Den här månaden har jag fått möjlighet att intervjua Isabell om hennes resa till Bali med sin son Kobbe, som då var cirka 5 månader. Med på resan var även Isabells sambo Jonas. Familjen bor i Malmö och både Isabell och Jonas arbetar som frilansande skådespelare. Ni kanske har sett dem i “Mysteriet på barnkanalen” eller i “Sommarlov”. De reste mycket innan de fick barn, både själva och tillsammans. Åren innan Kobbe kom gjorde de två lite längre resor till Asien och Australien tillsammans.

Varför valde ni just Bali som Kobbes första resmål?
Jonas och jag hade varit på Bali tre år tidigare på en backpackerresa och vi blev då helt förälskade i ön, speciellt i Ubud. Så dels kändes det tryggt att Kobbes första långa resa skulle gå till ett resmål vi redan varit på och kände till en del om och dels längtade vi verkligen tillbaka.

Hur förberedde ni er inför resan?
Vi förberedde oss på många olika sätt. Dels genom att läsa massor på Internet. En bloggare jag följer hade varit på Bali med sin familj så jag lusläste de inläggen och passade på att ställa frågor till henne. Vi pratade också med BVC och gjorde upp en plan för vaccinationer för Kobbe. Vi köpte en bakåtvänd sulky som tog liten plats, men så här i efterhand hade den kunnat lämnats hemma. Vi shoppade förstås lite andra viktiga saker inför resan som uv-kläder, solkräm, apoteksgrejer, tunna långärmade kläder mm. Men mest läste vi på, på nätet. Vi läste om att hitta boende, boka biljetter och allmänna tips.

Hur gick den långa flygresan och har du några tips om att flyga med bebis?
Flygresan gick bra, men i efterhand tänker jag att det ändå var ganska jobbigt. Vi flög med Qatar Airways och mellanlandade i Doha. Kobbe skrek ganska mycket som bebis och vägrade sova själv tills han var 1 år, så vi hade honom i famnen hela resan. Vi hade fått en bassinette där han kunde ligga och sova, men det ville han inte. Men det var ändå skönt att ha den, eftersom man då har gott om plats för alla saker, mer benutrymme och ingen framför sig!

Sen blev Kobbe dålig i magen på flyget, något som sedan höll i sig nästan två veckor på Bali. Så han bajsade hela tiden och vi fick användning för alla extrakläder i handbagaget. Det var troligtvis ett förkylningsvirus, men det var väldigt påfrestande.

Mitt bästa tips för flygresan är att ha en bra ergonomisk sele som är bekväm för både för dig och för bebisen. Det underlättar enormt vid transfer och Kobbe sov långa stunder i sele eller sjal även på flyget!

Ett annat tips är att vara noggrann när man bokar flyg. Fundera på vad din bebis har för rutiner och tider? Kanske är det värt 1000 kronor extra för att slippa en mellanlandning mitt i natten. För oss var det nästan skönt att ha en längre mellanlandning på vägen. Då kunde en av oss sova i vilorummet på flygplatsen och den andra gick omkring med Kobbe på magen.

Var ni oroliga över någonting med att resa långt med Kobbe?
Lite oroliga var vi såklart! Vi kollade upp att det fanns ett ordentligt sjukhus och så, men den mesta oron går faktiskt att researcha bort. Vi tog t.ex. med oss babyskyddet hemifrån när vi insåg att vettiga alternativ kunde bli svårt på plats. Så slapp vi den oron. Vi var också lite oroliga för hur Kobbe skulle klara värmen, men det gick hur bra som helst! När vi bokade resan blev jag väldigt motiverad att fortsätta helamma, så att Kobbe skulle klara sig på det nästan hela resan. Det är jag väldigt glad för, att vi slapp tänka på rent vatten i lagom temperatur.

Hur tog ni er runt på Bali?
Vi tog oss runt med bil. På Bali är det lätt att hitta taxi och chaufförer över dagen, men Kobbe hatade att åka bil då så vi gjorde mest små utflykter till fots.

Researchade ni mycket inför resan?
Ja, vi gjorde väldigt mycket research. Vi tittade på hundratals boenden på Airbnb och läste allt vi kom över. Men vi hade ju varit i Ubud innan så vi hade lite koll redan på restauranger och sånt som vi ville tillbaka till!

Var det något som gick fel när ni var iväg?
Kobbe blev ju som sagt sjuk på väg till Bali, och det gjorde de första två veckorna jobbiga. Han var dålig i magen, och vi var oroliga att han skulle bli uttorkad i värmen. Sen hade hans sår från vaccinationen inte läkt så han fick tyvärr inte bada något på hela resan. Vi stötte också på en kobra som gjorde utfall mot Jonas när han hade Kobbe i famnen, det kan man väl också säga var nåt som gick fel!

Vilka saker var du mest glad över att ni hade med er?
Bärselen! Hade jag gjort resan igen hade jag definitivt lämnat vagnen hemma. På många ställen var det omöjligt att komma fram med vagn, och vi använde den kanske två gånger totalt. Dessutom är man så mycket mer rörlig och fri att gå vart som helst utan vagn, och slipper släpa på den ut och in i bilar. Vätskeersättning och Babblarna nedladdat på telefonen var också guld värt!

Vad gjorde ni på dagarna?
Vi tog det väldigt lugnt på dagarna. Ofta planerade vi in en aktivitet/utflykt per dag, och det kunde vara t.ex. att promenera ut på risfälten och dricka en smoothie, åka in till stan och ta massage, gå ner till stranden eller så. Alltså oftast ganska små grejer. En del dagar hängde vi bara i husen vi hyrde och badade i poolen och gick ut och åt god mat eller beställde hem mat och kollade på serier. När man har varit borta ett tag är det skönt att få lite vardagskänsla även på resa.

Vi hade ju satsat ganska mycket på fina boenden, så det var härligt att bara hänga där!

Hur bodde ni?
Vi bodde i ett stort hus med flera stora rum, ett litet hus med utomhuskök och vardagsrum och ett hotell. Alla boenden hade egen pool och AC, vilket var viktigt för oss. Jag tyckte att det var guld värt att ha AC med så liten bebis, att kunna svalka sig inomhus under tupplurar och nätter när man har en bebis som ett plåster på sig var otroligt skönt! Sen ville vi ha egen pool just för att det skulle kännas lyxigt att bara hänga hemma, och vi älskar att bada! Alla boendena bokade vi genom Airbnb, som har ett enormt utbud på Bali.

Hur får ni ihop ledighet till långresor?
Vi är frilansare båda två och fördelen med det är att vi kan ta hur mycket “semester” vi vill, men vi har ju aldrig betald semester. Så för oss gäller det att spara innan. I det här fallet hade min sambo fått ett stipendium för att skriva ett manus, så han la de pengarna på resan för oss och skrev manuset på Bali. Jag var föräldraledig. Vi har försökt snåla så mycket det går med föräldradagarna så att vi ska kunna vara lediga längre fram också och göra fler resor.

Rekommenderar du Bali som resmål till familjer med bebisar?
Ja, det gör jag absolut! Vi var där samtidigt som min bästis och hennes två barn som är lite äldre, och de hade också jättekul! Det verkar som att det finns många roliga utflykter för barn runt om på Bali. Det är en väldigt vänlig och trevlig ö där i alla fall jag känner mig trygg!

Har du några favoritplatser att rekommendera?
Jag tycker att man absolut ska besöka Ubud när man är på Bali. Det är lite annan känsla än andra orter, mycket god mat, juicer, fika, kultur och vackra risfält. Ulu watu är också värt ett besök! Att besöka ett vattenfall är också fint.

Du kanske också gillar

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *