Om Sveriges nordligaste punkt är lite krävande att besöka och har relativt glest med turister så är Sveriges sydligaste punkt, Smygehuk, raka motsatsen. Hit tar man sig lätt med bil, 20 minuter från Trelleborg eller 45 minuter från Malmö. Här finns gratis parkering, kiosk, café, några butiker med lokalt hantverk och, åtminstone i juli, en hel del turister.

1572 km till Treriksröset

För att uppskatta den här typen av platser behöver man kanske vara lite av en kartnörd. Det finns markeringar i marken som visar avståndet till en handfull olika platser. Det finns också en liten platå med staket mot havet som är placerad längst ut på udden (Absolut längst söderut kommer man dock genom att gå längst ut på piren bredvid platån). När du står här befinner du dig inte bara på Sveriges sydspets utan hela den Skandinaviska halvöns sydspets.

Avrunda ditt besök med en räkmacka för 129 kr på Sveriges sydligaste café eller ett besök i Smygehuks fyr!

Fyren vid Smygehuk är föga förvånande Sveriges sydligaste landfasta fyr. Man får för en liten peng (vuxna 10 kr, barn 5 kr) gå upp till toppen. Tyvärr får man inte gå ut utomhus men väl upp i lamphuset där man har utsikt över Smygehuk och omgivningarna. Fyren är också en del av ett vandrarhem.

Utsikt från Smygehuks fyr

Fascineras du också av avlägsna platser och platser som är sydligast eller nordligast i ett land eller på en kontinent? Berätta gärna i kommentarsfältet. Vi är nyfikna på er!

You might also enjoy:

2 Comments

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *