Förra helgen var vi i Stockholm på namngivning för barnens yngsta kusin. Innan vi åkte hem igen var vi en halvdag på Naturhistoriska museet. Det är ju helt fantastiskt att alla statliga museum i Sverige är gratis nuförtiden.

Vi började med att se A beautiful planet i Cosmonova. Inträdet till museet var gratis men filmerna kostade 100 kr/vuxen och 50/barn. Det var en film med fina bilder och en del intressanta berättelser men barnen tyckte den var alldeles för lång och de blev även åksjuka av att se film i det formatet.

Vi följde också med på en guidad tur på museet som hette 10 favoriter. Det var en halvtimmes guidning över hela museet för att titta på de 10 mest spännande sakerna de hade just nu. Den var gratis och gick 3 gånger den dagen vi var där. Vi fick bland annat se ett blåvalsskelett, en isbjörn, en meteorit som barnen fick röra vid, och en kalv med två huvuden. Jag rekommenderar att man börjar med den visningen så får man en överblick över museet samtidigt och vet sedan var man vill lägga huvuddelen av tiden.

Barnen gillade bäst utställningarna på våning 5 där mycket var interaktivt. Där fanns utställningen “Djuret Människan” där man fick lära sig mycket om människokroppen. Barnen fick prova att hoppa lika långt som en hare, att hänga som en apa, pussla ihop en människas inre organ, försöka komma ihåg hur en person såg ut som de bara fått se en liten stund och mycket mycket mer. Det fanns också en värmekamera där man kunde se sig själv röra sig framför en skärm och se vilka delar av kroppen som var varmast. Den var mycket populär!

På bottenvåningen finns toaletter och restaurang. Vi åt både lunch och fikade där. Det finns även en del av restaurangen man kan sitta i om man har med sig egen matsäck. Maten var sådär tyckte vi men fikat var gott och det mesta var hembakat.

För vår diamantälskande 6-åring passade utställningen “Skatter från jordens inre” perfekt.

Över hela museet finns det saker som barn kan känna på och prova. De kan till exempel prova på att vara arkeologer och gräva fram ben från dinosaurier, mata hästar med rätt föda, rida på ett vildsvin, styra en  båt och skapa ett moln. Vi hann inte med allt under det här besöket så vi kommer garanterat tillbaka!

You might also enjoy:

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *