10 saker du måste göra på Färöarna
Jag firade min 40-årsdag med att dricka champagne vid ett vattenfall på Färöarna. Champagnen var nog det enda som var glamoröst under resan, men desto mer var storslaget och vackert. Restiden från Kastrup är kort och biljetterna brukar vara billiga ändå har nästan ingen jag känner varit där. Därför har jag sammanställt 10 anledningar att resa till Färöarna. 10 saker du helt enkelt inte vill missa.
1. Vandringen upp till fyren på Kalsoy
Du har säkert sett fyren på Kalsoy på kort redan och det tar en stund att vandra dit – men jag lovar, det är väl värt det! Vandringen börjar i den lilla byn Trøllanes längst norrut på Kalsoy. Vägen går ganska brant uppåt men det var inga problem för barnen. Det kan vara lite svårt att hitta platsen du ska börja på eftersom den ligger mitt i en fårhage men antagligen så är det någon mer som är där samtidigt så ni kan hjälpas åt att hitta.
Nere i Trøllanes finns parkering och toalett men inte så mycket mer. Från parkeringen tar det cirka 1 minut att gå till fårhagen där vandringen börjar. Gå sedan genom grinden och uppför berget och håll till höger. Det är viktigt att ha stadiga skor eftersom det kan vara blött och därmed halt i gräset. Vandringen tog cirka en timme åt ena hållet och var bitvis lite jobbig. Det kan också komma dimma plötsligt så det är viktigt att ha gott om tid ifall man behöver ta en paus under vandringen när dimman drar in. När du väl är uppe är utsikten magisk och fyren måste vara ett av de mest fotograferade ställena på öarna.
2. Torshavn
På ön Streymoy hittar vi Torshavn som helt enkelt betyder Tors hamn och på stadens flagga finns Tors hammare, Mjölner. Torshavn är huvudstaden på Färöarna och det är främst här du hittar fik och restauranger, framför allt om du, som vi, besöker öarna i eftersäsong. Vi fikade nere i hamnen där fiskarna hänger sina fiskar på tork och det var riktigt mysigt att dricka varm choklad och se fiskegubbarna utföra sina sysslor. Att ta en promenad genom staden är också något man inte vill missa.
3. Båttur i Vestmanna
Längs kusten och de höga klipporna går båtturen som utgår från Vestmanna på Streymoy. Ca 2 timmar tar turen och man bjuds på spektakulära vyer. Man åker även in i smala passager där klippväggarna reser sig hundratals meter rakt upp mot himlen, tätt på båda sidor om båten. Turerna går mellan maj och september, den fågelintresserade bör planera besöket till juni eller juli då tusentals sjöfåglar häckar här. Och ingen vill väl missa de söta Lunnefåglarna?
4. Sälkvinnan i Mikladalur
Sälkvinnan, eller Kópakonan som hon heter, står majestätiskt ute på klipporna nere vid havet. Jag fastnade verkligen för henne och hade svårt att se mig mätt på statyn och den dramatiska naturen omkring henne. Även historien kring vem hon var och varför hon står där är spännande. Den har jag skrivit om här.
5. Vattenfallet Mulafossur i Gasadalur
Den lilla byn Gåsdalen har nuförtiden bara 11 invånare men desto fler turister besöker byn varje år för att se det vackra vattenfallet. Byn ligger precis där Mykinesfjørður rinner ut i havet på ön Vagar. Tidigare har byn varit mycket isolerad eftersom det är svårt att nå byn från stranden nedanför och att ta sig till nästa by var endast möjligt genom att ta sig över bergen. Men i början av 2000-talet byggdes en vägtunnel som gör det lättare att besöka byn och vattenfallet.
Du kan inte gå fram till själva vattenfallet men det är väldigt fint att slå sig ner på en sten och äta picknick och betrakta fallet. Det gjorde vi och vi var nästan ensamma de timmarna vi var i Gasadalur. Det finns en väldigt ranglig och brant trappa som ser ut att leda rakt ut i ingenting som leder ned till stranden nedanför. Den byggdes tydligen av de allierade under andra världskriget för att de skulle kunna nå byn även från havet. 1940 när Tyskland ockuperade Danmark intog britterna Färöarna till stor del på grund av deras strategiska läge i havet. Det här är inget vi ser några rester ifrån den soliga och lugna dagen vi besöker Gasadalur.
6. Åka helikopter
Till ön Mykines måste man åka antingen färja eller helikopter. Eftersom flera öar saknar bra förbindelser är helikopter subventionerat och ganska billigt. Under sommarsäsongen finns det en hel del turer. Dock får du inte åka helikopter tur och retur samma dag. Antingen måste du sova över på ön eller ta färja ena hållet. Vi besökte Färöarna i september och då gick det tyvärr väldigt få turer så vi lyckades inte boka in någon kombination med helikopter. Åker du under sommaren finns fler turer men då gäller det att boka i god tid i förväg.
7. Räkna får
Var du än befinner dig på öarna så ser du får. Och de verkar kunna ta sig upp för även de brantaste berg för att hitta bästa gräset. De första får vi fick syn på var på flygplatsparkeringen när vi skulle hämta ut hyrbilen.
8. Den orörda naturen
Än så länge hittar få turister till Färöarna trots att det är väldigt enkelt att ta sig dit. Det gör att du får ha stora delar av öarna för dig själv om det är det du vill. Och nästan vart du än vänder dig så är naturen vacker, storslagen och orörd.
9. Ta med en picknick och sätt dig vid en klippa eller på en strand och njut av havet.
Om du reser utanför högsäsong så är det inte bara mysigt utan oftast ett måste att ha med sig egen matsäck eftersom det inte är mycket öppet utanför Torshavn. Vi köpte ofta med oss nötter, yoghurt och frukt och åt i naturen.
10. Titta på fiskebåtar
Fiske har av självklara skäl varit viktigt på Färöarna genom åren och på många platser finns fiskebåtar och båthus. Vi a Airbnb hyrde vi ett båthus med inredd vind som vi bodde på under vårt besök på öarna.