utedass med fyra platser och en ladugård. När caféet är öppen är även byggnaderna öppna och på sommaren kan man även gå på en guidning.

Fika

Caféet är litet och men det finns gott om sittplatser ute i trädgården. Vill du ta med eget fika går det bra men då får du också ta med en filt att sitta på. På gården finns gott om blommor, bär och grönsaker. I caféet kan du bland annat köpa saft gjord på bär och frukt som växer i trädgården. I oktober brukar en liten skördemarknad anordnas där man kan köpa produkter från odlingen. Kakorna och bullarna i caféet är hembakta. I trädgården växer mer än 200 träd och det finns bland annat valnöt, körsbär och plommon.

Plats för lek och kultur

På baksidan av gården ligger en liten lekplats om barnen vill leka mer på vägen hem. Men för den som vill leka och springa så finns det även gott om plats på de stora ytorna inne i Krusenstiernska trädgården. Det brukar också arrangeras en del kurser och annat kul i trädgården. Det har bland annat ordnats yoga, målarkurser, fönsterrenoveringskurs, blombindarkurs och mycket annat kul. Sommaren 2021 var planen att teaterkomedin “Pappor på prov” med bland annat Sussie Erikson, Ola Forssmed och Thomas Petersson skulle spelas på scenen men den verkar ha skjutits upp till 2022.

Har du besökt Krusenstiernska gården?

Du kanske också är intresserad av något av våra andra inlägg om Kalmar och Öland.

Du kanske också gillar

2 Comments

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *