I samarbete med Djurs Sommerland.

Du kanske aldrig ens har hört talas om Djurs Sommerland. De flesta svenskar verkar nöja sig med att åka till Legoland, men då missar de något! Djurs Sommerland är en väldigt mysig, rolig och prisvärd temapark, bara 90 minuter längre norrut än Legoland.

Djurs Sommerland finns 60 olika attraktioner. En del behöver man köa till men när vi var där väntade vi inte längre än max 20 minuter på någon åktur. Det finns också många saker du kan göra utan att stå i kö, som att vaska guld, hoppa studsmatta, leka på olika lekplatser till exempel.  Eftersom vår yngsta dotter inte är rädd för några karuseller så testade vi de flesta. Och jag tycker de är alldeles lagom läskiga. Det finns en hel del som även passar lite yngre barn och så finns det några som är lagom läskiga för större barn och vuxna. Våra tjejer är 8 och 10 år.

Praktisk information

Parken är indelad i 8 olika områden och varje område har ett speciellt tema. Då är till exempel maten och karusellerna i det temat. Vi var i alla delar utom Vattenlandet som var stängt. Parken är ganska stor men det är ändå lätt att ta sig runt. Orkar man inte gå så finns det ett litet tåg man kan åka. Det finns gott om toaletter i parken också, vilket alltid är ett plus när man reser med barn. Det finns en del attraktioner där man kan bli blöt så ett ombyte rekommenderas. Glöm heller inte vatten och solkräm. Det är ont om skugga i parken. Precis innanför ingången finns kartor och armband. Armbanden skriver du ditt barns namn och ditt telefonnummer på så att ni kan få tag på varandra igen om ni kommer ifrån varandra.

Tid

Vårt bästa tips, som gäller alla nöjesparker, är att åka utanför högsäsong. Vi var där över Kristihimmelsfärdshelgen och hade riktigt fint väder. Trots att det var en hel del besökare så var det aldrig trångt eller långa köer. Den enda nackdelen med att åka så tidigt på säsongen är att det är för kallt för vattenlandet att vara öppet. Som vanligt så rekommenderar vi att hänga på låset när det öppnar, och vara kvar tills det stänger. Så här i försäsong var det öppet 10-18. Men under högsäsongen i juli är det öppet ända till 21.

Biljetter

En endagsbiljett för vuxna och barn över 2 år kostade när vi var där 265 danska kronor vilket då motsvarade ungefär 370 kr. Precis innan du går ut ur parken kan du välja att lägga till 150 dkk för en dag till i parken. Du måste göra det innan du lämnar parken och du gör det i informationskassorna precis innan utgången! Biljetterna är 20 dkk dyrare under högsäsong. Barn under 2 år går in gratis. När du har betalat inträdet är alla saker du vill göra i parken gratis, utom shopping och mat & dryck såklart.

Parkering

Parkering utanför parken är gratis och det står parkeringsvakter och visar var det finns lediga platser. Om du behöver gå ut till parkeringen under dagen måste du se till att få en stämpel så du kan gå in igen. Nära parkeringen finns ett litet hus där du kan hyra skrindor och barnvagnar över dagen.

Mat och fika

Något som jag gillade väldigt mycket var att de säljer färsk frukt inne i parken. Vi köpte jordgubbar och körsbär som snacks. Om du vill får du ta med dig mat in i parken. Det finns till och med grillar där du kan grilla din egen mat och picknickbord där du kan äta. Grillarna går att tidsboka. Det finns också många gräsytor där du kan sitta och ha picknick. Jag tycker det är så bra med temaparker som tillåter egen mat!

Vi valde dock att äta i parken och det fanns massor av gott att välja mellan. Jag gillar inte parker som bara serverar pommes och hamburgare. På Djurs Sommerland fanns det mängder av små matställen i olika prisklasser. De dyraste var två bufféer inomhus, en var bbq och en var med pizza och pasta. Vi provade inte bufférna men jag hörde gott om dem, särskilt bbq-buffén. Vi åt istället lite mindre rätter då och då. Det fanns så mycket jag ville prova. Godast var de snurrade potatisarna med olika kryddor. I samma kiosk fanns också korv, sötpotatispommes och frozen cola och fanta, till barnens stora glädje. Andra saker som fanns på olika ställen i parken var nachos, våfflor, hamburgare, matpannkakor och kyckling. Det fanns också många ställen att äta sötsaker, allt från pannkakor med nutella och grädde, till churros och sockervadd. Och såklart vill man ju prova det mesta! Vi köpte en jätteglass med 3 kulor, mjukglass, gräddboll och guf. Den räckte till hela familjen!

Attraktioner

Som vi skrev tidigare var det nästan inga köer alls till åkturerna, max 20 minuter. Med ett undantag. Drakkungen var det lång kö till och när vår yngsta väl stått längst fram i kön en lång stund berättade personalen att det var tekniskt fel och att alla var tvungna att gå därifrån. Stor besvikelse! Annars var våra favoriter Örnen, Colorado river, Rio Grande rafting, Speedy Gonzales, Skattön och Juvelen.

Juvelen är en bergochdalbana som är över 1 kilometer lång och går som snabbast 85 km/h. Det kändes kan jag säga! Den var härlig men det räckte med en gång. Speedy Gonzales består av 4 parallella rutschkanor som man åker gummibåt nedför, barnen älskade att tävla mot varandra i olika konstellationer. Colorado river är en klassiker som finns på många ställen, till exempel Flum ride på Liseberg, men den skilde sig genom att det var 3 fall och inte bara ett som det vanligtvis är. Colorado river var mammans favorit. Rio Grande är också en klassiker, man åker i en rund båt och blir blöt på olika ställen i floden. Örnen åkte 8-åringen först ensam. När hon kom ner igen var hon besviken över att den inte var läskig så sedan vågade nästan hela familjen prova. Skattön är som en bergochdalbana fast man sitter i en båt och i slutet är det ett högt fall och man kan bli blöt, men inte så farligt. De flesta åkattraktionerna som hade en längdgräns hade 120 cm med vuxen och 130 cm utan vuxen.

Ta sig dit

Vi körde bil hela vägen. Först över Öresundsbron som ju är ganska dyr att köra över. Har man en brobizz är det dock överkomligt. Stora bält-bron kostade 240 dkk enkel resa. Där funkar också brobizzen, annars går det bra att betala med kort eller kontanter. Djurs Sommerland ligger nära Grenå så det funkar också bra att ta färjan Varberg-Grenå.

Djurs Sommerland var snälla nog att ge oss endagsbiljetter men alla åsikter och tips är våra egna och helt enligt vår upplevelse.

Du kanske också gillar

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *