Allt du behöver veta om Icehotel i Jukkasjärvi

Årets ishotell är det tjugoåttonde i ordningen och kallas därför för Icehotel 28. Idén till ishotellet kom när en grupp turister på besök i Jukkasjärvi inte hade någonstans att bo eftersom alla boenden i närheten var uppbokade och de erbjöds att sova över i en igloo som innehöll iskonst. Det var bara 5 minusgrader i igloon trots att det var runt 20 minusgrader utomhus. Turisterna fick låna renfällar och varma sovsäckar och var lyriska när de vaknade på morgonen. Så föddes idén om att faktiskt låta människor sova på ett hotell gjort av is.

De allra flesta som besöker Icehotel flyger till Kirunas flygplats. Därifrån är det cirka 20 minuter till Jukkasjärvi där hotellet ligger. För att ta sig från flygplatsen till Jukkasjärvi finns några olika alternativ. Vill du lyxa till det ordentligt bokar du upphämtning med hundspann. Annars finns det lokalbuss som funkar bra. Hyra bil är också smidigt om du vill se mer av omgivningarna under ditt besök.

Du behöver minst två nätter på Icehotel för att kunna ta det lugnt och njuta av miljön. Men vill du också göra flera utflykter så rekommenderas ännu fler nätter. Många bor en natt på själva ishotellet i ett kallt rum och resterande nätter i en uppvärmd stuga som också tillhör ishotellet.

När du övernattar på ishotellet ingår också inträde till Icehotel 28 och Icehotel 365 och guidade turer. Om du sover i ett kallt rum kommer du ha tillgång till Icehotel efter att dagsgästerna har åkt hem. Perfekt att gå omkring och ta foton och bara titta på allt i lugn och ro.

Det finns en särskild reception som är öppen dygnet runt för de gäster som sover i ett kallt rum. Där finns bastu, toaletter, tv, brasa, omklädningsrum, skåp och utlåning av vinterkläder.

Under din vistelse på Icehotel får du låna varma stövlar, balaklava, skoteroverall och handskar. Kläderna och skorna fanns verkligen i alla möjliga storlekar så det finns kläder som passar alla. Det är väldigt avslappnad stämning och de flesta går omkring i lånade kläder och underställ hela dagarna.

Sedan några år tillbaka finns också året-runt-öppna-hotellet som heter Icehotel 365. Det är byggt inomhus och kyls helt av solenergi på sommaren. I Icehotel 365 ligger också Icebar. En bar som serverar drinkar i isglas. Vill du lyxa till det kan du köpa champagne i handgjorda isglas på fot.

På området finns en restaurang som serverar frukost, lunch och middag. Frukost ingår i övernattningen men övriga måltider får du köpa till om du vill äta dem där. Icehotel driver även restaurangen Hembygdsgården 900 meter från hotellet. Under högsäsong under dec-feb är det klokt att boka bord i förväg. De har två sittningar varje kväll.

På ishotellets restaurang kan du även äta vid chef’s table. Där serveras en 12-rätters meny till ett litet sällskap. Men smakar det så kostar det. Och så är det med det mesta i närheten av Icehotel. Det är dyrt. Men det är också en unik plats som vi rekommenderar alla att besöka åtminstone en gång i livet. Och har du turen att få se Norrskenet på himlen så spelar plötsligt pengarna mindre roll. Magiskt är väl ordet som beskriver det bäst.

Du kanske också gillar

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *